biologia

 0    24 fiszki    guest2772039
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
Co to są cukry
rozpocznij naukę
cukry inaczej Węglowodany to związki których Podstawową funkcją jest dostarczanie organizmowi energii (dzięki nim są procesy takie jak przewodzenie impulsów nerwowych transport substancji i skurcze mięśni
Cukry proste
rozpocznij naukę
Należą do nich na przykład Glukoza fruktoza i Galaktoza Ich źródłem są głównie owoce
Dwucukry
rozpocznij naukę
to cukry złożone z dwóch cukrów prostych na przykład sacharoza laktoza i maltoza występują głównie w słodyczach
wilelocukry
rozpocznij naukę
to cukry złożone z wielu cząsteczek cukrów prostych na przykład skrobia znajdują się w produktach zbożowych
weglowodany przyswajalne
rozpocznij naukę
są źródłem energii należą do nich cukry proste, które mogą być rozłożone przez enzymy do cukrów prostych są wchłaniane w jelicie cienkim i transportowane do komórek
węglowodany nieprzyswajalne
rozpocznij naukę
nie są źródłem energii są to węglowodany których nasz organizm nie potrafi rozłożyć do cukrów prostych ponieważ nie ma odpowiednich enzymów wchodzą one w skład błonnika pokarmowego (skład błonnik pokarmowego)
inna rola cukrów
rozpocznij naukę
oprócz funkcji energetycznej co Ukryj pewną również funkcję zapasową (glikogen)
Błonnik
rozpocznij naukę
błonnik pokarmowy nazywany inaczej włóknem pokarmowym to związki których nasz organizm nie potrafi strawić
błonnik zalety:
rozpocznij naukę
chłonie duże ilości wody i Pęcznieje co zapewnia uczucie sytości. wzmaga ruchy jelit co przyspiesza wędrówkę pokarmu przez przewód pokarmowy. Zmniejsza ryzyka nowotworów oraz obniża choresterol
Co to są otręby?
rozpocznij naukę
są to zewnętrzne części naciąg które są ceny źródłem nie tylko błonnika lecz także witamin z grupy B
błonnik potrzeba:
rozpocznij naukę
błonnik pokarmowy Jest niezbędnym elementem prawidłowej diety należy jednak pamiętać że nadmiar błonnika może działać niekorzystnie na przykład powodować wzdęcia
Gdzie jest błonnik
rozpocznij naukę
migdały morele. suszone płatki jęczmienne. śliwki suszone. orzechy laskowe
Białka
rozpocznij naukę
Białka są najważniejsze elementy budującym komórki i tkanki
Białka budulcowe
rozpocznij naukę
należy do nich na przykład kolagen który jest składnikiem tkanek łącznych, miozyny i aktyny oraz tworzy tkankę mięśniową
Funkcja białek
rozpocznij naukę
między innymi funkcją białek jest regulowanie przebiegu procesów zachodzących w organizmie. Oraz funkcja budulcową są one wykorzystywane wtedy kiedy zabieranie cukrów i tłuszczów
aminokwasy endogenne
rozpocznij naukę
to aminokwasy które nasz organizm potrafi sam syntezować i nie musi ich przyjmować z pokarmem
aminokwasy egzogenne
rozpocznij naukę
aminokwasy których organizm nie potrafi wytwarzać i które musi przyjmować z pokarmem to aminokwasy egzogenne
białka pełnowartościowe
rozpocznij naukę
zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne w odpowiednich proporcjach (pochodzenie zwierzęce np: jaja produkty mleczne, mięso)
białka nie pełnowartościowe
rozpocznij naukę
nie zabierają wszystkich aminokwasów egzogennych lub mają ich zbyt mało (pochodzenie roślinne warzywa i owoce).
Tłuszcze
rozpocznij naukę
Tłuszcze to przede wszystkim materiał zapasowy dostarczający energię gdy zabraknie cukrów
Dlaczego mogą pełnić ta funkcje?
rozpocznij naukę
mogą pełnić tą funkcję między innymi dzięki temu że są lekkie w stosunku do dużej objętości a ich rozkład dostarcza 2 razy więcej energii niż rozkład cukrów
funkcja tłuszczów
rozpocznij naukę
budują błony komórkowe sa magazynem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach pełnią funkcję termoizolacyjną i ochronną
NNNT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe
rozpocznij naukę
najlepszym źródłem są ryby morskie i oleje roślinne
NNNT 2
rozpocznij naukę
wpływa na prawidłowy poziom cholesterolu we krwi reguluje ciśnienie krwi i pracę serca

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.