Pytanie |
Odpowiedź |
rozpocznij naukę
|
|
n wymagaja trawienia, naleza do nich monosacharydy, disacharydy i polisacharydy o funkcji zapasowej
|
|
|
weglowodany nieprzyswajalne rozpocznij naukę
|
|
nie ulegaja trawieniu w przewodzie pokarmowym; polisacharydy o funkcji budulcowej
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
to cukry proste nalezy do nich: fruktoza, glukoza, galaktoza, sa w slodyczach owocach i miodzie. stanowia zrodlo energii dla kom
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
to dwucukry naleza do nich sacharoza laktoza maltoza. sa w slodycxach i nabiale, natychmiast dostaraczaja energii ale na krotki czas
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
to wielocukry naleza do nich skrobia i glikogen skrobia jest w ziemniakach i produktach zbozowych a glikogen w miesie i watrobie. glukoza z nich uwalniana jest powoli, stanowia zrodlo energii na dluzszy czas
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
to polisacharydy budujace sciany kom komorek roslinnych np celuloza pektyny lignina
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
wzmaga ruchy jelit, chlonie duza ilosc wody i pecznieje, spowalnia trawienie polisacharydow, wspomaga rozwoj mikrobiomu jelit, obniza cholesterol, cisnienie, zmniejsza ryzyko nowotworow
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
odpowiada za przyspieszenie przebiegu reakcji biochemicznych, Przekazuje informacje w obrębie komórki i między nimi, transportuje substancje do wnętrza i na zewnątrz komórek, uczestniczy w procesach odpornościowych organizmu
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
Są syntetyzowany w organizmie człowieka
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
Muszą być dostarczone z pokarmem
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
Zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne w odpowiednich proporcjach to są białka pochodzenia zwierzęcego
|
|
|
Białka niepełnowartościowe rozpocznij naukę
|
|
Wykazują brak jak do kwasów egzogennych są to białka pochodzenia roślinnego
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
Pełnią funkcję strukturalne, są źródłem lub nośnikiem substancji biologicznie czynnych w tym witamin A, D trzy, E, K biorą udział w syntezie niektórych hormonów i wchodzą w skład tkanki tłuszczowej
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
jest lipidem z grupy steroidow. W chodzi w skład zwierzęcych błon biologicznych i osłonek otaczających włókna nerwowe. Transport cholesterolu odbywa się w formie lipoprotein czyli Kompleks kompleksów z białkami
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
Ale przynosi 65% cholesterolu i może się odkładać w ścianach tętnicy HD L przynosi 20% cholesterolu w skład w chodzi lecytyna rozpuszcza cholesterol odłożone w ścianach tętnicy i transportuje go do wątroby.
|
|
|
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
Witaminy rozpuszczalne w wodzie rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
Witamina B 12 (kobalamina) rozpocznij naukę
|
|
Bierze udział w tworzeniu erytrocytów i leukocytów. Niedokrwistość zaburzenia czynności układu pokarmowego
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
Uczestniczy w syntezie nukleotydów i kwasów nukleinowych. Niedokrwistość zaburzenia w działaniu układu pokarmowego i nerwowego, zaburzenia w rozwoju płodu
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
Uczestniczy w przemianach aminokwasów, wchłanianiu żelaza, syntezie hormonów steroidowych i Melanie, bierze udział w produkcji Kolagenu. Szybkie męczenie się, brak łaknienia, szkorbut
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
Wypływa na wzrost i rozwój organizmu. Kurza ślepotą, zaburzenia wzrostu. Pomarańczowe warzywa i owoce
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
nasila wchłanianie wapnia i fosforu z przewodu pokarmowego. Krzywica, osteoporoza. Tran jaja tłuste ryby Wątroba mleko
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
Zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory. Wypływa na płodność. Wczesne starzenia się skóry, zaburzenia płodności. Oleje roślinne awokado jaja orzechy nasiona
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
Bierze udział w procesie krzepnięcia krwi. Krwawienia np. z Dzios Ł nosa i jelit. Wątroba zielone warzywa
|
|
|
Szczegó się składa ściana przewodu pokarmowego rozpocznij naukę
|
|
Błona Śluzowa, błona pod Śluzowa, błona mięśniową, Otrzewna
|
|
|
Ja ma ustne, gardło, Przełyk, Żołądek, Jelito cienkie, Jelito Grube rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
Podjęzykowe podżuchwowa przyuszna
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
Amylazy ślinowe które rozpoczyna trawienie skrobi, lipaza ślinowa która trawi tłuszcze występujące w postaci naturalnej emulsji
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
Zawiera enzymy: amylaza trzustkowa kontynuuje trawienie skrobi, Trypsyna Chymotrypsyna, karboksypeptydaza, Kontynuują trawienie Białek, lipaza trzustkowa trawi tłuszcze zemulgowane przez Żółć
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
Produkcja żółci, magazynowanie Glee Coghen U, Magazynowanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, przekształcanie amoniaku w Mocznik, rozkładanie hemoglobiny pochodzącej ze zużytych erytrocytów, Detoksykacja organizmu
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
Korona, Szyjka, korzeń. Koronę Pokrywa szkliwo pod jest zebina. wnetrze zeba wypelnia wypełnia Miazga
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
Wargowe, policzkowe, podniebienne, językowe
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
zamyka wejście do dróg oddechowych
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
Odpowiada za denaturacji Białek, Niszczy drobnoustroje, aktywuje enzymy.
|
|
|
Dzięki czemu są trawione w żołądku białka rozpocznij naukę
|
|
Pep syna wytwarzana jest przez komórki główne. U noworodków wydzielana jest rennina ktora rozklada bialko mleka: kazeine
|
|
|
Lito cienkie trzy części: rozpocznij naukę
|
|
Dwunastnicy, Jelito czcze, Jelito kręte
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
Wytwarzane w komórkach wątroby składa się z wody i z kwasów żółciowych, fosfolipidów, cholesterolu, kwasów tłuszczowych, barwników. Działania kwasów tłuszczowych żółciowych polega na Emulgacja tłuszczów
|
|
|
Enzymy Rąbka szczoteczkowego rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
Jelito Grube odcinki trzy: rozpocznij naukę
|
|
Jelito ślepe, okrężnicy, odbytnica która jest zakonczona odbytem
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
Liczne mikro organizmy, które w procesach fermentacyjnych wykorzystują nie z trawione resztki pokarmu
|
|
|
Główna funkcja jelita grubego rozpocznij naukę
|
|
wchlanianie wody i soli mineralnych
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
Fizyczne obróbka pokarmu, trawienie chemiczne, wchłaniania
|
|
|