Kulinaria

 0    587 fiszek    serau
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
Maltańska zapiekanka z makaronu
rozpocznij naukę
Timpana
Fenek
rozpocznij naukę
Smażony królik z Malty
Macedońska zapiekanka ze świeżą fasolą
rozpocznij naukę
Tawcze grawcze
Cypryjski alkohol
rozpocznij naukę
Ziwania
Owsianka ze Szwecji i Norwegii
rozpocznij naukę
Navgrot
Inaczej masa cukrowa
rozpocznij naukę
Fondant
Stąd kiełbasa czabajska
rozpocznij naukę
Węgry
Grecka kremówka z ciasta filo
rozpocznij naukę
Bougatsa
Wymyslil Red Bulla w Tajlandii, tam znany jako Krating Daeng (Czerwony bizon)?
rozpocznij naukę
Chaleo Yoovidhya
Koktajl na bazie koniaku
rozpocznij naukę
Sidecar
Amerykańskie cukierki jak krówki
rozpocznij naukę
Fudge
Ostrygi owinięte boczkiem
rozpocznij naukę
Angels on horseback
Surowa wołowina w kostki z Etiopii i Erytrei
rozpocznij naukę
Gored gored
Tyle mentosów w opakowaniu
rozpocznij naukę
14
Gruzińskie ciastko z orzechami
rozpocznij naukę
Kada
Australijskie ciastka biszkoptowe pokryte kokosem
rozpocznij naukę
Lamingtony
Miód o najjaśniejszym kolorze
rozpocznij naukę
Rzepakowy
Co przyznaje restauracjom żółty przewodnik Gault & Millau
rozpocznij naukę
Czapki
Kawa Frappe me galla
rozpocznij naukę
Z mlekiem
Sosy bazowe wg Antonina Careme
rozpocznij naukę
1) Sos holenderski, sos majonezowy 2) Sos demi-glace 3) Sos beszamelowy 4) Sos veloute 5) Sos pomidorowy
Pochodne sosu holenderskiego, majonezowego
rozpocznij naukę
Ailloli, bearneński, gibiche, rouille
Pochodne sosu pomidorowego
rozpocznij naukę
Marinara, boloński
Pochodne sosu demi-glace
rozpocznij naukę
Chausseur, afrykański, huzarski, Robert
Pochodne sosu beszamelowego
rozpocznij naukę
Mornay, Soubise
Pochodne sosu veloute
rozpocznij naukę
Rybny veloute, musztardowy, kreolski
Zwyczaj podania calvadosu albo sorbetu polanego calvadosem między posiłkami
rozpocznij naukę
Dziura normandzka
Maltańskie ciastka z nadzieniem daktylowym
rozpocznij naukę
Imquaret
Ciasteczka opracowane przez nauczycieli Zespołu Szkół Gastronomicznyc nr 2 w Krakowie wpisane na Listę Produktów Regionalnych kt
rozpocznij naukę
Ciastka wyśmienite
Katalońska zupa z kilku rodzajów mięsa i warzyw
rozpocznij naukę
Escudella
Toskańska zupa fasolowa
rozpocznij naukę
Ribollita
Włoska zupa na bazie rosołu z Lombardii
rozpocznij naukę
Solferino
Połączenie krupniku i zupy grochowej
rozpocznij naukę
Zupa rumfordzka
Zupa z marchewek, soli i wody
rozpocznij naukę
Zupa Moro
Francuski krem z porów, ziemniaków i cebuli
rozpocznij naukę
Vichyssoise
Tybetańska zupa z makaronem i warzywami
rozpocznij naukę
Thukpa
Czeska zupa z wody, śmietany, grzybów, jajek, ziemniaków i przypraw
rozpocznij naukę
Kulajda
Maltańska zupa z bobu
rozpocznij naukę
Kusksu
Węgierskie danie podobne do zupy gulaszowej
rozpocznij naukę
Palocleves
Gęsta wielkopolska zupa jarzynowa
rozpocznij naukę
Rumpuć
Grenlandzka zupa z reniferów, płetwonogich, wielorybów
rozpocznij naukę
Suaasat
Potrawa z mąki lub kaszki kukurydzianej
rozpocznij naukę
Nsima
Dla jakich zwierząt czekolada szkodliwa, nie metabolizują teobrominy
rozpocznij naukę
Koty, psy, konie i papugi
Kiedy Światowy Dzień Gorzkiej Czekolady
rozpocznij naukę
7 lipca
Kiedy Dzien Czekolady w Polsce
rozpocznij naukę
12 kwietnia
Bliskowschodnie ciasto z migdałami
rozpocznij naukę
Basbusa
Tradycyjne ciasto serowe w kuchni greckiej i tureckiej
rozpocznij naukę
Kunafa
Tatarskie pierogi
rozpocznij naukę
Jeczpoczmaki
Zapiekane ciasto z nadzieniem z kuchni tatarskiej
rozpocznij naukę
Pierekaczewnik
Skąd nazwa bajaderki?
rozpocznij naukę
Zbiegły się w czasie z operetką Kalmana „Bajadera”
Tam bardzo popularne prince polo
rozpocznij naukę
Islandia
Ciasto (najczęściej ouarka) z farszem np. mięsnym
rozpocznij naukę
Bastela inaczej pastilla
Masa z ugotowanych i rozgniecionych bulw manioku i bananów warzywnych lub pochrzynu
rozpocznij naukę
Fufu
Zupa z nasionami melona z Nigerii
rozpocznij naukę
Egusi
Lekko słodki chleb z Etiopii i Erytrei na specjalne okazje
rozpocznij naukę
Himbasza
Ryba pieczona w liściach bananowca
rozpocznij naukę
Liboke
Owoc zwany afrykańskim mango
rozpocznij naukę
Irwingia
Masa z mąki kukurydzianej rozdrobnionej z wodą
rozpocznij naukę
Ugali, Tanzania i Kenia
Papka z prosa afrykańskiego z Namibii
rozpocznij naukę
Oshifima
Papka z mąki kukurydzianej z Namibii
rozpocznij naukę
Pap
Mięso lub warzywa z sosem curry w wydrążonym chlebie popularne w RPA
rozpocznij naukę
Bunny chow
Mielone mięso zapiekane w sosie z jajka z RPA
rozpocznij naukę
Bobotie
Napój popularny na Madagaskarze powstający po zalaniu wrzątkiem resztek przypalonego ryżu
rozpocznij naukę
Ranonapango
Deser z Madagaskaru z orzechów i cukru gotowanych długo w liściach bananowych
rozpocznij naukę
Koban-dravina
Tam popularne kiszone cytryny
rozpocznij naukę
Maroko
Tradycyjne piwo w dniu Św. Patryka
rozpocznij naukę
Stout
Paski wieprzowiny lub wołowiny w kuchni malgaskiej
rozpocznij naukę
Kitoza
Bawarskie Prawo Czystości
rozpocznij naukę
1516, piwo wyłącznie ze słodu jęczmiennego, wody i chmielu
Papka z manioku lub kukurydzy (Tanzania, Kenia)
rozpocznij naukę
Ugali
Skąd się wziął baton Danusia?
rozpocznij naukę
Producent, Adam Piasecki w latach 20. XX wieku zakochał się w pracownicy Danusi
Gruzińskie placki z fasolą
rozpocznij naukę
Lobiani
Irański jogurt
rozpocznij naukę
Dugh
Chleb Beduinów
rozpocznij naukę
Szrak
Danie z indyjskiego stanu Goa, wieprzowina z winem i czosnkiem
rozpocznij naukę
Vindaloo
Bublea tea- herbata z kulkami z tapioki pochodzi z?
rozpocznij naukę
Tajwan
Chińskie kulki z ryżu zatopione w syropie
rozpocznij naukę
Tangyuan
Sałatka chlebowa z serem w Tadżykistanie
rozpocznij naukę
Qurutob
Najstarsze wino cały czas w produkcji
rozpocznij naukę
Cypryjska Commandaria, od 12 wieku
Placuszki mączne polane sosem w Indiach
rozpocznij naukę
Pani Puri
Kiedy wprowadzono Fantę
rozpocznij naukę
1940
Kiedy wprowadzono Sprite
rozpocznij naukę
1961
Kiedy Schweppes założono?
rozpocznij naukę
W 1783 przez zegarmistrza i jubilera Johana Schweppesa
Marki spożywcze w PepsiCo
rozpocznij naukę
Lay’s, Cheetos, Star, Dorritos
Z tego olej palmowy
rozpocznij naukę
Olejowiec gwinejski
Kropla w logu napoju 7 up?
rozpocznij naukę
Coolspot
Maskotka 7Up
rozpocznij naukę
Fido Dido
Kiedy powstał 7up
rozpocznij naukę
1929
Ziemniaczane kluseczki
rozpocznij naukę
Hałuski
Pierwotna nazwa pepsi
rozpocznij naukę
Brad’s drink
Wprowadził Pepsi Colę?
rozpocznij naukę
Caleb Bradham
Normalna objętość wina
rozpocznij naukę
0,75 l
1,5 litra alkoholu
rozpocznij naukę
Magnum
3 litry alkoholu
rozpocznij naukę
Jeroboam
4, 5 litrów alkoholu
rozpocznij naukę
Rehoboam
6 litrów alkoholu
rozpocznij naukę
Matuzalem
9 litrów alkoholu
rozpocznij naukę
Salmanazar
12 litrów alkoholu
rozpocznij naukę
Baltazar
15 litrów alkoholu
rozpocznij naukę
Nabuchodonozor
Duński deser z migdałów
rozpocznij naukę
Mandelgave
Jajko marmurkowe?
rozpocznij naukę
Tłuczemy skorupkę po ugotowaniu
Śląska potrawa na zimno z pokrojonego śledzia, ugotowanego jajka, kiszonego ogórka, cebuli, z pieprzem i musztardą
rozpocznij naukę
Hekele
Kiszone lub marynowane ogórki charakterystyczne dla Brandenburgii
rozpocznij naukę
Ogórki spreewaldzkie
Ramen oryginalnie z której kuchni?
rozpocznij naukę
Chińskiej
Cukierki, których nazwa od nazwiska rosyjskiego właściciela fabryki cukierków w 19w. Fiodora Łandrina
rozpocznij naukę
Landrynki
Sos soubise do
rozpocznij naukę
Baraniny
Szwajcarska coca cola z serwatki
rozpocznij naukę
Rivella
Pasta do kanapek z ryby i sera
rozpocznij naukę
Awanturka
Połączenie zasmażki i wywiaru drobiowego
rozpocznij naukę
Veloute
Trzecia reatauracja z gwiazdką Michelin
rozpocznij naukę
Bottiglieria 1881 Kraków, poprzednie (Atelier Amaro i Senses zakończyły działalność)
Porcjowanie mięsa
rozpocznij naukę
Tranżerowanie
Krojenie surowych warzyw w romby
rozpocznij naukę
Paysanne
Przecieranie produktów przez sito
rozpocznij naukę
Fasowanie
Spożywanie ograniczonej liczby posiłków mięsnych w tygodniu
rozpocznij naukę
Fleksitarianizm
Duża (5mm)
rozpocznij naukę
Macedoine
Przyrządzanie potrawy owiniętej w folię aluminiową lub natłuszczony pergamin
rozpocznij naukę
Papillote
Kratki z rusztu odbite na grillowanym jedzeniu
rozpocznij naukę
Ryfla
Dokładne wymieszanie surowego mięsa i przypraw na jednolitą masę (np kotlety mielone)
rozpocznij naukę
Tablerowanie czyli macerowanie
Słownik kulinarny
rozpocznij naukę
Na codogara.pl
Skąd ser jarlsberg
rozpocznij naukę
Norwegia
Skąd ser Blue Costello
rozpocznij naukę
Dania
Krótko peklowany policzek wieprzowy lub podgardle, może zamiast pancetty być składnikiem Carbonary
rozpocznij naukę
Guanciale
Symbol do znaczenia żywności utrwalonej radiacyjnie
rozpocznij naukę
Radura
Guma z sączyńca, służy do wyrobu gumy do żucia
rozpocznij naukę
Chicle
Pojedyncza porcja na wynos w kuchni japońskiej
rozpocznij naukę
Bento
Rumunski napój bezalkoholowy ze sfermentowanych kwiatów bzu
rozpocznij naukę
Sokata
Inaczej pszenica orkisz
rozpocznij naukę
Szpelc
Miejsca gdzie głównie uprawiany orkisz
rozpocznij naukę
Niemcy i Szwajcaria
Gdzie obecnie się uprawia samopszę
rozpocznij naukę
Zakaukazie
Śląska potrawa z piernika na Boże Narodzenie
rozpocznij naukę
Moczka
Kanapka z Filadelfii z wołowiną przemieszaną z serem
rozpocznij naukę
Cheesesteak
Świąteczne danie z Surinamu, głównym skłDnikiem bulwy kolokazji jadalnej
rozpocznij naukę
Pom
Polewka na kwaśnym mleku lub maślance, popukarna na Śląsku Cieszyńskim
rozpocznij naukę
Chuda jewa
Regionalna zupa z ziemniaków, warzyw, podsmażonej cebuli, skwarek, kaszy jęczmiennej i przecieru pomidorowego
rozpocznij naukę
Fitka kazimierska
Meksykańska zupa z kukurydzą
rozpocznij naukę
Pozole
Danie kuchni czeskiej z duszonej wołowiny, nazwa wywodzi się od Rudolfa II
rozpocznij naukę
Hiszpański ptaszek
Smażone kulki mięsne jak w IKEI
rozpocznij naukę
Köttbullar
Kolorowy makaron japoński z mąki gryczanej
rozpocznij naukę
Soba
Holenderskie ciastko w kształcie kuli z ciasta parzonego wypełnionego słodką bitą śmietaną
rozpocznij naukę
Moorkop
Tradycyjne naczynie kuchni chińskiej do przyrządzania potraw bezpośrednio na stole
rozpocznij naukę
Huoguo
Pasta serowa z Bawarii
rozpocznij naukę
Obazda
Sałatka jarzynowa na Górnym Śląsku
rozpocznij naukę
Szałot
Substytut mięsa, którego głôwnym składnikiem są mykoproteiny z grzyba Fusarium venenatum
rozpocznij naukę
Quorn
Co to jest flat white?
rozpocznij naukę
Napój z Nowej Zelandii lub Australii - zalanie espresso spienionym mlekiem
Napój pochodzący z Madrytu powstały ze zmieszania espresso z ciepłym mlekiem ale nie spienionym tylko parzonym
rozpocznij naukę
Cortado (znaczy pocięty)
Te słodycze wymyślono w 1941 r z myślą o żołnierzach
rozpocznij naukę
M&M-sy
Co oznacza czekolada w języku Azteków?
rozpocznij naukę
Gorzka woda
Gdzie w 1948 r wyprodukowano Mentosy
rozpocznij naukę
W Holandii
Gdzie produkowano Donald Bubble Gum
rozpocznij naukę
Holandia
Od czego nazwa HARIBO?
rozpocznij naukę
HAns RIegel BOnn
Śląski deser przygotowywany z jajek kurzych
rozpocznij naukę
Szpajza
W logo Toblerone ukryty?
rozpocznij naukę
Niedźwiedź
Co oznacza ekler?
rozpocznij naukę
Błyskawica
Kto pierwszy zacząl produkować krówki?
rozpocznij naukę
Feliks Pomorski
Holenderskie kawowe cukierki
rozpocznij naukę
Hopje (nazwa od wynalazcy- Hendrika Hopa)
Element procesu produkcji czekolady polegający na kontrolowanej krystalizacji masła kakaowego w celu zapewnienia tabliczce czekolady połysku, gładkiej powierzchni i równomiernej łamliwości.
rozpocznij naukę
Tempering
Babeczki budyniowe z Portugalii
rozpocznij naukę
Pasteis de nata
Skąd M & M
rozpocznij naukę
Od założycieli- Marsa i Murriego
Początkowa nazwa lizaków Chupa Chups
rozpocznij naukę
Gol
Napój gazowany ze Szkocji z kofeiną
rozpocznij naukę
Irn-Bru
Napój alkoholowy wytwarzany w Andach ze specjalnego gatunku kukurydzy
rozpocznij naukę
Chicha
Francuskie wino białe
rozpocznij naukę
Chardonnay
Narodowy napój Peru
rozpocznij naukę
Inka Cola
Wykorzystywany w profilkatyce malarii
rozpocznij naukę
Tonik
Najdroższa herbata na świecie
rozpocznij naukę
Da Hong Pao
Pu-erh to herbata w Polsce zaliczana do?
rozpocznij naukę
Czerwonych
Kiedy powstał Schweppes?
rozpocznij naukę
1783
Czego dodaje się do tajskiej zupy Tom-yum i Inca Coli
rozpocznij naukę
Palczatka cytrynowa
Zawiera najwięcej kofeiny (4razy więcej niż kawa)
rozpocznij naukę
Paulinia guarana-cierniopląt, guarana lub osmęta
Skąd nazwa mokka
rozpocznij naukę
Od miasta mokka w Jemenie
Co to jest miki?
rozpocznij naukę
Napój z wodzianem chloralu
Napój sporządzany ze sproszkowanych bulw storczyka męskiego znany w kuchni bałkańskiej i tureckiej
rozpocznij naukę
Salep
Kto opatentował kapsel do butelek
rozpocznij naukę
William Painter
Co znaczy salep?
rozpocznij naukę
Lisie jądra
Deser na bazie mleka kokosowego popularny na Hawajach
rozpocznij naukę
Haupia
Od czego nazwa deser?
rozpocznij naukę
Sprzątać ze stołu
Podwójne espresso
rozpocznij naukę
Doppio
Espresso plus odrobina pianki mlecznej z gorącego mleka (caldo) lub zimnego (freddo)
rozpocznij naukę
Macchiato
Espresso plus 125-135 ml spienionego mleka i pianki mlecznej plus opcjonalnie kakao w proszku
rozpocznij naukę
Cappuccino
Espresso plus 125-135 ml mleka
rozpocznij naukę
Caffe latte
Espresso plus 130 ml gorącego mleka z mleczną pianką
rozpocznij naukę
Latte macchiato
Espresso i ciemna czekolada i mleko i kakao w proszku
rozpocznij naukę
Mocaccino
Espresso plus 50 ml mlecznej pianki nakładane łyżeczką
rozpocznij naukę
Schiumato
Espresso przygotowane wcześniej i wstawione do lodówki
rozpocznij naukę
Caffe freddo
Espresso i 3 ml likieru
rozpocznij naukę
Corretto
Toskańska sałatka z chleba, pomidorów, cebuli, oliwy i parmezanu
rozpocznij naukę
Panzanella
Gulasz rybny z Livorno
rozpocznij naukę
Cacciucco
Włoski placek z ciecierzycy z Ligurii
rozpocznij naukę
Farinata
Gdzie pojWia się słowo pizza?
rozpocznij naukę
W łacińskim tekście z 997 roku w archiwach katedry w Gaeta (Lacjum)
Gin + campari + vermut?
rozpocznij naukę
Negroni
Likier na bazie żółtek i marsali
rozpocznij naukę
Vov
Mała trójkątna wloska kanapka?
rozpocznij naukę
Tramezzino
Gruziński placek z mięsem (wołowym zwłaszcza)
rozpocznij naukę
Kubdari
Pasteis de nata to ciasteczka
rozpocznij naukę
Lizbony
Cienkie ciasto, podstawa narokańskiej potrawy Bastela
rozpocznij naukę
Ouarka
Inna nazwa remulady
rozpocznij naukę
Sos duński
W jakiej formie sprzedawany jest brie a w jakoej camembert
rozpocznij naukę
Brie w formie wycinków koła, camembert małe koła w całości
Kotlet pożarski w odróżnieniu od mielonego zawiera
rozpocznij naukę
Mięso drobiowe
Partia mięsa otaczająca dolny odcinek żeber nad mostkiem
rozpocznij naukę
Szponder
Szwedzki dżem z brusznicy
rozpocznij naukę
Lyngonsylt
Szwedzki dżem z moroszki
rozpocznij naukę
Sylt hjortron
Co znajduje się w dziurach w serze
rozpocznij naukę
Dwutlenek węgla
Birnen, Bohnen und Speck to danie z
rozpocznij naukę
Hamburga (mieszanina słodkich składników)
Ogórki kiszone z Niemiec
rozpocznij naukę
Ogórki spreewaldzkie
Tradycyjny fiński ser skrzypiący w ustach
rozpocznij naukę
Leipäjuusto
Ser havarti
rozpocznij naukę
Krowi, z Danii
Cytrus z Japonii używany jak w Europie limonka
rozpocznij naukę
Sudachi
Morski szpa, popularny w kuchni anglisaskiej, o słonym smaku
rozpocznij naukę
Soliród
Macedoński łagodny sos z pieczonej papryki
rozpocznij naukę
Pindżur
Wołowina pochodząca z udźca, odpowiednik wieprzowego schabu
rozpocznij naukę
Ligawa
Jedna z popularnych potraw w Normandii, lubiał ją Napoleon Bonaparte
rozpocznij naukę
Rukiew wodna
Ruchanki (placki drożdżowe smażone na oleju) zjemy
rozpocznij naukę
Na Kaszubach
Słodka potrawa piernikowa, zjadana na wigilijnym stole w Wigilię
rozpocznij naukę
Moczka
Gatunek zielonej herbaty o smaku umami
rozpocznij naukę
Gyokuro
Kto opracował recepturę zupy rumfordzkiej (połączenie krupnika i grochówki)
rozpocznij naukę
Benjamin Thompson
Gatunek drzewa z bobowatych, owoce mają szkodliwy kwas djenkolowy (djenkolizm to ostra niewydolność nerek)
rozpocznij naukę
Archidendron jiringa
Jaki olej z lnicznika siewnego
rozpocznij naukę
Olej rydzowy
Hiszpańska potrawa jednogarnkowa gotowana z resztek (dawano wszystko co dostępne)
rozpocznij naukę
Olla podrida - dosłownie zgniły garnek
Wyspa która kiedyś była głównym producentem rodzynek korynckivh
rozpocznij naukę
Zakyntos
Makaron sojowy, który jest przezroczysty, robi się z?
rozpocznij naukę
Fasoli mung
Kucharz na dworze Augusta III, dawał kiełbasę „na Wereszczaka”, pokrojona na talarki, z ostrym sosem, jadana łyżką
rozpocznij naukę
Wereszczak
Zupa rybna z wybrzeża Adriatyku
rozpocznij naukę
Brodetto
Tajwañska zupa z wołowiną i makaronem
rozpocznij naukę
Hong Shao Niu Rou Mian
Morskie winogrona popularne w Portoryko
rozpocznij naukę
Coccoloba uvifera
Autor „Le guide culinaire”
rozpocznij naukę
Georges Auguste Escoffier
Ciasto weselne np. na Podlasiu
rozpocznij naukę
Korowaj
Skąd broązowy ser gammelost?
rozpocznij naukę
Z Norwegii
Roślina z dyniowatych, ogórek i papryka w jednym
rozpocznij naukę
Cyklantera
Ciasto drożdżowe smażone w głębokim tłusxczu z Afryki (Kenia, Tamzania)
rozpocznij naukę
Mandazi
Paproć jadana w innych państwach, np w Japonii zbiera się końcówki rozwijających się pastorałów
rozpocznij naukę
Pióropusznik strusi
Pizza africana (z curry, bananem, szynką, orseszkami ziemnymi) z?
rozpocznij naukę
Szwecja
Roślina wykorzystywana w produkcji angielskiego żółtego sera Gloucester
rozpocznij naukę
Przytulia właściwa
Owsiane ciasteczka anzac z?
rozpocznij naukę
Australii
Ser do carbonary
rozpocznij naukę
Pecorino
Nerczan to inaczej
rozpocznij naukę
Homarzec
Sałatka warzywna z kuchni rosyjskiej i ukraińskiej, główny składnik to buraki
rozpocznij naukę
Winegret
Skład tego mleka najbardziej przypomina ludzkie, nie pasteryzuje się bo nie ma żadnych bakterii
rozpocznij naukę
Ośle
Duży pieróg z nadzieniem, np na wesele
rozpocznij naukę
Kurnik
Potrawa staropolska, ostry i gęsty sos z bulionu z dodatkiem jaj
rozpocznij naukę
Sapor
Tradycyjny angielski placek z mąki owsianej, melasy i imbiru jadany z serem i jabłkami
rozpocznij naukę
Parkin
Pochodząca z Majorki tradycyjna potrawa warzywna, zbliżona do francuskiego ratatouille. Przygotowywana jest z bakłażanów, pomidorów, ziemniaków i papryki, pokrojonych w plastry i zapieczonych z sosem pomidorowym, oliwą i przyprawami
rozpocznij naukę
Tumbet
Bułeczka - ślimak z Majorki
rozpocznij naukę
Ensaimada
Cheeseburger, w którym ser nie jest umieszczony na plastrze mięsa, lecz w jego środku. Podczas smażenia mięsa ser się topi, dzięki czemu powstaje płynne nadzienie.
rozpocznij naukę
Jucy Lucy
Danie izraelskiej kuchni ulicznej, kanapka z chleba pita z plastrami grillowanego bakłażana i jajkami gotowanymi na twardo
rozpocznij naukę
Sabich
Popularna w Ameryce Północnej kanapka z chleba, warstwy masła orzechowego oraz dżemu, powszechnie składająca się z dwóch kromek chleba lub czasami zjadana na jednej albo w zawiniętej kromce
rozpocznij naukę
PB & J
rodzaj kanapki z białego chleba wypełnionego oliwkami, kaparami, sałatką warzywną i tuńczykiem. Specjalność kuchni tunezyjskiej.
rozpocznij naukę
Casse- croute
Portugalska kanapka z wieprzowiną
rozpocznij naukę
Bifana
Najgorsze danie świata
rozpocznij naukę
Sałatka Indigirka z ryby z Rosji
Potrawa alzacka z kiszonej kapusty, podawana zazwyczaj z ziemniakami
rozpocznij naukę
Chocroute garnier
Ikra z cefala
rozpocznij naukę
Bottarga
Francuska tarta z gruszkami
rozpocznij naukę
Tarta bourdaloue
Beszamel + żółtko jaja + starty ementaler
rozpocznij naukę
Sos mornay
Beszamel + cebula + cukier
rozpocznij naukę
Sos soubise
Skąd nazwa bouillabasse?
rozpocznij naukę
Od „gdy się zagotuje, zmniejsz ogień”
Rodzaj francuskiej kiełbasy wytwarzanej z pokrojonych podrobów wieprzowych lub cielęcych zawiniętych w jelito
rozpocznij naukę
Andouillette
Kiedy opracowana metoda sous-vide?
rozpocznij naukę
1799
Ciasto pieczone w środę popielcową na Kaszubach?
rozpocznij naukę
Popielnik
Co to?
rozpocznij naukę
Suflet salzburski
Chleb z Ukrainy?
rozpocznij naukę
Palenica
Argentyńskie ciasteczka
rozpocznij naukę
Alfajores
Zupa śledziowA z dodatkiem cebuli i ziemniaków
rozpocznij naukę
Rosopita
Zupa z nasion konopii podawana w Wigilię na Śląsku
rozpocznij naukę
Siemieniotka
Śląskie danie przygotowywane z purée ziemniaczanego i kapusty, zwykle kiszonej.
rozpocznij naukę
Ciapkapusta
Śląska sałatka. Przyrządzana z pokrojonych w kostkę: ziemniaków ugotowanych w łupinach, jajek na twardo, ogórków kiszonych, cebuli oraz dodatków mięsnych jak np. solone filety śledziowe, kiełbasa, pokrojony a następnie wysmażony na patelni wędzony boczek
rozpocznij naukę
Szałot
Potrawa kuchni śląskiej, rodzaj kotletów mielonych. Są to smażone na głębokim tłuszczu kulki z mielonego mięsa, tradycyjnie wieprzowego
rozpocznij naukę
Karminadle
Słodki wyrób piekarniczy, połączone ze sobą bokami bułeczki wypiekane z ciasta drożdżowego, najczęściej z nadzieniem (marmoladą lub z dżemem).
rozpocznij naukę
Buchty
Śląski deser przygotowywany z jajek kurzych
rozpocznij naukę
Szpajza
Tradycyjny deser pochodzący z Górnego Śląska, protoplasta kopy ornontowickiej
rozpocznij naukę
Kopa
Tradycyjna śląska wędlina podrobowa, produkowana dawniej przy okazji świniobicia, by wykorzystać wszystkie składniki tuszy wieprzowe
rozpocznij naukę
Żymlok
Gęsta zupa jarzynowa (danie jednogarnkowe – eintopf), charakterystyczna dla kuchni wielkopolskiej.
rozpocznij naukę
Rumpuć
Rodzaj rosyjskiej zupy ogórkowej
rozpocznij naukę
Razsolnik
Japońska pasta z mielonego mięsa ryb (rodzaj kamaboko), ze spiralnym wzorem (przeważnie różowym) kojarzonym z wirami Naruto w cieśninie Naruto, rozdzielającej wyspy Awaji i Sikoku
rozpocznij naukę
Naruto
Rodzaj brązowego, nierafinowanego cukru z trzciny cukrowej. Nazwa pochodzi od holenderskiej kolonii w Gujanie
rozpocznij naukę
Demerara
Rodzaj deseru, jeden z przysmaków kuchni rosyjskiej. Jest to miąższ z jagód lub innych owoców, ugotowany z miodem lub cukrem sok, zagęszczony po odparowaniu, wylany warstwami.
rozpocznij naukę
Pastyła
Tradycyjne węgierskie ciasto. Piecze się je nad żarzącym ogniem. W Polsce najczęściej spotykane są w food truckach, przyrządzane w specjalnym opiekaczu
rozpocznij naukę
Kurtoszkołacz
Tradycyjne słodkie ciasto pochodzące ze Słowacji, z miasta Skalica. Jest wykonane z walcowanego ciasta, owijanego wokół kija, a następnie grillowanego i posypanego cukrem wymieszanym z orzechami oraz z cynamonem.
rozpocznij naukę
Trdelnik
Marokańska zupa z bobu
rozpocznij naukę
Bissara
Głownia kukurydzy jako przyprawa w Meksyku
rozpocznij naukę
Huitlacoche
Suszona wołowina, danie charakterystyczne dla kuchni meksykańskiej.
rozpocznij naukę
Machaca
W tej potrawie pszenną tortillę o różnych rozmiarach pokrywa się farszem mięsnym i składa tworząc prostokątną torebkę
rozpocznij naukę
Chimichanga
Waniliowy napój z mączki kukurydzianej popularny w Panamie
rozpocznij naukę
Chicheme
Sałatka z selera, jabłek, orzechów włoskich, winogron, popularna w USA
rozpocznij naukę
Waldorf salad
rodzaj ciasteczek charakterystycznych dla regionu kurpiowskiego Puszczy Zielonej[1] i Białej[2], dawniej występujących także na Mazurach[3].
rozpocznij naukę
Fafernuchy
Słodkie okrągłe pieczywo z ciasta drożdżowego, z nadzieniem z sera, lub owoców. Popularna ukraińska i rosyjska potrawa.
rozpocznij naukę
Watruszki
Lekko słodki fiński chleb z kardamonem, czasami rodzynkami i migdałami. Ma kształt warkocza (pitko) formowanego z trzech lub więcej części ciasta
rozpocznij naukę
Pulla
Tradycyjne pieczywo z Malty w kształcie rombu lub koliste
rozpocznij naukę
Pastizz
Skandynawskie bułki cynamonowe
rozpocznij naukę
Kanelbulle
Chleb z obyczajowości Amiszów
rozpocznij naukę
Chleb watykański
Tradycyjny walijski słodki chleb o smaku herbaty, suszonych owoców i przypraw
rozpocznij naukę
Bara brith
Angielski deser bezowy z bitą śmietaną i truskawkami.
rozpocznij naukę
Eton mess
Ciasto biszkoptowo-tłuszczowe upieczone w podłużnej formie, popularne w Wielkiej Brytanii. Po przekrojeniu kawałki ciasta mają wzór szachownicy. W środku marcepan
rozpocznij naukę
Battenberg
Walijska papka z wodorostow
rozpocznij naukę
Laverbread
słodkie ciasto owocowe (np. jabłka, brzoskwinie, jagody) charakterystyczne dla kuchni anglosaskich, wymyślone przez amerykańskich pionierów w XIX wieku
rozpocznij naukę
Cobbler
Libański sos czosnkowy
rozpocznij naukę
Toum
Sanakji, co to?
rozpocznij naukę
Danie z żywej ośmiornicy w Korei Pd
Włoskie danie przygotowywane z gotowanych grzebieni kogucich
rozpocznij naukę
Cibreo
Ciemna pasta z drożdży piwowarskich, powstała jako produkt uboczny przy wyrobie piwa
rozpocznij naukę
Marmite
Polewka z piwa, danie kuchni staropolskiej, zaliczane do postnych, chętnie również podawane na śniadanie[1][2], wyparte w tej roli przez kawę.
rozpocznij naukę
Gramatka (faramuszka, biermuszka)
Podstawowy składnik remulady
rozpocznij naukę
Majonez
Zapiekanka z gotowanego ryżu i zielonego groszku posypana tartym parmezanem
rozpocznij naukę
Risi bisi
Sałatka z pokrojonego mięsa, warzyw, sałaty, pikli, jajek na twardo i anchovies
rozpocznij naukę
Salmagundi
Eskalopki cielęce, popularna potrawa kuchni włoskiej.
rozpocznij naukę
Saltimbocca
Mięso (głównie cielęcina) w postaci niewielkiego plastra, lekko rozbite i usmażone w tłuszczu.
rozpocznij naukę
Eskalopki
Co to za ciasto?
rozpocznij naukę
Stefanka
Rodzaj rosołu, w którym gotuje się drobne kluski lane z rzadkiego ciasta powstałego przez wymieszanie drobno utartego parmezanu i jajek;
rozpocznij naukę
Stracciatella
Szwajcarski deser z biszkoptowego ciasta z kremem nasączony alkoholem z kasztanów
rozpocznij naukę
Aboukir
Tradycyjny chleb drożdżowy Nowej Anglii w Stanach Zjednoczonych,
rozpocznij naukę
Anadama
Od czego nazwa angostura?
rozpocznij naukę
Od nazwy drzewa i miasta w Wenezueli
Glioozyd z borówki brusznicy
rozpocznij naukę
Arbutyna
Mleczny deser staropolski (jajka, mleko i śmietanka), serwowany zwłaszcza na Podlasiu i w Pilaszkowicach, prawdopodobnie pochodzący z Armenii. Był to jeden z ulubionych przysmaków króla Jana III Sobieskiego.
rozpocznij naukę
Arkas
Amerykański barman, twórca wielu koktajli
rozpocznij naukę
Thomas Jerry
Ten olej wykorzystywany był i jest do zwalczania wszy i stosowany jest przy ukąszeniach przez owady
rozpocznij naukę
Olej z sasafrasu
Sos custard zmiksowany z puree z maronów z owocami kandyzowanymi, rodzynkami i Maraschino
rozpocznij naukę
Pudding nesselrode
Portugalskie espresso
rozpocznij naukę
Bica
Etiopska przyprawa o ostro-słodkim smaku
rozpocznij naukę
Berbere
Rodzaj ostrej kiełbasy wieprzowej pochodzenia francuskiego, która jest także znanym produktem kulinarnym w Luizjanie w USA, gdzie została sprowadzona przez francuskich imigrantów.
rozpocznij naukę
Andouille
Co to jest bulletproof coffee?
rozpocznij naukę
Kawa z masłem
Odmiana dużych pierogów typu ravioli[3], potrawa kuchni szwabskiej, charakterystyczna dla niemieckiej Szwabii (Bawaria i Badenia-Wirtembergia), 22 października 2009 zarejestrowana przez Unię Europejską jako chronione oznaczenie geograficzne
rozpocznij naukę
Maultaschen
Pieczenie w paczce z papieru
rozpocznij naukę
En papillote
Różnica między creme brulee a crema catalana
rozpocznij naukę
Brulee na bazie smietanki, catalana mleka
Faszerowana kaczka
rozpocznij naukę
Balotyna
Popularna potrawa szwedzka, jest to zapiekanka z ziemniaków, cebuli i szprotek (lub anchois) z dodatkiem śmietany i białego pieprzu. Jest prostym w przyrządzeniu i dość często spotykanym na szwedzkim stole posiłkiem
rozpocznij naukę
Pokusa Janssona (Janssons frestelse)
sól sezamowa używana w kuchni japońskiej»
rozpocznij naukę
Gomashio
Nazwa ta znaczy „obracające się pieczone mięso”
rozpocznij naukę
Doner kebap
Co znaczy calzone?
rozpocznij naukę
Nogawka spodni
Kiedy w Polsce otwarto pierwszą pizzerię?
rozpocznij naukę
r. 1952- „Poranek” w Słupsku
Tradycyjna kuchnia japońska wpisana w 2013 roku na listę.„Niematerialnego Dziedzictwa Unesco”
rozpocznij naukę
Washoku
Ryż z warzywami, wołowiną i jajkiem, przyprawiony pastą z papryczek chili, z Korei
rozpocznij naukę
Bibimbap
karelski kociołek mięsny. Danie fińskie przypominające nieco gulasz węgierski
rozpocznij naukę
Karjalanpaisti
Budyń posypany migdałami i pistacjami, na Bliskim Wschodzie
rozpocznij naukę
Mahalabeya
nalewka alkoholowa, powstała przez macerowanie węża w mocnym alkoholu
rozpocznij naukę
Żmijówka
solona, sfermentowana potrawa kuchni koreańskiej. Przygotowywana jest przy użyciu różnych owoców morza
rozpocznij naukę
Jeotgal
ostra koreańska pasta stosowana jako przyprawa do jedzenia, produkowana z czerwonej papryki chili, kleistego ryżu, fermentowanej soi i soli
rozpocznij naukę
Gochujang
Popularne danie kuchni koreańskiej. Przyrządzane jest z cienko pokrojonej w paski wołowiny, marynowanej przez minimum 2 godziny w sosie sojowym z dodatkiem czosnku, soli, cukru, oleju sezamowego, cebuli oraz sezamu
rozpocznij naukę
Bulgogi
rodzaj sfermentowanej pasty sojowej[1] w całości przyrządzanej z soi i solanki
rozpocznij naukę
Doenjang
Toskańska zupa z fasoli
rozpocznij naukę
Ribollita
Włoski gulasz rybny z Livorno
rozpocznij naukę
Cacciucco
Chleb z Sardynii
rozpocznij naukę
Pane carasau
„Winogrona z pustyni” z Australii
rozpocznij naukę
Kutjera
Pilantny rosyjski sos z chrzanu, pomidorów i czosnku
rozpocznij naukę
Chrenowina
Rosyjska sałatka ze śledzi i buraków
rozpocznij naukę
Salatka szuba
tradycyjne danie kuchni tureckiej, które składa się z cienkiego, chrupiącego ciasta drożdżowego formowanego na kształt łodzi, wypełnionego różnorodnymi składnikami
rozpocznij naukę
Pide
Turecka zupa instant, mieszanka pszenicy i jogurtu i wody
rozpocznij naukę
Tarhana
Zupa z Angoli z liści manioku gotowana z masłem arachidowym
rozpocznij naukę
Kizaka
fińskie i estońskie smarowidło na kanapki i pierogi karelskie. Jest to pasta z masła i drobno posiekanego jajka na twardo z dodatkiem soli[1].
rozpocznij naukę
Munavoi
Duszone mięso renifera, fińskie danie
rozpocznij naukę
Poronkaristys
Fińska slodka bułka z kardamonem
rozpocznij naukę
Pulla
Rodzaj bardzo pikantnej włoskiej kiełbasy o miękkiej konsystencji, dzięki czemu odpowiedniej też do smarowania na pieczywie.
rozpocznij naukę
Nduja
rumuńskie kiełbaski z mielonego mięsa, serwowane najczęściej w towarzystwie musztardy i zimnego piwa.
rozpocznij naukę
Mititei
Pene Carasau to plaski chleb z?
rozpocznij naukę
Sardynii
Irański płaski chleb
rozpocznij naukę
Barbari
tradycyjny jamajski placek z manioku
rozpocznij naukę
Bammy
Proces kulinarny stosowany od stuleci na terenie Mezoameryki, polegający na specjalnym przygotowaniu masy kukurydzianej przez gotowanie ziaren kukurydzy w zasadowym roztworze (wodzie wapiennej lub potażu).
rozpocznij naukę
Nixtamalizacja
Percebes nazywane również palcami Lucyfera
rozpocznij naukę
Pąkle kaczenice
W kuchni meksykańskiej kruche, pieczone lub podsmażane kawałki tortilli, najczęściej w kształcie trójkątów
rozpocznij naukę
Totopos
meksykańskie określenie różnych jadalnych owadów z rodziny Pentatomidae
rozpocznij naukę
Jumiles
Grecka kiełbaska z wieprzowiny
rozpocznij naukę
Loukanika
Wywodzące się jeszcze z czasów prekolumbijskich tradycyjne naczynie meksykańskie, przypominające wklęsłą patelnię, służące do pieczenia tortilli
rozpocznij naukę
Comal
Popularny filipiński deser lodowy z kruszonym lodem, mlekiem skondensowanym, owocami, słodką fasolą i żelkami
rozpocznij naukę
Halo-halo
Co to?
rozpocznij naukę
Kringiel - estoński wieniec z cynamonu
Prażona mąka z manioku
rozpocznij naukę
Farofa
ciastko z bułki pszennej wypełnione słodkim nadzieniem. W Szwecji jest to tradycyjny deser spożywany w tłusty wtorek (szw. fettisdag), czyli ostatni dzień karnawału
rozpocznij naukę
Semla
tradycyjna potrawa Inuitów i Czukczy, przyrządzana z wielorybiej skóry i cienkiej warstwy ukrwionej tkanki tłuszczowej (tzw. blubber)
rozpocznij naukę
Muktuk
dodatek do potraw charakterystyczny dla kuchni Maghrebu oraz kuchni indyjskich, szczególnie popularny w Maroku stosuje się np. jako dodatek do marokańskiego tażinu, indyjskiego twarożku ryżowego, kambodżańskiego rosołu z kurczaka
rozpocznij naukę
Kiszone cytryny
Rodzaj burrito smażonego na oleju lub maśle, popularnego na północy Meksyku, szczególnie w stanach Sonora i Sinaloa. Pszenną tortillę o różnych rozmiarach pokrywa się farszem mięsnym i składa tworząc prostokątną torebkę.
rozpocznij naukę
Chimichanga
Co wymyślił Charles Alderton w 1885?
rozpocznij naukę
Dr Pepper
podawany na ciepło cienki placek z pszennej mąki z nadzieniem, pochodzący z regionu Emilia-Romania w północnych Włoszech.
rozpocznij naukę
Piadina
tradycyjne włoskie ciasto zwane „słodkim chlebem”, najbardziej popularne w okresie Bożego Narodzenia oraz Nowego Roku
rozpocznij naukę
Pandoro
Naczynie do przyrządzania fondue
rozpocznij naukę
Caquelon
Co to?
rozpocznij naukę
Matambre z Argentyny
Makaron małe kółka z Sycylii
rozpocznij naukę
Anelli
Nazwa makaronu ziyi pochodzi od słowa oznaczajcego
rozpocznij naukę
Oblubieńca
Majaron w kształcie złożonych na pół rurek
rozpocznij naukę
Lumache
Składniki carbonary
rozpocznij naukę
c
Tradycyjne alzackie danie w postaci upieczonego w piecu placka z ciasta chlebowego z cebulą, boczkiem ciętym w drobne słupki i śmietaną
rozpocznij naukę
artykułu. Gotowa flammekueche Flammekueche lub flammkuchen (fr. tarte flambée)
Co to?
rozpocznij naukę
Kiełbasa sobrasada
Napój chłodzący, spożywany głównie w lecie, wytwarzany z cibory jadalnej (chufa)[1]. Bardzo popularny we wschodniej Hiszpanii, zwłaszcza na obszarze Walencji
rozpocznij naukę
Horchata de chufa
Kawa z rumem
rozpocznij naukę
Carajillo
Piwo połączone z sokiem z limonki, sokiem z pomidorów
rozpocznij naukę
Michelada
Chłodnik z Andaluzji z chlebem
rozpocznij naukę
Salmorejo
ogon byka
rozpocznij naukę
Rabo de toro
Flamenquin
rozpocznij naukę
?
Tureckie lody
rozpocznij naukę
Dondurma
Chińska herbata półfermentowana
rozpocznij naukę
Oolong
Tradycyjny janajski placek z manioku
rozpocznij naukę
Bammy
Seitan z?
rozpocznij naukę
Mąki pszennej
miękkie ciasto tradycyjnie robione z płatków owsianych oraz podobnego do melasy czarnego syropu[1], który powstał w Północnej Anglii
rozpocznij naukę
Parkin
Greckie małe pączki
rozpocznij naukę
Lukumades
Suszone mięso. Nazwą tą określa się zakonserwowane przez suszenie na słońcu chude mięso upolowanych zwierząt (najczęściej bizonów, łosi lub jeleni) lub ryb[1], pokrojone w cienkie paski lub plastry, następnie rozdrobnione,
rozpocznij naukę
Pemikan
danie kuchni estońskiej a la bigos
rozpocznij naukę
Mulgikapsad
sos przygotowywany na bazie sosu holenderskiego z dodatkiem estragonu, szalotki i trybuli
rozpocznij naukę
Sos bearneński
danie składające się z kawałków lub plastrów mięsa – kurczaka, jagnięciny, wołowiny, ryby itp. nadzianych na patyczki bambusowe, które później są grillowane nad ogniskiem (z drewna lub węgla) i podawane z ostrymi sosami
rozpocznij naukę
Satay
Jaki kolor ma Inca Cola?
rozpocznij naukę
Złoty
Głównym składnikiem używanym do produkcji tego napoju jest palczatka cytrynowa
rozpocznij naukę
Inka cola
w kuchni greckiej potrawa lub ich zestaw, podawanych jako zimna przystawka do dania głównego albo jako zakąska, zwykle do wódki
rozpocznij naukę
Mezes, liczba mnoga mezedes
Sos przygotowywany na bazie sosu holenderskiego z dodatkiem estragonu, szalotki i trybuli
rozpocznij naukę
Sos bearneński
Skąd pochodzi mamałyga?
rozpocznij naukę
Rumunia
Polski produkt tradycyjny, regionalna zupa składająca się z ziemniaków, warzyw, podsmażonej cebuli, skwarek ze słoniny, kaszy jęczmiennej oraz przecieru pomidorowego. Gotowana jest na wywarze mięsnym[2] lub zabielana mlekiem.
rozpocznij naukę
Fitka kazimierska (bieda, fiutka, dziod, dziadowsko spółka, pitucha
Kaszubska babka ziemniaczana
rozpocznij naukę
Żuchel
Nazwa tego sosu ochodzi od nazwiska, które po abdykacji przyjął ostatni król Hanoweru – Jerzy V.
rozpocznij naukę
Cumberland
to sos na bazie masła sklarowanego, żółtek, cytryny i czasami białego wina lub octu winnego. Szczególnie dobrze komponuje się z gotowanymi szparagami, młodymi warzywami, jajkami i gotowaną rybą
rozpocznij naukę
Sos holenderski
danie wywodzące się z kuchni podhalańskiej – to rodzaj placków ziemniaczanych, które przygotowuje się nie z surowych, lecz z gotowanych ziemniaków
rozpocznij naukę
Moskole
bita śmietana z cukrem aromatyzowana wanilią, będąca rodzajem deseru lub dodatku do niego. Oryginalną recepturę wymyślił w XVII wieku François Vatel,
rozpocznij naukę
Krem chantilly
rodzaj brązowego, nierafinowanego cukru trzcinowego. Nazwa pochodzi od regionu w Gujanie
rozpocznij naukę
Demerara
pochodzący z Prowansji ognisty, rdzawy w kolorze[a] francuski sos z ostrych papryczek chili, czosnku, świeżej bułki tartej i oliwy z oliwek ucierany na pastę o konsystencji majonezu i często mieszany z bulionem rybnym
rozpocznij naukę
Sos rouille (rdzawy)
tradycyjne danie arabskie z Lewantu, popularne na Bliskim Wschodzie. W skład dania wchodzi mięso, ryż oraz smażone jarzyny umieszczone w garnku, ktory przy podawaniu odwraca sie do góry dnem
rozpocznij naukę
Makluba
Caprese z?
rozpocznij naukę
Pomidory, mozzarella, bazylia
Potrawa typowa dla langwedockiej kuchni regionalnej, szczególnie charakterystyczna dla rejonów górskich (Sewennów); zupa sporządzana z kasztanów jadalnych z dodatkiem mleka koziego
rozpocznij naukę
Zupa bajana
danie kuchni włoskiej z regionu Lacjum, które stanowi podpłomyk na cieście przygotowanym z mieszanki mąk w różnych proporcjach i bez (lub z niewielkim) dodatku oliwy
rozpocznij naukę
Pinsa
Tradycyjny angielski deser, popularny głównie od XVI do XIX wieku. Przygotowywany z pełnego mleka lub śmietany, doprawiony cukrem i lekko ukwaszony winem
rozpocznij naukę
Syllabub
Australijski napój bezalkoholowy o smaku marakui, obecnie produkowany przez Schweppes Australia, a pierwotnie przez Cottee's
rozpocznij naukę
Passiona
Jaki przeciwdepresyjny składnik zawierał na początku 7up?
rozpocznij naukę
Cytrynian litu
Skąd pochodzi kotlet dewolaj?
rozpocznij naukę
Ukraina
W kuchni żydowskiej nazwa słodkiej, brązowej pasty przyrządzanej z owoców, w której maczane są gorzkie zioła.
rozpocznij naukę
Charoset
Potrawa kuchni angielskiej, kiełbaski zapiekane w cieście podobnym do Yorkshire pudding.
rozpocznij naukę
Toad in the hole
jedna z niskokalorycznych diet odchudzających, która polega na spożywaniu z góry ustalonych posiłków przez okres 13 dni. Ogranicza się ilość spożywanych węglowodanów, natomiast główne źródło kalorii stanowią białka.
rozpocznij naukę
Dieta kopenhaska
dieta odchudzająca, której główną zasadą jest zwiększenie spożycia białek podczas jednoczesnego ograniczenia spożywania węglowodanów i tłuszczów. Fazy: ataku, naprzemienna, utrwalenia, definitywnej stabilizacji
rozpocznij naukę
Dieta Dukana (proteinowa)
Dieta polega na ograniczeniu podaży węglowodanów przy jednoczesnym zwiększeniu spożycia tłuszczów oraz białka
rozpocznij naukę
Dieta Atkinsa
Co to?
rozpocznij naukę
Piec tandoor
rodzaj włoskiej szynki, zbliżony w wyglądzie do szynki parmeńskiej, produkowany w 30 wioskach w okolicach San Daniele del Friuli w prowincji Udine (region Friuli-Wenecja Julijska).
rozpocznij naukę
Szynka św. Daniela
Słodki likier włoski o czerwonej barwie, ziołowy
rozpocznij naukę
Alkermes
japońska technika kulinarna, zaliczana do kategorii potraw yakimono[1], polegająca na pieczeniu bądź grillowaniu mięsa lub ryb w specjalnej marynacie zwanej tare. Nazwa od słowa „błyszczeć”
rozpocznij naukę
Teriyaki
Trippa alla romana to?
rozpocznij naukę
Rzymskie flaki
Ciasto biszkoptowe nasączone likierami alkermes i „rosolio” (likier różany) polane kremem pasticcera
rozpocznij naukę
Zuppa inglese
Owoce kandyzowane w sosie musztardowym, z Cremony
rozpocznij naukę
Mostarda
Hash browns i dareniki to sngirlskie i białoruskie
rozpocznij naukę
Placki ziemniaczane
Należność niekiedy doliczana do rachunku w restauracji we Włoszech. Jest opodatkowanym zyskiem lokalu (inaczej niż napiwek, który jest nieopodatkowanym zyskiem obsługi).
rozpocznij naukę
Coperto
Czarna sól himalajska o jajecznym zapachu
rozpocznij naukę
Kala Namak
popularny węgierski baton twarogowy w polewie kakaowej o słodkawo-kwaśnawym smaku.
rozpocznij naukę
Turo rudi
Co to?
rozpocznij naukę
Maritozzo
Rodzaj wietnamskiej nadziewanej bagietki, wytwarzanej przy użyciu mąki pszennej i ryżowej. Czasem pieczywo ma formę tosta. Wypełnia się warzywami i mięsem
rozpocznij naukę
Banh mi
Makaron typowy dla kuchni włoskiej zbliżony do penne i rigatoni (nazwa od zito czyli oblubieniec)
rozpocznij naukę
Ziti
meze
rozpocznij naukę
v
wolno gotowany gulasz warzywno-mięsny pochodzący z południowej Francji[1]. Jest przygotowywany z białej fasoli z dodatkiem kaczki lub gęsi, kiełbasy, wieprzowiny, baraniny i doprawiony czosnkiem oraz ziołami. Według
rozpocznij naukę
Cassoulet
Niewielkich rozmiarów szwajcarski wypiek przygotowywany z kruchego ciasta, czekolady, śmietany i zielonego lukru
rozpocznij naukę
Carac
Karaibska zupa szpinakowa
rozpocznij naukę
Callaloo
Danie karaibskie. Przyrządzane jest z mielonego mięsa (wołowiny), warzyw i owoców: pomidorów, papryki, cebuli, ziemniaków i bananów, z dodatkiem przypraw: czosnku, pieprzu, majeranku, goździków, cynamonu, tymianku i rodzynek
rozpocznij naukę
Picadillo
Styl gotowania który pochodzi z Jamajki i sięga początku siedemnastego wieku (marynaty)
rozpocznij naukę
Jerk
specjalność kuchni karaibskiej, charakterystyczna dla Dominikany. Pierożki sporządzane z mąki maniokowej, podawane po odsmażeniu
rozpocznij naukę
Catibia
Składa się z duszonego w warzywach mięsa (najczęściej kurczaka), serwowanego z czerwoną fasolą i białym ryżem. Dziś
rozpocznij naukę
La Bandera Dominicana
Meksykańska zupa z fasolą
rozpocznij naukę
Frijoles charros
Sadzone jajka z tortillą i fasolą polane salsą pomidorową
rozpocznij naukę
Huevos rancheros
meksykańskie określenie jadalnych owadów podobnych do koników polnych lub świerszczy, wykorzystywanych w kuchni meksykańskiej.
rozpocznij naukę
Chapulines
Przyrządza się z kawałków mięsa różnego rodzaju oraz warzyw, np. grochu, papryki, kapusty, kukurydzy itd. Odpowiednikiem jego może być bigos bądź leczo
rozpocznij naukę
Puchero
danie kuchni meksykańskiej, rodzaj tortillowej pizzy. Jest to usmażona na płasko, duża i twarda tortilla, na którą nakłada się warstwę dowolnego nadzienia
rozpocznij naukę
Tostadas
danie kuchni meksykańskiej, rodzaj tortilli, nadziewane kukurydziane rurki
rozpocznij naukę
Flautas
danie kuchni meksykańskiej; lekko przypieczona tortilla z dodatkami
rozpocznij naukę
Gordita
popularne danie kuchni meksykańskiej, podawane zazwyczaj na śniadanie. Składa się z chrupkich tortilli, zwanych totopos w czerwonym sosie z pomidorów i chili, z dodatkami typu ser i cebula.
rozpocznij naukę
Chilaquiles
danie kuchni meksykańskiej, rodzaj tortilli. Są to małe, okrągłe tortille usmażone lub zapieczone z farszem, polane sosem, przybrane awokado, pomidorami i sałatą
rozpocznij naukę
Chalupas
danie kuchni meksykańskiej, rodzaj tortilli. Jest to gorąca i miękka tortilla, na której kładzie się mięso mielone.
rozpocznij naukę
Sopes
W kuchni meksykańskiej kruche, pieczone lub podsmażane kawałki tortilli, najczęściej w kształcie trójkątów. Podawane zazwyczaj z sosami typu guacamole lub stanowiące składnik zup lub chilaquiles, podstawa nachos
rozpocznij naukę
Totopos
potrawa meksykańska. Rodzaj burrito smażonego na oleju lub maśle, popularnego na północy Meksyku, szczególnie w stanach Sonora i Sinaloa.
rozpocznij naukę
Chimichanga
Brazylijska prażona mąka z manioku, będąca dodatkiem do potraw.
rozpocznij naukę
Farofa
Pierwsza zachowana polska książka kucharska, wydana w Krakowie w 1682 roku. Autor Stanisław Czerniecki
rozpocznij naukę
Compendium ferculorum, albo zebranie potraw
Książka Ćwierczakiewiczowej z 1860
rozpocznij naukę
365 obiadów za pięć złotych
wędlina (wędzonka) wyrabiana z peklowanego i wędzonego karczku wieprzowego. Jest obok szynki najwyżej cenioną polską wędliną[1].
rozpocznij naukę
Baleron
Unagi to?
rozpocznij naukę
Japoński węgorz używany w kuchni
Co to za babka?
rozpocznij naukę
Nesselrode
danie składające się z gorącego sosu na bazie sera podawanego na plasterkach chleba tostowego
rozpocznij naukę
Welsh rabbit, Welsh rarebit
rodzaj japońskiej zielonej herbaty przygotowywanej bez mielenia liści. Podobnie jak inne herbaty japońskie, jest ona z reguły silniejsza w smaku od swoich chińskich odpowiedników
rozpocznij naukę
Sencha
Litewska babka ziemnaczana
rozpocznij naukę
Kugelis
Wypiek tatarski mający formę cienkiego placka, który przypomina naleśnik. Ciasto wyrabia się z mąki, jajek, masła oraz mleka i formuje wałkiem na stolnicy[2] w "bliny" o średnicy około 24 centymetrów
rozpocznij naukę
Dżajma
Uzbecki chleb z nadzieniem
rozpocznij naukę
Katlama
Technika polegająca na zmianie właściwości produktu ze stanu ciekłego w pianę. Odbywa się to poprzez wtłoczenie drobnych pęcherzyków gazu w ciecz przy użyciu siły mechanicznej, która powinna być większa niż zdolność substancji do podziału.
rozpocznij naukę
Espuma
To gulasz ekwadorski łączący 12 delikatnych ziaren i suszonego dorsza w kremowej bazie
rozpocznij naukę
Fanesca
Rodzaj deseru w kuchni austriackiej, słodki placek[a], czy też gruby omlet, porwany na kawałki w trakcie smażenia. W Austrii często serwowany jako słodkie danie główne
rozpocznij naukę
Kaiserschmaarn (omlet cesarski)
Danie hawajskie -plastry lub kawałki surowej ryby, które są podawane w misce razem z ryżem, dressingiem, warzywami i przyprawami
rozpocznij naukę
Poke bowl
Napój mleczny powstały w wyniku fermentacji mlekowej, z mleka poddanego kilkugodzinnej obróbce termicznej, swój karmelowy kolor zawdzięcza reakcji Maillarda. Tradycyjny napój kuchni białoruskiej, rosyjskiej i ukraińskiej.
rozpocznij naukę
Rjażenka
Marokańskie naleśniki
rozpocznij naukę
Msemen
pasta używana w kuchni marokańskiej. Zawiera olejek arganowy, migdały i miód
rozpocznij naukę
Amlou
Jest to pomidorowo-paprykowy gulasz z mięsem (najczęściej wieprzowiną, wołowiną, indykiem) z dodatkową wkładką z kiełbasy lub boczku
rozpocznij naukę
Forszmak lubelski
jedna z najbardziej pierwotnych potraw słowiańskich przygotowywana z gotowanego owsa (ewentualnie, rzadko z jęczmienia[3] albo żyta[4]), suszonego na piecu, a następnie mielonego lub kruszonego[5][6]. Rodzaj owsianki
rozpocznij naukę
Tłokno
Rodzaj deseru, szczególnie popularnego w Turcji i w kuchni krajów zamieszkałych przez mniejszość turecką. Wykonana jest ze smażonego ciasta, natychmiast po smażeniu zanurzanego w syropie słodowym
rozpocznij naukę
Tulumba
deser przyrządzany z zapieczonych lodów ułożonych na spodzie ciasta biszkoptowego lub puddingu i dodatkowo przykrytych pianą jajeczną ubitą z cukrem
rozpocznij naukę
Baked Alaska
danie deserowe (również przekąska) kuchni jawajskiej (z wyspy Jawa), przygotowane ze skrobi maniokowej w formie barwnych galaretek
rozpocznij naukę
Cenil
Deser kuchni brytyjskiej składający się z truskawek, bezy i śmietany, znany od XIX wieku
rozpocznij naukę
Eton mess
fiński pudding ze słodu i mąki żytniej, o charakterystycznej ciemnej barwie, serwowany z cukrem, mlekiem lub śmietaną, tradycyjna potrawa wielkanocna
rozpocznij naukę
Mämmi
Tradycyjny deser portugalski z jajami śmietankowymi i herbatnikami ozdobionymi orzechami pekanowymi i liśćmi miętowymi
rozpocznij naukę
Natas do ceu
– szwedzka odmiana sernika. Otrzymywany jest z ziarnistego twarogu keso i mąki z dodatkiem śmietany i migdałów (ewentualnie marcepanu)
rozpocznij naukę
Ostkaka
deser kuchni tureckiej; rodzaj waty cukrowej zrobionej z mąki pszennej i cukru, z aromatem wanilii
rozpocznij naukę
Pismaniye
włoski deser typowy dla okresu Bożego Narodzenia. Znany jako miodowe kulki, jest to neapolitańskie danie z głęboko smażonych kulek słodkiego ciasta.
rozpocznij naukę
Struffoli
Hiszpańskie danie. Potrawę przygotowuje się poprzez namoczenie kromki chleba w jajku, cukrze i mleku, a następnie usmażenie jej.
rozpocznij naukę
Torrija
tradycyjna maltańska zupa zrobiona głównie z bobu, małych paciorków makaronu i świeżych ġbejniet.
rozpocznij naukę
Kusksu
Tradycyjny maltański nugat
rozpocznij naukę
Qubbajt
Tradycyjne pieczywo z Malty, zwykle mają nadzienie z ricotty lub groszku z curry
rozpocznij naukę
Pastizz
Jedno z typowych niemieckich dań zaliczanych do tzw. fast foodów. Jest to zwykle podawana na gorąco grillowana, pieczona lub rzadziej gotowana kiełbasa wieprzowa posypana dużą ilością przyprawy curry
rozpocznij naukę
Currywurst
Kamienie smażone na patelni w Chinach
rozpocznij naukę
Suodiu
Kornwalijska potrawa z pieczonych sardelek, jajek i ziemniaków, oblana ciastem. Ryby układane do góry głową.
rozpocznij naukę
Stargazy pie
napój gazowany zawierający kofeinę, produkowany w Cumbernauld i Mansfield na licencji firmy Barr.
rozpocznij naukę
Irn Bru
Islandzki hot-dog
rozpocznij naukę
Pylsa
rodzaj norweskiego sera, który jest produkowany z serwatki mleka krowiego i koziego. Karmelizowany.
rozpocznij naukę
Brunost
tradycyjny amerykański deser przyrządzany z owoców, najczęściej jabłek, ale także jagód lub gruszek i słodzonej bułki tartej
rozpocznij naukę
Brown Betty
Kawa z lodami
rozpocznij naukę
Affogato
Kolumbijska zupa z mleka i jajek
rozpocznij naukę
Changua
Narodowe danie Vanuatu z mleka kolosowego, warzyw i owoców
rozpocznij naukę
Laplap
Rodzaj japońskiego dania z niedojrzałych ziaren soi w strąkach, gotowanych w wodzie lub na parze. Częsty dodatek do potraw pochodzenia rodzimego
rozpocznij naukę
Edamame
57 rozmaitości to slogan?
rozpocznij naukę
Heinz
Norweskie naleśniki
rozpocznij naukę
Lefse
Owcza głowa do jedzenia w Norwegii
rozpocznij naukę
Smalahove
tradycyjna norweska potrawa i danie narodowe tegoż kraju. Składa się z kawałków baraniny, kapusty, czarnego pieprzu i okazjonalnie z mąki pszennej, tradycyjnie podawanej z ziemniakami gotowanymi w skórkach
rozpocznij naukę
Farikal
Pieczywo z Apulii przypominające calzone
rozpocznij naukę
Panzerotto
duński deser, rodzaj kisielu owocowego.
rozpocznij naukę
Rødgrød med fløde
Drobne kluski (makaron, charakterystyczne dla kuchni węgierskiej, znane też na Słowacji
rozpocznij naukę
Tarhonya
Danie narodowe Republiki Zielonego Przylądka; rodzaj ragout z kukurydzy, fasoli, ryby lub mięsa i innych składników (np. kapusty, słodkich ziemniaków, bananów, dyni, manioku)
rozpocznij naukę
Cachupa
Kolumbijska zupa zimnieczano-kukurydziana
rozpocznij naukę
Ajiaco
popularny gulasz erytrejski i etiopski z mięsa, pomidorów, czerwonej cebuli i przypraw berberyjskich
rozpocznij naukę
Zigni albo zigini
gęsty gulasz mięsny z Gwatemali. Jest to jedno z najstarszych i najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni gwatemalskiej
rozpocznij naukę
Pepian
Przyrządzane jest z baraniny lub koniny gotowanych w jednym garnku z makaronem przygotowanym na szerokie plastry. Nazwa (pięć palców) pochodzi od sposobu jedzenia tego dania – je się je jedną ręką (nie używając sztućców)
rozpocznij naukę
Beszbarmak
Potrawa kuchni filipińskiej. Jest daniem o długiej historii. Przygotowywane z różnych rodzajów mięsa marynowanego w mieszance z octu, czosnku, pieprzu, liści laurowych oraz sosu sojowego.
rozpocznij naukę
Adobo
Tradycyjne danie kolumbijskie i panamskie; zupa z kurczakiem, kukurydzą i juką, jadane m.in. 3 listopada w święto narodowe Panamy (pamiątka oddzielenia się od Kolumbii w 1903)
rozpocznij naukę
Sancocho
jest tradycyjnym sanmaryńskim ciastem. Składa się z wafli nadziewanych kremem kakaowym i z orzechów laskowych
rozpocznij naukę
Torta tre monti
Jest to kanapka z plastrami befsztyka, mozzarellą, szynką, pomidorami, majonezem i czarnymi lub zielonymi oliwkami. Narodowe danie Urugwaju
rozpocznij naukę
Chivito
Niemiecki ser z Wunchwitz. Do produkcji tego sera używa się twarogu, doprawianego kminkiem i solą, który przez kilka miesięcy (od około 3 miesięcy do nawet 1 roku) wystawiany jest na działanie roztoczy.
rozpocznij naukę
Milbenkase
Najdroższy ser świata. Produkowany jest tylko w jednym miejscu na świecie – Rezerwacie Przyrody Zasavica w Serbii z mleka osłów bałkańskich
rozpocznij naukę
Ser pule
Nazwa tego sera wywodzi się z języka francuskiego, w którym znaczy dosłownie „śmierdzący, ale niesamowicie smaczny”. Ser ten jest produkowany z mleka krowiego we francuskiej wsi Epoisses w Burgundii
rozpocznij naukę
Epoisses
Nepalski ser do żucia
rozpocznij naukę
Chchurpi
Angielski ser. Do jego przygotowania został użyty węgiel drzewny, który nadaje mu ciemny, hebanowy kolor.
rozpocznij naukę
Charcoal cheese
francuska potrawa mięsno-warzywna, rodzaj ragoût. Przyrządzana z duszonej w tłuszczu jagnięciny (z łopatki) oraz z młodych wiosennych warzyw.
rozpocznij naukę
Navarin (nazwa od miasta w Grecji)
Potrawa afro-brazylijska, szczególnie charakterystyczna dla miasta Salvador i jego okolic, to purée z suszonych i świeżych raków i kawałków ryb, orzechów nerkowca (Cashew), orzeszków ziemnych, rozmiękczonego chleba
rozpocznij naukę
Vatapa
Danie z ryżu gotowanego na mleku kokosowym, z liściem pandanu. Malajskie danie narodowe.
rozpocznij naukę
Nasi lemak
Szynka typu prosciutto z Czarnogóry
rozpocznij naukę
Njeguski prsut
Ziemniaki utłuczone razem z warzywami. Narodowa potrawa Holandii
rozpocznij naukę
Stamppot
Boliwijski rodzaj pieczonej empanady, rodzaj wypieku
rozpocznij naukę
Saltena
Khmerskie curry rybne gotowane na parze o konsystencji przypominającej mus, uważane za jedno z dań narodowych Kambodży
rozpocznij naukę
Fish amok
Smażony boczek z ziemniakami z Danii
rozpocznij naukę
Stegt flaesk
Grube kukurydziane – dzięki czemu również bezglutenowe – placki z nadzieniem, będące narodowym daniem Salwadoru.
rozpocznij naukę
Pupusa
Tradycyjne danie z Senegalu wpisane na listę UNESCO, z ryby, ryżu, pomidorów i cebuli
rozpocznij naukę
Thieboudienne
Koreański deser lodowy
rozpocznij naukę
Bingsu
tradycyjny dominikański deser z kukurydzy, cukru, mleka i przypraw
rozpocznij naukę
Majarete
tradycyjne danie kuchni wenezuelskiej. Przygotowuje się ją z chudego mięsa wołowego, ryżu, fasoli oraz smażonych bananów.
rozpocznij naukę
Pabelon criollo
proste danie składające się z grubych tortilli mąki pszennej, smażonych i wypełnianych refried beans, śmietaną i serem. Narodowe danie Hondurasu
rozpocznij naukę
Baleada
Deser bałkański. Składa się z nadziewanych orzechami włoskimi jabłek, gotowanych w wodzie z cukrem. Zazwyczaj podawany schłodzony w wysokiej szklance z bośniacką kawą, niekiedy z syropem i bitą śmietaną
rozpocznij naukę
Tufahija
Słodkie placuszki z Czarnogóry
rozpocznij naukę
Priganice
Turecki deser mleczny
rozpocznij naukę
Sutlac
Przygotowywane jest poprzez smażenie w głębokim tłuszczu ciasta wykonanego z mąki pszennej typu Maida, które w trakcie wlewania do wrzącego oleju formawana jest w kształt przypominający precel. Z Indii
rozpocznij naukę
Jalebi
Peruwiański deser, który powstał w Limie podczas wicekrólestwa
rozpocznij naukę
Picarones
Tradycyjny szkocki deser z malinami i nutą alkoholu
rozpocznij naukę
Cranachan
Tradycyjne chińskie ciastka wypiekane na Święto Środka Jesieni.
rozpocznij naukę
Ciasteczka Księżycowe
tradycyjne, aromatyczne, wielowarstwowe, nadziewane ciastko charakterystyczne dla kuchni azerskiej
rozpocznij naukę
Badambura
mrożony słodki deser zawierający galaretkę z zielonej mąki ryżowej o smaku pandanu, mleko kokosowe i syrop cukru palmowego, z Malezji
rozpocznij naukę
Cendol
tradycyjne ciasto serowe, charakterystyczne dla kuchni arabskiej, tureckiej i greckiej. Wywodzi się z Nablusu.
rozpocznij naukę
Kunafa
Lody z Filipin
rozpocznij naukę
Halo-halo
Co to?
rozpocznij naukę
Budyń malva z RPA
japoński deser składający się z kruszonego lodu i mleka skondensowanego, a także dodatków, takich jak owoce, fasola adzuki, galaretka itp.[1]; odmiana kakigōri.
rozpocznij naukę
Shirokuma
Są to jaja gotowane na twardo w moczu młodych chłopców poniżej 10 roku życia. Ten przysmak serwowany jest wczesną wiosną, kiedy zbiera się mocz od chłopców w wieku szkolnym najlepiej do lat 10, następnie jajka są gotowane
rozpocznij naukę
Jaja prawiczków (Chiny)
rodzaj nadziewanego naleśnika, spożywany w Korei i Chinach. Jest popularnym street foodem w Korei Południowej
rozpocznij naukę
Hotteok
fiński pudding ze słodu i mąki żytniej, o charakterystycznej ciemnej barwie, serwowany z cukrem, mlekiem lub śmietaną, tradycyjna potrawa wielkanocna.
rozpocznij naukę
Mämmi
Smażony banan w Indonezji
rozpocznij naukę
Pisang goreng
tradycyjny wypiek kuchni bułgarskiej z ciasta drożdżowego o konsystencji gęstej śmietany.
rozpocznij naukę
Mekici
tradycyjne kolumbijskie danie, które składa się z pieczonego prosiaka nadziewanego ryżem, groszkiem, cebulą i przyprawami
rozpocznij naukę
Lechona (najlepsze danie 2014 wg TasteAtlas)
pikantny indonezyjski przysmak z ciasta rybnego, przyrządzany z ryb i tapioki
rozpocznij naukę
Pempek
Stek argentyñski
rozpocznij naukę
Asado
Jajecznica po grecku
rozpocznij naukę
Strapatsada
Pikantna sałatka charakterystyczna dla kuchni laotańskiej, łącząca w sobie pikantne, kwaśne, słodkie, gorzkie i słone smaki. Danie narodowe Laosu.
rozpocznij naukę
Larb
rodzaj włoskiego ciastka typowego dla Neapolu, ciasto francuskie wypełnione mieszanką sera ricotta, kaszy manny, cukru, jajek i kandyzowanych cytrusów. Nazywane także Santarosą albo ogonem homara
rozpocznij naukę
Sfogliatelle
Co to za włoskie ciasto czekoladowe
rozpocznij naukę
Torta Barozzi
Kwaśna zupa warzywna z Filipin
rozpocznij naukę
Sinigang
popularne danie w Finlandii i krajach nordyckich. Składniki to m.in. filety łososia, gotowane ziemniaki i pory[1][2]. Danie podaje się gorące, doprawione koperkiem
rozpocznij naukę
Lohikeitto
katalońska zupa z kilku rodzajów mięsa i warzyw, uważana za katalońskie danie narodowe[1]. Jest to jednogarnkowa[2][3]potrawa bożonarodzeniowa, ale podaje się ją również w ciągu roku[4], często w niedziele i święta[1].
rozpocznij naukę
Escudella
Serbska zupa fasolowa
rozpocznij naukę
Pasulj
Greckie sosy i zupy na bazie jajek i soku z cytryny.
rozpocznij naukę
Avgolemono
brytyjska potrawa mięsna przyrządzana z podrobów wieprzowych (np. wątróbki, płuc, śledziony czy serc[1]), o okrągłym kształcie, uproszczona forma kiełbasy[2].
rozpocznij naukę
Faggot
Ciasto brytyjskie związane z okresem Wielkiego Postu i Wielkanocy. Wyróżnia go warstwa pasty migdałowej lub marcepanowej, zazwyczaj jedna pośrodku i jedna na górze, oraz zestaw jedenastu kulek wykonanych z tej samej pasty.
rozpocznij naukę
Simnel
rodzaj zawiesistej zupy sporządzanej z razowej mąki jęczmiennej, mleka, i słodzonej cukrem lub miodem. Jest spożywana od wieków na Bliskim Wschodzie i w Afryce Północnej
rozpocznij naukę
Talbina
tradycyjna tybetańska zupa z makaronem i warzywami
rozpocznij naukę
Thukpa
tradycyjna grenlandzka zupa[1] i narodowe danie tego regionu
rozpocznij naukę
Suaasat
Naleśnik z dziurkami spożywany w Algierii, Maroku i Tunezji
rozpocznij naukę
Baghrira
ser podpuszczkowy, otrzymywany z owczego mleka, dojrzewający, twardy, lekko pikantny, pochodzący z Włoch.
rozpocznij naukę
Pecorino
deser w postaci galaretki przygotowany z wody i agaru, wyglądem przypominający kroplę deszczu lub rosy. Po raz pierwszy stał się popularny w Japonii, później stał się znany w innych krajach.
rozpocznij naukę
Kropla deszczu
tradycyjny deser albański[1]. Danie z ryżu smażonego na maśle z dodatkiem baraniny i namoczonych rodzynek
rozpocznij naukę
Kabuni
tradycyjny, francuski „tort” weselny. Składa się on z piramidki ptysiów, zlepionych ze sobą karmelem.
rozpocznij naukę
Croquembouche
słodki deser, kasza manna na mleku z jagodami, zazwyczaj brusznicami. To danie zarówno kuchni szwedzkiej, jak i fińskiej.
rozpocznij naukę
Vispipuuro
Deser szkocki (według wielu źródeł angielski), rodzaj puddingu podawanego na gorąco z sosem custard. Ciasto zawiera zwykle suszone owoce (najczęściej porzeczki, rodzynki i inne bakalie)
rozpocznij naukę
Spotted dick
Szwedzki chleb razowy
rozpocznij naukę
Limpa
Tradycyjny napój znany na Wyspach Brytyjskich od około 1265 roku. Tradycyjna metoda produkcji oparta jest na fermentacji korzeni mniszka lekarskiego i łopianu, dlatego napój staje się naturalnie gazowany
rozpocznij naukę
Dandelion and burdock
tradycyjna walijska kiełbaska wegetariańska. Głównymi składnikami kiełbasek są ser (zazwyczaj caerphilly), por i bułka tarta. Ich
rozpocznij naukę
Glamorgan
wyrób cukierniczy a la pączek na bazie ciasta, popularny w krajach południowej Azji takich jak Indie, Sri Lanka, Nepal, Pakistan i Bangladesz.
rozpocznij naukę
Gulab jamun
Słodki chleb typowy dla Wenezueli, w szczególności dla regionu Andów.
rozpocznij naukę
Chleb kameleon, chleb andyjski
mocno przyprawiona surowa kiełbasa, wytwarzana z wołowiny, jagnięciny i cielęciny. Jest szeroko rozpowszechniony od Europy Południowo-Wschodniej przez Turcję po różne kraje arabskie, a obecnie także w Europie
rozpocznij naukę
Sudżuk
tradycyjna śląska wędlina podrobowa, produkowana dawniej przy okazji świniobicia, by wykorzystać wszystkie składniki tuszy wieprzowej[1]. Poza obszarem Śląska występuje pod nazwą bułczanka[1].
rozpocznij naukę
Żymlok
Tradycyjne islandzkie danie składające się z głowy owcy przeciętej na pół, przypalonej w celu usunięcia sierści i gotowanej z usuniętym mózgiem
rozpocznij naukę
Svid
Danie popularne w Turcji i Zachodniej Armenii. Składa się z bakłażana wypełnionego mieszanką posiekanej cebuli, pomidorów, pietruszki, pieprzu i mielonego mięsa. Wegetariańską odmianą dania jest omdlały imam, podawany na zimno.
rozpocznij naukę
Karniyarik (rozpruty brzuch)
tradycyjna, tania odmiana chleba charakterystyczna dla kuchni australijskiej.
rozpocznij naukę
Damper
tradycyjny indonezyjski deser. Składa się z gotowanych kleistych kulek ryżowych o smaku pandanu. Po ugryzieniu kulka pęka w ustach, a z jej wnętrza wydobywa się słodki cukier palmowy
rozpocznij naukę
Klepon
Żywność funkcjonalna, superfood, nutraceutyk, powstaje ze świeżego czosnku w procesie fermentacji
rozpocznij naukę
Czarny czosnek
Popularny w Argentynie, Chile, Paragwaju i Urugwaju sandwich. Składa się on z pieczywa (najczęściej krótkiej bagietki), grillowanej kiełbasy i sosu chimichurri
rozpocznij naukę
Choripan
duszone, duże kawałki chudej wołowiny z cebulą i przyprawami w sosie własnym, serwowane najczęściej z gotowanymi ziemniakami lub purée. Z Holandii
rozpocznij naukę
Hachee
Smażone plantany
rozpocznij naukę
Tajadas
Danie al forno to?
rozpocznij naukę
Pieczone

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.