Toggle navigation
załóż konto
zaloguj się
log in
log in
stwórz fiszki
kursy językowe
jak to działa
katalog
języki obce
angielski
niderlandzki
niemiecki
hiszpański
francuski
włoski
norweski
rosyjski
koreański
portugalski
szwedzki
chiński
łaciński
japoński
arabski
czeski
zuluski
turecki
rumuński
ukraiński
przedmioty humanistyczne
polski
historia
WOS
prawo
historia sztuki
psychologia
religia i etyka
muzyka
zarządzanie
archeologia
pedagogika
przedmioty ścisłe
geografia
biologia
medycyna
chemia
fizyka
matematyka
ekonomia
informatyka
architektura
inne
hobby
prawo jazdy
design
premium
u6 #2
u6 #2
0
103 fiszki
guest3050549
rozpocznij naukę
ściągnij mp3
×
Idealne dla słuchowców
–
zamień swoje słówka w audiokurs i ucz się:
podczas jazdy autobusem czy samochodem
na spacerze z psem
czekając w kolejce
przed snem
Funkcja dostępna tylko dla użytkowników premium.
aktywuj konto premium
przykładowe nagranie
drukuj
×
Idealne poza domem
–
wydrukuj swoje słówka:
jako poręczną listę
jako fiszki do wycięcia
Funkcja dostępna tylko dla użytkowników premium.
aktywuj konto premium
przykładowy wydruk
graj
sprawdź się
Pytanie
Odpowiedź
cut into quarters/strips/pieces
rozpocznij naukę
pokroić w ćwiartki/paski/kawałki
defrost
rozpocznij naukę
rozmrażać
dice
rozpocznij naukę
pokroic w kostke
drain (pasta)
rozpocznij naukę
odcedzac (makaron)
fry
rozpocznij naukę
smażyć
deep fry
rozpocznij naukę
smazyc na glebokim tluszczu
fry in oil
rozpocznij naukę
smażyć na oleju
shallow fry
rozpocznij naukę
smazyc na malej ilosci tluszczu
go off
rozpocznij naukę
zepsuć się
go stale
rozpocznij naukę
zwietrzec/zeschnac
grate
rozpocznij naukę
zetrzeć na tarce
grease
rozpocznij naukę
natluscic
grind (coffee/spices)
rozpocznij naukę
mielić (kawę/przyprawy)
knead dough (by hand)
rozpocznij naukę
zagnieść ciasto (ręcznie)
mash
rozpocznij naukę
rozgniatac
mince (meat)
rozpocznij naukę
zmielic (mieso)
preheat the oven
rozpocznij naukę
rozgrzać piekarnik
reheat
rozpocznij naukę
odgrzać
rinse
rozpocznij naukę
opłukać
roll out (dough)
rozpocznij naukę
rozwałkować (ciasto)
season (to taste)
rozpocznij naukę
doprawic (do smaku)
sieve (flour)
rozpocznij naukę
przesiewać (mąkę)
simmer
rozpocznij naukę
gotować na małym ogniu
smoke
rozpocznij naukę
wędzić
soak
rozpocznij naukę
namoczyć
spread sth on sth
rozpocznij naukę
smarować czymś coś
sprinkle
rozpocznij naukę
posypać
steam
rozpocznij naukę
gotować na parze
stew
rozpocznij naukę
dusić
stir
rozpocznij naukę
zamieszać
stuff
rozpocznij naukę
faszerować
sweeten
rozpocznij naukę
słodzić
whip (cream)
rozpocznij naukę
bita śmietana
baking tray
rozpocznij naukę
blacha do pieczenia
baking dish
rozpocznij naukę
naczynie żaroodporne
casserole (dish)
rozpocznij naukę
naczynie żaroodporne
chopping board
rozpocznij naukę
deska do krojenia
chopstick
rozpocznij naukę
pałeczka
colander
rozpocznij naukę
durszlak
crockery
rozpocznij naukę
naczynia
cutlery
rozpocznij naukę
sztućce
grater
rozpocznij naukę
tarka
jar
rozpocznij naukę
słoik
jug
rozpocznij naukę
dzbanek
kitchen utensils
rozpocznij naukę
naczynia kuchenne
lid
rozpocznij naukę
przykrywka
peeler
rozpocznij naukę
obieraczka
rolling pin
rozpocznij naukę
wałek
saucepan
rozpocznij naukę
rondel
serving dish
rozpocznij naukę
półmisek
sieve
rozpocznij naukę
sitko
straw
rozpocznij naukę
słomka
tray
rozpocznij naukę
taca
whisk
rozpocznij naukę
trzepaczka
balanced diet
rozpocznij naukę
zrównoważona dieta
cut down on (fatty food)
rozpocznij naukę
ograniczyć (tłuste produkty)
eating habits
rozpocznij naukę
nawyki żywieniowe
digestion
rozpocznij naukę
trawienie
fat-free
rozpocznij naukę
beztłuszczowy
food intolerance
rozpocznij naukę
nietolerancja pokarmowa
food poisoning
rozpocznij naukę
zatrucie pokarmowe
gluten-free diet
rozpocznij naukę
dieta bezglutenowa
high-protein diet
rozpocznij naukę
dieta wysokobiałkowa
indulge
rozpocznij naukę
pozwalać sobie na coś
skip (a meal)
rozpocznij naukę
pomijać (posiłek)
low-carb diet
rozpocznij naukę
dieta niskowęglowodanowa
nutrition
rozpocznij naukę
odżywianie
past its best-before date
rozpocznij naukę
po dacie przydatności do spożycia
plant-based diet
rozpocznij naukę
dieta roślinna
processed foods
rozpocznij naukę
produkty przetworzone
reduce fat/sugar intake
rozpocznij naukę
ograniczyć spożycie tłuszczu/cukru
second helping
rozpocznij naukę
dokładka
staple foods
rozpocznij naukę
podstawowe artykuły spożywcze
stay hydrated
rozpocznij naukę
pić wystarczająco dużo płynów
trigger a burst of energy
rozpocznij naukę
wywołać przypływ energii
weight gain/weight loss
rozpocznij naukę
przybranie na wadze/utrata wagi
willpower
rozpocznij naukę
siła woli
animal/vegetable fat
rozpocznij naukę
tłuszcz zwierzęcy/roślinny
calcium
rozpocznij naukę
wapń
carbohydrates
rozpocznij naukę
węglowodany
fibre
rozpocznij naukę
błonnik
high-carb product
rozpocznij naukę
produkt o dużej zawartości węglowodanów
protein
rozpocznij naukę
białko
starch
rozpocznij naukę
skrobia
saturated/unsaturated fats
rozpocznij naukę
tłuszcze nasycone/nienasycone
binge eating
rozpocznij naukę
objadanie napadowe
distorted body image
rozpocznij naukę
zniekształcony obraz własnego ciała
eat/exercise excessively
rozpocznij naukę
jeść/ćwiczyć ponad miarę
limit your food intake
rozpocznij naukę
ogranicz spożycie pokarmów
malnutrition
rozpocznij naukę
niedożywienie
overweight / underweight
rozpocznij naukę
z nadwagą/z niedowagą
pressure to be thin
rozpocznij naukę
presja bycia szczupłym
buffet car
rozpocznij naukę
wagon restauracyjny
coffee shop
rozpocznij naukę
kawiarnia
drive-through
rozpocznij naukę
restauracja obsługująca klientów zmotoryzowanych
ice cream parlour
rozpocznij naukę
lodziarnia
cuisine
rozpocznij naukę
kuchnia (danego regionu)
main course
rozpocznij naukę
danie główne
overpriced
rozpocznij naukę
zbyt drogi
(rare) delicacy
rozpocznij naukę
(rzadki) przysmak
reasonably priced
rozpocznij naukę
w rozsądnej cenie
set menu
rozpocznij naukę
gotowy zestaw
tip
rozpocznij naukę
napiwek
Stwórz fiszki
English
Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.
×
Główne
Pasek postępu
Zegar
Wymuś dobrą odpowiedź
Treści
Tekst
Tekst przykładu
Obrazki
Nagrania
Nagrania przykładu
Nagrania ojczyste
Podkreślenia gramatyczne
Opcje przepisywania
ignoruj:
spacje
znaki narodowe
nawiasy
interpunkcję
wielkość liter
brak rodzajnika
unifikuj skróty
kolejność
zgłoś błąd
Dziękujemy za zgłoszenie :)
1
2
3
4
sprawdź
dalej
mam rację ↑
(
Tip:
wciśnięcie
enter
uzna odpowiedź jako
złą
Tip2:
żeby z powrotem zobaczyć pytanie, kliknij na polu fiszki )
nie wiem
wiem
pokaż odpowiedź
sprawdź
dalej
mam rację ↑
(
Tip:
wciśnięcie
enter
uzna odpowiedź jako
złą
Tip2:
żeby z powrotem zobaczyć pytanie, kliknij na polu fiszki )
Brawo, świetnie Ci idzie:)
Twórcą tych fiszek jest Guest3050549.
Kliknij, aby stworzyć własne fiszki:)
Jeśli wolisz gotowe, wypróbuj nasze profesjonalne kursy.
Business English - HR
wypróbuj za darmo
Podstawowa gramatyka angielska
wypróbuj za darmo
Powtórz wszystkie
Powtórz trudne
Koniec rundy
1
Podsumowanie
runda
wiem
nie wiem
1
(
)
(
)
Następna runda
powtórz to, czego nie wiedziałeś
`
1
2
3
4
5
6
7
8
9
0
-
=
English
American English
Français
español
Nederlands, Vlaams
Deutsch
Norsk
język polski
português
русский язык
Svenska
українська мова
italiano
gjuha shqipe
العربية
euskara
беларуская мова
български език
中文, 汉语, 漢語
hrvatski jezik
český jazyk
dansk
Esperanto
eesti keel
føroyskt
suomen kieli
galego
ελληνικά
ქართული
עברית
हिन्दी, हिंदी
Bahasa Indonesia
Íslenska
日本語, にほんご
ייִדיש
ಕನ್ನಡ
català, valencià
Қазақша
isiXhosa
한국어, 韓國語, 조선어, 朝鮮語
latine
lietuvių kalba
latviešu valoda
Lëtzebuergesch
македонски јазик
bahasa Melayu, بهاس ملايو
Malti
Papiamento
فارسی
Português brasileiro
rumantsch grischun
limba română
српски језик
Setswana
slovenský jazyk
slovenski jezik
Gàidhlig
ไทย
Xitsonga
Türkçe
اردو
magyar
Tiếng Việt
isiZulu
q
w
e
r
t
y
u
i
o
p
[
]
\
a
s
d
f
g
h
j
k
l
;
'
z
x
c
v
b
n
m
,
.
/
Ctrl + Alt
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
×
Zaznacz prawidłową odpowiedź
nowy test
×
Odkryj wszystkie pary w najmniejszej liczbie ruchów!
0
kroków
Nowa gra:
4x3
5x4
6x5
7x6
×
log in
log in
Zaloguj się
Login lub Email
Hasło
Zaloguj się
Zapomniałeś hasła?
Nie masz konta?
log in
log in
Załóż konto
Na dobry początek kurs w prezencie :)
Za darmo. Bez zobowiązań. Bez spamu.
Twój adres email
Załóż konto
Masz już konto?
Akceptuję
regulamin
i
politykę prywatności