Moja lekcja

 0    42 fiszki    guest2860753
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
weglowodany przyswajalne
rozpocznij naukę
n wymagaja trawienia, naleza do nich monosacharydy, disacharydy i polisacharydy o funkcji zapasowej
weglowodany nieprzyswajalne
rozpocznij naukę
nie ulegaja trawieniu w przewodzie pokarmowym; polisacharydy o funkcji budulcowej
monosacharydy
rozpocznij naukę
to cukry proste nalezy do nich: fruktoza, glukoza, galaktoza, sa w slodyczach owocach i miodzie. stanowia zrodlo energii dla kom
disacharydy
rozpocznij naukę
to dwucukry naleza do nich sacharoza laktoza maltoza. sa w slodycxach i nabiale, natychmiast dostaraczaja energii ale na krotki czas
polisacharydy
rozpocznij naukę
to wielocukry naleza do nich skrobia i glikogen skrobia jest w ziemniakach i produktach zbozowych a glikogen w miesie i watrobie. glukoza z nich uwalniana jest powoli, stanowia zrodlo energii na dluzszy czas
skład błonnika
rozpocznij naukę
to polisacharydy budujace sciany kom komorek roslinnych np celuloza pektyny lignina
funkcje blonnika
rozpocznij naukę
wzmaga ruchy jelit, chlonie duza ilosc wody i pecznieje, spowalnia trawienie polisacharydow, wspomaga rozwoj mikrobiomu jelit, obniza cholesterol, cisnienie, zmniejsza ryzyko nowotworow
funckje bialka
rozpocznij naukę
odpowiada za przyspieszenie przebiegu reakcji biochemicznych, Przekazuje informacje w obrębie komórki i między nimi, transportuje substancje do wnętrza i na zewnątrz komórek, uczestniczy w procesach odpornościowych organizmu
aminokwasy endogenne
rozpocznij naukę
Są syntetyzowany w organizmie człowieka
aminokwasy egzogenne
rozpocznij naukę
Muszą być dostarczone z pokarmem
Białka pełnowartościowe
rozpocznij naukę
Zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne w odpowiednich proporcjach to są białka pochodzenia zwierzęcego
Białka niepełnowartościowe
rozpocznij naukę
Wykazują brak jak do kwasów egzogennych są to białka pochodzenia roślinnego
Funkcje lipidów
rozpocznij naukę
Pełnią funkcję strukturalne, są źródłem lub nośnikiem substancji biologicznie czynnych w tym witamin A, D trzy, E, K biorą udział w syntezie niektórych hormonów i wchodzą w skład tkanki tłuszczowej
Cholesterol
rozpocznij naukę
jest lipidem z grupy steroidow. W chodzi w skład zwierzęcych błon biologicznych i osłonek otaczających włókna nerwowe. Transport cholesterolu odbywa się w formie lipoprotein czyli Kompleks kompleksów z białkami
LDL I HDL
rozpocznij naukę
Ale przynosi 65% cholesterolu i może się odkładać w ścianach tętnicy HD L przynosi 20% cholesterolu w skład w chodzi lecytyna rozpuszcza cholesterol odłożone w ścianach tętnicy i transportuje go do wątroby.
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
rozpocznij naukę
A, D trzy, E, K.
Witaminy rozpuszczalne w wodzie
rozpocznij naukę
B, C
Witamina B 12 (kobalamina)
rozpocznij naukę
Bierze udział w tworzeniu erytrocytów i leukocytów. Niedokrwistość zaburzenia czynności układu pokarmowego
Kwas foliowy
rozpocznij naukę
Uczestniczy w syntezie nukleotydów i kwasów nukleinowych. Niedokrwistość zaburzenia w działaniu układu pokarmowego i nerwowego, zaburzenia w rozwoju płodu
Witamina C
rozpocznij naukę
Uczestniczy w przemianach aminokwasów, wchłanianiu żelaza, syntezie hormonów steroidowych i Melanie, bierze udział w produkcji Kolagenu. Szybkie męczenie się, brak łaknienia, szkorbut
Witamina A
rozpocznij naukę
Wypływa na wzrost i rozwój organizmu. Kurza ślepotą, zaburzenia wzrostu. Pomarańczowe warzywa i owoce
Witamina D trzy
rozpocznij naukę
nasila wchłanianie wapnia i fosforu z przewodu pokarmowego. Krzywica, osteoporoza. Tran jaja tłuste ryby Wątroba mleko
Witamina Ę
rozpocznij naukę
Zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory. Wypływa na płodność. Wczesne starzenia się skóry, zaburzenia płodności. Oleje roślinne awokado jaja orzechy nasiona
Witamina K
rozpocznij naukę
Bierze udział w procesie krzepnięcia krwi. Krwawienia np. z Dzios Ł nosa i jelit. Wątroba zielone warzywa
Szczegó się składa ściana przewodu pokarmowego
rozpocznij naukę
Błona Śluzowa, błona pod Śluzowa, błona mięśniową, Otrzewna
Ja ma ustne, gardło, Przełyk, Żołądek, Jelito cienkie, Jelito Grube
rozpocznij naukę
Essa
Rodzaje ślinianek
rozpocznij naukę
Podjęzykowe podżuchwowa przyuszna
Ślina zawiera enzymy:
rozpocznij naukę
Amylazy ślinowe które rozpoczyna trawienie skrobi, lipaza ślinowa która trawi tłuszcze występujące w postaci naturalnej emulsji
Trzustka
rozpocznij naukę
Zawiera enzymy: amylaza trzustkowa kontynuuje trawienie skrobi, Trypsyna Chymotrypsyna, karboksypeptydaza, Kontynuują trawienie Białek, lipaza trzustkowa trawi tłuszcze zemulgowane przez Żółć
Wątroba Funkcja
rozpocznij naukę
Produkcja żółci, magazynowanie Glee Coghen U, Magazynowanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, przekształcanie amoniaku w Mocznik, rozkładanie hemoglobiny pochodzącej ze zużytych erytrocytów, Detoksykacja organizmu
Ząb szczegó się składa
rozpocznij naukę
Korona, Szyjka, korzeń. Koronę Pokrywa szkliwo pod jest zebina. wnetrze zeba wypelnia wypełnia Miazga
Małe gruczoły ślinowe
rozpocznij naukę
Wargowe, policzkowe, podniebienne, językowe
naglosnia
rozpocznij naukę
zamyka wejście do dróg oddechowych
kwas solny funkcje
rozpocznij naukę
Odpowiada za denaturacji Białek, Niszczy drobnoustroje, aktywuje enzymy.
Dzięki czemu są trawione w żołądku białka
rozpocznij naukę
Pep syna wytwarzana jest przez komórki główne. U noworodków wydzielana jest rennina ktora rozklada bialko mleka: kazeine
Lito cienkie trzy części:
rozpocznij naukę
Dwunastnicy, Jelito czcze, Jelito kręte
Żółć
rozpocznij naukę
Wytwarzane w komórkach wątroby składa się z wody i z kwasów żółciowych, fosfolipidów, cholesterolu, kwasów tłuszczowych, barwników. Działania kwasów tłuszczowych żółciowych polega na Emulgacja tłuszczów
Enzymy Rąbka szczoteczkowego
rozpocznij naukę
peptydazy, disacharydazy
Jelito Grube odcinki trzy:
rozpocznij naukę
Jelito ślepe, okrężnicy, odbytnica która jest zakonczona odbytem
mikrobiom
rozpocznij naukę
Liczne mikro organizmy, które w procesach fermentacyjnych wykorzystują nie z trawione resztki pokarmu
Główna funkcja jelita grubego
rozpocznij naukę
wchlanianie wody i soli mineralnych
Procesy trawienia
rozpocznij naukę
Fizyczne obróbka pokarmu, trawienie chemiczne, wchłaniania

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.