Układ pokarmowy przeżuwaczy w kontekście specyfiki pobieranego przez te zwierzęta pokarmu

 0    10 fiszek    guest2949059
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
układ pokarmowy przeżuwaczy cz1
rozpocznij naukę
Połknięty, nieprzeżuty pokarm dostaje się do żwacza i tam ulega fermentacji pod wpływem licznych symbiotycznych bakterii beztlenowych. Znajduje się tu również liczna fauna orzęsków, biorących udział w rozkładzie celulozy.
układ pokarmowy przeżuwaczy cz2
rozpocznij naukę
Przefermentowany pokarm zwracany jest do jamy gębowej, gdzie ulega przeżuciu, po trawieniu enzymami bakterii symbiotycznych
układ pokarmowy przeżuwaczy cz3
rozpocznij naukę
Przeżuwanie jest możliwe dzięki istnieniu rynny przełykowej, która pozwala na regulowanie ruchu pokarmu i przeprowadzenie go, po zżuciu prosto do ksiąg, a stamtąd do trawieńca, gdzie odbywa się właściwe trawienie
Żwacz cz1
rozpocznij naukę
Wypełniony jest płynem żwaczowym, w którym bytują różne grupy mikroorganizmów. Dzięki nim możliwy jest wspomniany rozkład, np. celulozy będącej węglowodanem złożonym. Jest ona składnikiem strukturalnym roślin, prawie całkowicie nierozpuszczalnym w wodzie
żwacz cz2
rozpocznij naukę
Większość zwierząt nie posiada w sokach trawiennych enzymu rozkładającego celulozę, czyli celulazy. W żwaczu za sprawą działania fizjologicznej flory zachodzi symbiotyczne trawienie celulozy i hemicelulozy.
Ślina cz1
rozpocznij naukę
trafia do przedżołądka, pełni f. bufor. i jest gł. składnikiem płynu żwaczowego. Właś. neutralizujące zawdzięcza ona kwasowości w przedziale 8,0-8,6.
Ślina cz2
rozpocznij naukę
Dzięki stałej produkcji śliny, m.in. na drodze przeżuwania (u krowy około 100 l w ciągu doby) stwarza mikroorganizmom idealne warunki do funkcjonowania. Niektóre z nich są szczególnie wrażliwe na znaczny wzrost kwasowości.
Ślina cz3
rozpocznij naukę
Ślina to główny składnik płynu żwaczowego, pełni ona funkcję buforującą. Do tej grupy należą bakterie celulolityczne, które pod wpływem niskiego odczynu środowiska żwacza zmniejszają swoją aktywność
Przeżuwanie cz1
rozpocznij naukę
rozpoczyna się ono, gdy dochodzi do cofnięcia treści żwacza z jego części wpustowej do przełyku i dalej ponownie do jamy gębowej.
Przeżuwanie cz2
rozpocznij naukę
Ma to miejsce jeszcze przed skurczem mieszającym żwacza i czepca, poprzez pobudzenie mechanoreceptorów w czepcu oraz okolicy wpustowej żwacza. Zostają cofnięte elementy paszy, które nie uległy strawieniu i zostają ponownie przeżute.

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.