Moja lekcja

5  1    32 fiszki    turbomegasp999
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
sacharydy: budowa, funkcje, występowanie
rozpocznij naukę
budowa (składają się z jednej, dwóch lub wielu cząsteczek cukrów prostych) główna funkcja(energetyczne: stanowią najważniejsze źródło energii)) występowanie(kasza, makarony, pieczywo, ziemniaki)
białka: budowa, funkcje, występowanie
rozpocznij naukę
b→są polimerami zbudowanymi z połączonych ze sobą aminokwasów f→budulcowa, regulatorowa, enzymatyczna, transportowa w→mięso, przetwory mleczne, nasiona zbóż i roślin strączkowatych
lipidy: budowa, funkcje, występowanie
rozpocznij naukę
b→ są zbudowane najczęściej z glicerolu i kwasów tłuszczowych f→ zapasowa, energetyczna w→ oleje roślinne, smalec, słonina, śmietana
Podział aminokwasów
rozpocznij naukę
endogenne (są wytwarzane przez organizm człowieka) egzogenne (nie są wytwarzane przez organizm człowieka, muszą być przyjmowane z pokarmem)
podział białek
rozpocznij naukę
pełnowartościowe, niepełnowartościowe
białka pełnowartościowe
rozpocznij naukę
zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne, są to głównie białka zwierzęce, występują np. w mleku, jajkach, mięsie
białka niepełnowartościowe
rozpocznij naukę
nie zawierają wszystkich niezbędnych aminokwasów egzogennych, są to białka roślinne, występują np. w nasionach fasoli, bobu i soi
co to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT)
rozpocznij naukę
kwasy tłuszczowe które nie są wytwarzane w organizmie człowieka i muszą być przyjmowane z pożywieniem. Ich głównym źródłem są ryby morskie i oleje roślinne.
funkcje NNKT
rozpocznij naukę
NNKT są potrzebne do budowy błon komórkowych, obniżają poziom cholesterolu we krwi, działają przeciwmiażdżycowo, wpływają korzystnie na układ krwionośny i skórę
co to błonnik pokarmowy
rozpocznij naukę
substancje, najczęściej pochodzenia roślinnego, które nie są trawione przez enzymy występujące w układzie pokarmowym. W jego skład wchodzą głównie celuloza, pektyny i ligniny. Źródłem błonnika są np. warzywa, owoce i mąka pełnoziarnista
funkcje błonnika (1)
rozpocznij naukę
wzmaga ruchy perystaltyczne, przyspiesza wędrówke pokarmu przez przewód pokarmowy co zapobiega zaparciom, chłonie wodę, zapewnia uczucie sytości,
funkcje błonnika (2)
rozpocznij naukę
stanowi pożywienie dla mikrobiomu jelit, przyczynia się do obniżenia stężenia cholesterolu i glukozy we krwi, pomaga chronić organizm przed nowotworami żołądka i jelita grubego
witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
rozpocznij naukę
A, D3, E, K
wiatminy rozpuszczalne w wodzie
rozpocznij naukę
B2, B3, B6, Biotyna (H), Kwas foliowy, B12, C
podział składników mineralnych
rozpocznij naukę
makroelementy (0,01% suchej masy ciała, pierwiastki → C, H, O, N, P, S oraz Ca, Mg, K, Na, Cl), mikroelementy (mniej niż 0,01% suchej masy ciała, pierwiastki → Fe, Cu, I, F, Co)
budowa układu pokarmowego
rozpocznij naukę
przewód pokarmowy składający się z kilku połączonych ze sobą odcinków, gruczoły trawienne których wydzielina trafia do przewodu pokarmowego
funkcje układu pokarmowego
rozpocznij naukę
pobieranie pokarmu, trawienie pokarmu, wchłanianie strawionych cząstek pokarmu, usuwanie niestrawionych resztek pokarmu
narządy układu pokarmowego
rozpocznij naukę
jama ustna, ślinianki, gardło, przełyk, wątroba, żołądek, trzustka, jelito cienkie, jelito grube
funkcje ślinianek
rozpocznij naukę
wydzielanie śliny, która nawilża pokarm, działa bakteriobójczo oraz zawiera enzym rozpoczynający trawienie cukrów
funkcje jamy ustnej
rozpocznij naukę
pobieranie, rozdrabnianie i nawilżanie pokarmu
funkcje gardła
rozpocznij naukę
transportowanie pokarmu do przełyku
funkcje przełyku
rozpocznij naukę
transportowanie pokarmu do żołądka
funkcje wątroby
rozpocznij naukę
produkowanie żółci, magazynowanie glikogenu, magazynowanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, przekształcanie amoniaku w mocznik, wytwarzanie białek z osocza krwi, rozkładanie hemoglobiny, odtruwanie organizmu
funkcje żołądka
rozpocznij naukę
odkażenie i magazynowanie pokarmu, częściowe trawienie białek
funkcje trzustki
rozpocznij naukę
produkowanie soku trzustkowego, któey zawiera enzymy trawiące cukry, białka i tłuszcze, produkowanie hormonów: insuliny i glukagonu
funkcje jelita cienkiego
rozpocznij naukę
trawienie cukrów, białek i tłuszczów, wchłanianie składników pokarmowych
funkcje jelita grubego
rozpocznij naukę
wchłanianie wody i soli mineralnych, formowanie kału
enzymy trawiące sacharydy
rozpocznij naukę
amylaza ślinowa, amylaza trzustkowa, maltaza, sacharaza
enzymy trawiące białka
rozpocznij naukę
pepsyna, trypsyna, chymotrypsyna, karboksypeptydazy, aminopeptydazy, dipeptydazy
enzymy trawiące tłuszcze
rozpocznij naukę
lipaza ślinowa, lipaza żołądkowa, lipaza trzustkowa
zaburzenia i choroby układu pokarmowego
rozpocznij naukę
anoreksja, bulimia, otyłość, zespół złego wchłaniania, choroba crohna, choroby nowotworowe (rak żołądka, rak jelita grubego)
metody diagnostyczne chorób układu pokarmowego
rozpocznij naukę
badanie ogólne krwi, próby wątrobowe, badanie kału, USG, gastroskopia, kolonoskopia

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.