Pytanie |
Odpowiedź |
rozpocznij naukę
|
|
rozpuszczalna w wodzie
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
rozpuszczalna w wodzie
|
|
|
pirydoksyna - awitominoza rozpocznij naukę
|
|
rozpuszczalna w wodzie
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
rozpuszczalna w wodzie
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
witamina B9 - kwas foliowy rozpuszczalna w wodzie
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
rozpuszczalna w wodzie
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
rozpuszczalna w wodzie
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
rozpuszczalna w wodzie
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
rozpuszczalna w wodzie
|
|
|
retinol, B-karoten, prowitamina A rozpocznij naukę
|
|
rozpuszczalna w tłuszczach
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
rozpuszczalna w tłuszczach
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
rozpuszczalna w tłuszczach
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
rozpuszczalna w tłuszczach
|
|
|
Dlaczego witaminy są ważne dla człowieka rozpocznij naukę
|
|
Są ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu czlowieka
|
|
|
jakie produkty są głównym źródłem tiaminy/B1 dla człowieka rozpocznij naukę
|
|
mięso, soja, groch, zborza, wędliny
|
|
|
jaką funkcję pełni witamina C? rozpocznij naukę
|
|
wit C - Kwas askorbinowy pełni funkcję: budulcową, regenerującai ochronną i jest przeciwutleniaczem.,
|
|
|
co działa niszcząco na witaminę C? rozpocznij naukę
|
|
Askorbinaza rozklada kwas askorbinowy. Niszczy ją wysoka i niska temperatura, zasadowy odczyn, kontakt artykułów spożywczych ze światłem oraz z powietrzem.
|
|
|
jakim wspólnym działaniem wyróżnia się witamina C E A rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
Co to jest równowaga kwasowo-zasadowa? rozpocznij naukę
|
|
równowaga praca wąsadowa to taki stan organizmów w którym jest zachowany stały odczyn płynu ustrojowych komórek i tkanek szczególnie ważna jest utrzymanie w organizmie obojętnego odczynu krwi pH 7,35 do 7,45.
|
|
|
Wymień produkty spożywcze i pierwiastki o właściwościach kwasowej zasadotwórcze? rozpocznij naukę
|
|
Kwasowotwórcze: produkty zbożowe mięso, drób, podroby ryby, jaja, sery podpuszczkowe dojrzewające, cukier, ciasta, słodycze Zasadotwórcze: warzywa, mleko, orzechy włoskie, migdały, owoce świeże suszone, soki warzywne Kwasowotwórcze- fosfor siarka chlor Zasadotwórcze- sód potas wapń magnez
|
|
|
Jak dzielą się składniki mineralne Podaj kryteria przykłady tych składników rozpocznij naukę
|
|
składniki mineralne dzielą się na makroelementy powyżej 100mg i mikroelementy 100 poniżej mg >Żelazo, cynk, miedź, jod ^wapń, fosfor, magnez, potas
|
|
|