gastro jaja

 0    13 fiszek    bieleckaw
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
klasy jakościowe
kl A, B,C
rozpocznij naukę
A - jaja świeże B - jaja utrwalone C - jaja niesortowane
znakowanie jaj
0-1 najlepsze
rozpocznij naukę
0 ekologiczne / 1 z wolnego wybiegu / 2 chowu ściółkowego / 3 chowu klatkowego
warunki przechowywania
rozpocznij naukę
temp 4-5°C / wilgotność 80% czas 28dni
jaja w potrawach
rozpocznij naukę
ciasta, budynie, kremy, suflety, lody, naleśniki, omlety, jajecznica, panierki
przetwory z jaj
rozpocznij naukę
proszek jajeczny wykorzystywany jako dodatek piekarniczy lub cukierniczy do wyrobów chleba ciastek i makaronów
świeżość jaj
rozpocznij naukę
inny zapach wyglad żółtko mętne i traci swoje centralne położenie białko staje sie rzedkie znikają chalazy skorupka staje sie marmurkowata zwieksza sie komora powietrzna
przechowywanie
rozpocznij naukę
28dni ale przemysłowe do 3miesiecy
świeżość jaj szklanka
rozpocznij naukę
jajko na dnie świeże / jajko w połowie srednio świeże / jajko na samej górze nie świeże
bakterie
rozpocznij naukę
salmonella, shigella, paleczki z gr. coli oraz drożdże i pleśnie
mechanizm obronny
rozpocznij naukę
otoczka mucynowa, błony podskorupowe, białko z lizozymem oraz wysokie ph
aby jaja byly zdrowe...
rozpocznij naukę
brać od sprawdzonych dostawców, przechowywać w chłodni, myć i dezynfekować przed spozyciem myc rece po jajkach
metody dezynfekcji jaj
rozpocznij naukę
termiczna - wyparzanie 2 chemiczne - przy użyciu środków dezynfekcji 3 naświetlanie promieniami UV
wartość odżywcza
rozpocznij naukę
ADEK, foliany, żelazo fosfor białko potas wapń lizyna cholesterol sód

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.