Reakcja aktywności enzymow

 0    9 fiszek    guest3018414
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
wpływy substancji chemicznych
rozpocznij naukę
inhibitory i aktywawatory
inhibitory
rozpocznij naukę
hamowanie aktywności enzymow
rodzaje inhibitorów
rozpocznij naukę
nieodwracalne łącza się z enzymem, odwracalne nietrwałe lacza się z enzymem -łączą się poza centrom aktywnym i blokują centrum aktywne enzymu
aktywatory
rozpocznij naukę
pobudzenie aktynowsci enzymow
ujemne sprzężenie zwrotne
rozpocznij naukę
znaczenie zabezpieczanie komórki przed niepodtrzebnym gomedzeniem się produktów i powstrzymuje aktywności enzymu pierwszej reakcji przez produkty ostatniego szlaku metabolicznego
wpływ czynników fizykochemicznych
rozpocznij naukę
temperatura stężenie substratu i wartosc pH
temperatura
rozpocznij naukę
wzrost temperatury do wartości optymalnej -cząsteczki substratu częściej trafiają do centrum aktywnego enzymu czyli wzrost szybkości reakcji----------wzrost temperatury powyżej wartości optymalnej -dematura enzymu -zatrzymanie reakcji
wartości pH
rozpocznij naukę
optymalna najwiekrxa aktywność enzymu i powyżej oraz poniżej wartości optymalnej czyli spadek aktywności enzymu
stężenie substratu
rozpocznij naukę
niskie stężenie substratu czyli ograniczenie szybkości reakcji i wyskokiem stężenie substratu czuli wzrost szybkości reakcji do momenty kiedy wszystkie centra aktywne enzymu będą zajęte przez substraty

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.