Cucina italiana

 0    31 fiszek    kpluszczewicz
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie Odpowiedź
la ricetta
ingredienti della ricetta
rozpocznij naukę
przepis
składniki przepisu
la dose
dosi per 2 persone
rozpocznij naukę
dawka
dla dwóch osób
mazzo
1 mazzo di circa 500 g di asparagi
rozpocznij naukę
bukiet, pęczek
1 pęczek około 500 g szparagów
tagliare
Lavate gli asparagi e tagliateli a pezzi di circa 2cm.
rozpocznij naukę
kroić, ciąć
Umyjcie i pokrójcie szparagi w kawałki ok. 2 cm.
a pezzi
rozpocznij naukę
w kawałkach
la punta
lasciando a parte le punte
rozpocznij naukę
końcówka
odkładając na bok końcówki
morbido
rozpocznij naukę
miękki
finché
Fate cuocere le gambe degli asparagi in acqua poco salata finché non diventino morbide.
rozpocznij naukę
tak długo jak
Gotujcie łodygi szparagów w nieco osolonej wodzie dopóki nie będą miękkie.
padella
rozpocznij naukę
patelnia
scaldare
Scaldate l'olio in padella
rozpocznij naukę
podgrzać
Podgrzejcie oliwę na patelni
soffriggere
Fate soffriggere le punte degli asparagi sfumandole con il vino bianco.
rozpocznij naukę
smażyć
Podsmażcie końcówki szparagów łącząc je z białym winem.
mettere a bollire
Nel frattempo mettete a bolire l'acqua per la pasta.
rozpocznij naukę
zagotować
Tymczasem zagotujcie wodę na makaron.
una volta
una volta cotte le gambe degli asparagi
rozpocznij naukę
jak tylko
jak tylko zagotują się łodygi szparagów
frullare
Frullatele insieme alla Philadelphia
rozpocznij naukę
mieszać
Wymieszajcie je z serkiem Philadelphia
ottenere
fino ad ottenere una crema
rozpocznij naukę
otrzymać
aż uzyskać jednolity krem
fare cuocere
Fate cuocere la pasta.
rozpocznij naukę
gotować
Zagotujcie makaron.
unire
Unite la pasta con la crema degli asparagi e le punte soffritte, se neccessario regolate con sale e pepe.
rozpocznij naukę
łączyć
Połączcie makaron z sosem ze szparagów i usmażonymi końcówkami, w razie potrzeby doprawiając pieprzem i solą.
regolare
rozpocznij naukę
regulować (tu doprawić)
fetta
10 fette sottili di prosciutto cotto
rozpocznij naukę
plasterek
10 cienkich plasterków gotowanej szynki
la teglia
rozpocznij naukę
blacha do pieczenia
inumidire
Olivo e.v. o per inumidire la teglia.
rozpocznij naukę
zmoczyć, nawilżyć – tu natłuścić
Oliwa dla nasmarowania blachy.
asciugare
Lavate ed asciugate gli asparagi.
rozpocznij naukę
wycierać
cubetti
Tagliate la fontina a cubetti.
rozpocznij naukę
kostki
Pokrój ser Fontina w kostkę
involtini
Involtini di asparagi
rozpocznij naukę
rolki
Roladki ze szparagów
stendere
Stendete le fette di prosciutto
rozpocznij naukę
rozłożyć
Rozłóżcie plasterki szynki
un paio
mettete in centro un asparago e un paio di cubetti di fontina
rozpocznij naukę
parę
włóżcie w środek szparaga i kilka kostek sera Fontina
arrotolare
Arrotolate.
rozpocznij naukę
owinąć
Zawińcie.
disponere
Disponete nella teglia
rozpocznij naukę
zorganizować, rozłożyć
Rozłóżcie na blasze
mettere a cuocere
Mettete a cuocere in forno a 160'C per circa 20 minuti.
rozpocznij naukę
wstawić do gotowania
Wstawicie do gotowania w piecu na 160st. przez ok. 20 minut.
se volete
rozpocznij naukę
Jeśli chcesz
cospargere
Se volete, prima di servire, potete cospargere gli involtini con parmigiano grattugiato.
rozpocznij naukę
obsypać
Jeśli chcecie, przed podaniem możecie posypać roladki siarkowanym parmezanem.

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.