koktajle

 0    34 fiszki    jonatanmiszkowicz
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie Odpowiedź
side car
rozpocznij naukę
40ml koniaku, 20ml cointreau, 20ml sok z cytryny, crust z cukru, metoda shaker, szkło koktajlówka
moscow mule
rozpocznij naukę
40ml wódki, sok z 2-3 cząstek limonki, top ginger beer, metoda budowana, szkło collins glass/miedziany kubek
cuba libre
rozpocznij naukę
40 ml bialy rum, sok z 2,3 cząstek limonki, top cola, metoda budowany, szkło collins/long glass
tequila sunrise
rozpocznij naukę
40ml tequila, dopelnienie sok z pomarańczy, na wierzch grenadyna, metoda budowana, szklo hurricane/long
aperol spritz
rozpocznij naukę
3 części prosecco, 2 części aperola, 1 cześć wody gazowanej według kolejności, szkło aperolówka
b52
rozpocznij naukę
1/3 kahula, 1/3 baileys, 1/3 cointreau/trpile sec, metoda budowana wedlug kolejności, szklo kieliszek
whisky sour
rozpocznij naukę
40ml whisky/burbon, 30ml sok z cytryny, 15ml syrop cukrowy, 2-3 dashe angostury, białko jajka 20ml (opcjonalnie). najpierw dry shake, potem zwykły, szklo rock glass
penicillin
rozpocznij naukę
40ml whisky szkocka blended, 30ml sok z cytryny, 15ml syrop miodowy, 3 plasterki imbiru, 10m torfowa whisky szkocka, metoda scieramy imbir do shakera, lód pozostałe skladniki i shakeujemy, rock glass
margartia
rozpocznij naukę
40ml tequila, 20ml triple sec, 20ml sok z limonki, crust z soli, szkło margaritówka
french 75
rozpocznij naukę
30ml gin, 20ml sok z cytryny, 10ml sweet, dopelnienie prosseco, shakujemy 3 pierwsze skladniki i dopelniamy prosseco, szkło kieliszek do szampana
clover club
rozpocznij naukę
60ml ginu, 20ml sok z cytryny, 20ml syropu malinowego/grenadyny, 20ml białka jajka, dry shake, szkło koktajlówka
tom collins
rozpocznij naukę
40ml ginu, 30ml sok z cytryny, 15ml sweet, top woda gazowana, metoda shake, szkło collins
ramos gin fizz
rozpocznij naukę
60ml gin, 15ml sour, 15ml sok z limonki, 20ml sweet, 30ml śmietanka 18%, 30ml białka jajka, 4 dashe wody z kwiatów pomarańczy, top woda gazowana, metoda reverse dry shake, szkło collins/long
orgasm
rozpocznij naukę
1 część baileys, 1 część kahula, 1 część śmietanka, (1część amaretto), metoda shakowanie szkło koktajlowe
white/black russian
rozpocznij naukę
40ml wódki, 20ml likier kawowy, 30ml śmietanki, szklo rocksa, shakowanie lun budowanie i stirowanie, bez mleka black russian
sex on the beach
rozpocznij naukę
40ml wódki, 20ml likier brzoskwiniowy, 50ml sok pomarańczowy, sok Żurowinowy top, szklo hurricane lub long, shakujemy 3 pierwsze skladniki i top z żurawiny
long island ice tea
rozpocznij naukę
20ml wódka, gin, tequila, rum, triple sec, sweet i sour, top z coli, szklo long, shakowanie
daiquiri
rozpocznij naukę
40 bialy rum, 20ml sok z limonki, 10ml sweet, shakowanie, szkło koktajlówka
cosmopolitan
rozpocznij naukę
40ml wódka cytynowa, 20ml triple sec, 15ml sok z cytryny, 30ml sok z żurawiny, shakujemy, szkło koktajlówka, zest podpalone olejki ze skórki pomarańczy
Espressotini (martini espresso)
rozpocznij naukę
40ml wódka, 15ml likier kawowy, 1 espresso, shakujemy, szkło koktajlowe
old fashioned
rozpocznij naukę
50ml żytniej whiskey lub burbonu, 5ml sweet, 3 dashe angostury, metoda stirowanie, szkło rocks
sazerac
rozpocznij naukę
50ml żytniej whiskey lub burbonu, 5ml sweet, 3 dashe peychaud's/creole bitter, splash absyntu, szkło short, metoda: w szklannicy mieszamy składniki bez absyntu, do szklanki absynt i rozprowadzamy po sciankach, wylewamy absynt i wlewamy składniki
negroni
rozpocznij naukę
1 część gin, 1 część campari, 1 część czerwony słodki wermut, metoda stirowanie, szkło short/rocks
martini
rozpocznij naukę
60ml gin, 20ml wytrawy wermut, metoda stir, szkło koktajlówka, garnish oliwka lub skórka cytryny
god father
rozpocznij naukę
40ml whisky szkockiej, 20ml amaretto, szkło short/rocks, metoda stir w szkle
manhattan
rozpocznij naukę
40ml whiskey żytniej lub burbonu, 20ml czerowny slodki wermut, 2 dashe angostury, metoda stir, szkło koktajlówka, garnish wisienika
boulevardier
rozpocznij naukę
30ml burbon, 20ml campari, 20ml słodki czerwony wermut, megoda stir, szkło short
martinez
rozpocznij naukę
40ml gin, 20ml słodki czerwony wermut, 5ml likier maraschino, 1 dash angostury, metoda stir, szkło koktajlówka
bloody mary
rozpocznij naukę
40ml wódki, 80-100ml sok pomidorowy, 15ml sok z cytryny, dash sosu worchestershire (łutesze), tabasco, sól, pieprz, szkło long, metoda rolowanie, throwoning, garnish seler nacieniowy
pina colada
rozpocznij naukę
60ml romu, cały ananas, sok z ananasa, mleczko kokosowe lub syrop kokosowy, metoda blendowanie lub throwing, szkło hurricane
mojito
rozpocznij naukę
40ml biały rum, kilka listków mięty, 3 lub 4 cząstki limonki, kruszony lód, 2ł cukuru trzcinowego, top woda gazowana, szkło long, metoda cukier z miętą muddlujemy, dodajemy kruszonke, miętę i rum, mieszamy, topujemy wodą gazowaną
caipirihna
rozpocznij naukę
40ml cachaça, 4 cząstki limonki, 2 łyżki cukier trzcinowy, kruszony lód, szkło short, metoda muddlujemy limonke z cukrem, dodajemy i cachaçe mieszamy, uzupełniamy kruszonką
mai-tai
rozpocznij naukę
30ml rum jamajski, 30ml rum agricole, 15ml triple sec, 15ml syrop orgeat (orże), 30 ml sok z limonki, szkło tiki lub long, metoda dirty shake, energiczne mieszanie, swizzlowanie
mint julep
rozpocznij naukę
60ml burbonu, 10ml sweet, mięta, opcjonalnie angostura, kruszony lód szkło do julepów lub long, metoda w szkle ugnitamy miętę, dodajemy syrop i hurbon i zaypujemy kruszonką, mieszamy i dopelniamy kruszonke

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.