witaminy - rola, funkcja

 0    24 fiszki    SpencerReid.123
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
witamina A źródła
rozpocznij naukę
rybi tran, wątroba, mleko, masło, prowitamina (karoten) w marchwi, szpinaku, owocach, w tym pomidorów i papryki
witamina A rola
rozpocznij naukę
warunkuje normalny stan skóry i nabłonków, siatkówki oka, a także prawidłowy wzrost, wzmaga odporność na zakażenia ropne
witamina D żródła
rozpocznij naukę
tran i mięso ryb, jaja, mleko, wątroba, jej prowitaminy w drożdżach, nowalijkach i tkankach zwierzęcych
witamina D rola
rozpocznij naukę
odpowiedzialna za prawidłowy stan kości i zębów, wzmaga wchłanianie jonów wapnia z przewodu pokarmowego
witamina E źródła
rozpocznij naukę
olej lniany, kiełki pszenicy, wołowina, jaja, sałata, mleko, wątroba
witamina E rola
rozpocznij naukę
antyutleniacz, uniemożliwia tworzenie się zw. toksycznych, chroni komórki przed stłuszczeniem, zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę, choroby nowotworowe
witamina K źródła
rozpocznij naukę
zwykłe zapotrzebowanie pokrywane przez florę jelitową, zielone warzywa: szpinak, lucerna, kapusta; mięso, wątroba, ser
witamina K rola
rozpocznij naukę
warunkowuje krzepnięcie krwi, utlenianie biologiczne
witamina C źródła
rozpocznij naukę
owoce dzikiej róży, porzeczki, cytryny, pomarańczy, kapusta kiszona, ogórki, liście pietruszki, sałaty
witamina C rola
rozpocznij naukę
antyutleniacz- wychwytuje wolne rodniki, uniemożliwiając uniemożliwiając tworzenie zw. toksycznych, aktywator wielu enzymów, uczestniczy w procesach utleniania biologicznego, wspomaga wchłanianie żelaza
witamina B1 źródła
rozpocznij naukę
drożdże, marchew, pomidory, jabłko, mleko, jaja, otręby, wątroba, płatki owsiane, kasza gryczana, orzechy
witamina B1 rola
rozpocznij naukę
przemiany węglowodanów i tłuszczów, utlenianie biologiczne, warunkuje prawidłowy stan tkanki nerwowej
witamina B2 źródła
rozpocznij naukę
drożdże, wątroba, nerki, jaja, jarzyny, groch, fasola, ser biały, mleko
witamina B2 rola
rozpocznij naukę
składnik enzymów oddychania, uczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu skóry i błon śluzowych
witamina B3 (PP) źródła
rozpocznij naukę
otręby, drożdże, nasiona fasoli, grochu, wątroba, nerki, ryby
witamina B3 (PP) rola
rozpocznij naukę
reguluje procesy biologiczne utleniania, odpowiedzialna za utrzymanie prawidłowego stanu skóry
witamina B6 źródła
rozpocznij naukę
kiełki pszenicy, otręby ryżowe, drożdże, mięso, wątroba, mleko
witamina B6 rola
rozpocznij naukę
koenzym- składnik enzymów, reguluje przeminay aminokwasów, kwasów nukleinowych, niezbędna przy produkcji hemoglobiny
witamina B7 (H) źródła
rozpocznij naukę
wątroba, orzechy włoskie i ziemne, żółtko jaj, kraby, grzyby, brązowy ryż, soja, rzepak, szpinak
witamina B7 (H) rola
rozpocznij naukę
koenzym, karboksylaz, wpływa na właściwy stan i funkcjonowanie skóry oraz włosów
witamina B9/B11 źródła
rozpocznij naukę
szpinak, brokuły, brukselka, orzechy, drożdże, kiełki pszenicy, owoce: pomarańcze, banany
witamina B9/B11 rola
rozpocznij naukę
niezbedna w funkcjonowaniu układu krwiotwórczego i nerwowego, zwłaszcza płodu
witamina B12 źródła
rozpocznij naukę
wyłącznie w produktach zwierzęcych: wątroba, mleko, ryby
witamina B12 rola
rozpocznij naukę
warunkuje rozwój i dojrzewanie erytrocytów (erytropoeza)

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.