Jedzenie

 0    221 fiszek    joanna36
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie Odpowiedź
cennik
rozpocznij naukę
il listino
cennik
rozpocznij naukę
il listino prezzi
menu, cennik
rozpocznij naukę
il menù, il listino
menu dnia
rozpocznij naukę
il menù del giorno
codzienne menu
rozpocznij naukę
il menù giornaliero
kanapka
rozpocznij naukę
il tramezzino
zupa dyniowa
rozpocznij naukę
la zuppa di zucca
wieprzowina
rozpocznij naukę
la carne suina/la carne di maiale
mięso krowy
rozpocznij naukę
la carne di mucca
wołowina
rozpocznij naukę
il manzo
pączek
rozpocznij naukę
la ciambella, il bombolone
chrusty
rozpocznij naukę
le chiacchiere
pół porcji
rozpocznij naukę
una mezza porzione
zjeść śniadanie
rozpocznij naukę
fare il colazione
cała porcja
rozpocznij naukę
una porzione intera
przekąska
rozpocznij naukę
lo spuntino, la merenda
skosztować
rozpocznij naukę
degustare
spritzer
rozpocznij naukę
lo spritz
koktajl alkoholowy
rozpocznij naukę
il cocktail alcolico
napój gazowany
rozpocznij naukę
la bevanda gassata
napój bezalkoholowy
rozpocznij naukę
la bevanda analcolica
przystawki, przekąski
rozpocznij naukę
i stuzzichini
obsługa przy stoliku
rozpocznij naukę
il servizio al tavolo
bufet w środku
rozpocznij naukę
il buffet all'interno
bufet typu „wszystko, co możesz zjeść”.
rozpocznij naukę
il buffet a volontà
mała bruschetta
rozpocznij naukę
la bruschettina
precelki, przegryzki
rozpocznij naukę
i salatini
koktajl owocowy
rozpocznij naukę
il cocktail di frutta
piwo jasne/ciemne/beczkowe
rozpocznij naukę
la birra chiara / scura/ alla spina
orzeszki ziemne
rozpocznij naukę
i noccioline
woda niegazowana, gazowana, lekko gazowana
rozpocznij naukę
l'acqua naturale, frizzante, leggermente frizzante
frytki
rozpocznij naukę
i patatine
makaron
rozpocznij naukę
la pasta
woda gazowana
rozpocznij naukę
l'acqua gassata
rodzaj/kształt makaronu
rozpocznij naukę
il tipo/ il formato di pasta
sos
rozpocznij naukę
il condimento, il sugo
krewetki
rozpocznij naukę
i gamberi
Jakie koktajle robicie?
rozpocznij naukę
Che tipo di cocktail fate?
Czy bufet jest wliczony w cenę aperitifu?
rozpocznij naukę
Il bufet è incluso nel prezzo dell'aperitivo?
Czy płacę przy kasie?
rozpocznij naukę
Pago alla cassa?
aperitif to obrzydliwa tradycja, której początki sięgają lat 90-tych.
rozpocznij naukę
l'apericena è una tradizione detestabile la cui risale origine agli anni '90.
napój alkoholowy/bezalkoholowy
rozpocznij naukę
la bevanda alcolica / analcolica
pomijanie kolacji
rozpocznij naukę
saltando la cena
faszerowane jajka
rozpocznij naukę
gli uova ripiene
rzodkiewka
rozpocznij naukę
il ravanello
rodzynki
rozpocznij naukę
le uvette
dorsz
rozpocznij naukę
il merluzzo/il baccalà
śledź
rozpocznij naukę
l'aringa
napiwek
rozpocznij naukę
la punta
plasterek
rozpocznij naukę
la fetta
surowe ciasto
rozpocznij naukę
l'impasto
przyjmować zamówienia
rozpocznij naukę
prendere le comande
lokale gastronomiczne prowadzone przez rodzinę
rozpocznij naukę
i lokali gastronomici a conduzione familiare
łańcuch, sieć (np. sklepów)
rozpocznij naukę
la catena
próbować, smakować
rozpocznij naukę
gustare
powoli dodawać oliwę (nitką)
rozpocznij naukę
aggiungere l'olio di oliva a filo
przysmak, smakołyk
rozpocznij naukę
la prelibatezza
kruche ciasto
rozpocznij naukę
la pasta frolla
menu degustacyjne
rozpocznij naukę
il menu degustazione
mięso cielęce
rozpocznij naukę
carne di vitello
wołowina
rozpocznij naukę
carne bovina
baranina, jagnięcina
rozpocznij naukę
carne ovina
wołowy
rozpocznij naukę
bovino
baranie, owcze
rozpocznij naukę
ovino
wieprz, świnia, wieprzowy
rozpocznij naukę
suino
osoba mięsożerna
rozpocznij naukę
la carnivora
rożek lodowy
rozpocznij naukę
il cono di gelato
espresso w szklance
rozpocznij naukę
l'espresso al vetro
podgardle, policzek
rozpocznij naukę
il guanciale
produkty mleczne / mleczarskie
rozpocznij naukę
i prodotti caseari
śmietanka mleczna
rozpocznij naukę
fiordilatte
krowie mleko
rozpocznij naukę
il latte vaccino
kromka chleba
rozpocznij naukę
una fetta di pane
kawałek ciasta
rozpocznij naukę
una fetta di torta
mleczarnia
rozpocznij naukę
il caseificio
Gorgonzola ma pleśń
rozpocznij naukę
il Gorgonzola ha la muffa
masa miękka, półtwarda
rozpocznij naukę
la pasta molle, semidura
szafran
rozpocznij naukę
il zafferano
skórka serowa
rozpocznij naukę
la crosta di formaggio
ser półmiękki
rozpocznij naukę
il formaggio semi-molle
pęcherzyki / dziury w serze
rozpocznij naukę
l'alveolo nel formaggio
czerwona cykoria
rozpocznij naukę
il radicchio
wierzchołki rzepy
rozpocznij naukę
le cime di rapa
salami z fenkułem
rozpocznij naukę
la finochiona
opinie
rozpocznij naukę
i pareri
anchois
rozpocznij naukę
l'alici
robak
rozpocznij naukę
il verme
przyprawiony
rozpocznij naukę
condito, insaporito, speziato, stagionato (ad es. con pepe)
surowy
rozpocznij naukę
crudo
gotowany
rozpocznij naukę
cotto
z sosem
rozpocznij naukę
con la salsa
świeży
rozpocznij naukę
fresco
czerstwy, nieświeży
rozpocznij naukę
stantio
pikantny
rozpocznij naukę
picante
bez smaku, mdły
rozpocznij naukę
insipito
posolony
rozpocznij naukę
salato
pieprzny
rozpocznij naukę
pepato
mrożony
rozpocznij naukę
surgelato
pieczony
rozpocznij naukę
cotto
wytrawny (o winie)
rozpocznij naukę
secco (sul vino)
niewytrawny
rozpocznij naukę
scondito
przekąski z owoców morza
rozpocznij naukę
antipasti di mare
zupa rybna
rozpocznij naukę
la zuppa di pesce
smażyć, piec, prażyć
rozpocznij naukę
friggere, cuocere, arrostire
smażony
rozpocznij naukę
fritto
upieczony
rozpocznij naukę
al forno
surowe owoce morza
rozpocznij naukę
i crudi di mare
na litość boską
rozpocznij naukę
per carità
flaczki
rozpocznij naukę
la trippa
móżdżek
rozpocznij naukę
il cerveletto
podroby zwierzęce
rozpocznij naukę
i frattaglie di animali
świnka morska
rozpocznij naukę
il porcellino d'India
cienkie plasterki
rozpocznij naukę
le fette sottili
chwila
rozpocznij naukę
un attimo
konsultacja jest bezpłatna
rozpocznij naukę
la consulenza è gratis
bakłażan
rozpocznij naukę
la melanzana
Niewytrawny
rozpocznij naukę
Non stagionato
szynka niepeklowana
rozpocznij naukę
il prosciuto non stagionato
odrobina oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
rozpocznij naukę
il filo d'olio extravergine d'olive
pokroić w plasterki
rozpocznij naukę
tagliare a fette
kruche ciasto
rozpocznij naukę
la pasta frolla
rozgotowany makaron
rozpocznij naukę
la pasta scotta
1/2 szklanki cukru
rozpocznij naukę
1/2 tazza di zucchero
bułka tarta
rozpocznij naukę
il pangrattato
czubata łyżeczka
rozpocznij naukę
il cucchiaino colmo
proszek do pieczenia
rozpocznij naukę
il lievito in polvere
posiekane orzechy włoskie
rozpocznij naukę
noci tritate
forma do pieczenia
rozpocznij naukę
la teglia
formę do pieczenia posmarować masłem
rozpocznij naukę
Ungere la teglia con il burro
zmiksuj cukier z olejem
rozpocznij naukę
mescolare lo zucchero con l'olio
mąka zmieszana z proszkiem do pieczenia
rozpocznij naukę
farina mescolata con lievito
szczypta
rozpocznij naukę
il pizzico
ucierać dalej
rozpocznij naukę
continuare a macinare
banany rozgniatamy widelcem
rozpocznij naukę
schiacciare le banane con una forchetta
wrzucić do ciasta
rozpocznij naukę
gettare nell'impasto
przekładamy ciasto do formy
rozpocznij naukę
posizionare l'impasto nella forma
wkładamy do nagrzanego do 180
rozpocznij naukę
metterlo in un preriscaldato a 180 gradi Celsius
pieczemy ok. 60 min.
rozpocznij naukę
cuocere per ca. 60 minuti
piana
rozpocznij naukę
la schiuma
ciasto francuskie
rozpocznij naukę
le sfogliatelle
krem budyniowy
rozpocznij naukę
la crema pasticcera
rodzynki
rozpocznij naukę
l'uvetta, l'uva passa
bita śmietana
rozpocznij naukę
la panna montata
jabłka
rozpocznij naukę
le mele
dobroć, wysoka jakość
rozpocznij naukę
la bonta
przysmak, smakołyk
rozpocznij naukę
la prelibatezza
owoce kandyzowane
rozpocznij naukę
la frutta candita
cukier puder
rozpocznij naukę
lo zucchero al velo
suszone warzywa
rozpocznij naukę
gli ortaggi secchi
ciasto francuskie
rozpocznij naukę
la (pasta) sfoglia
pszenica durum
rozpocznij naukę
il grano duro
krem budyniowy
rozpocznij naukę
la crema pasticcera
przekąska
rozpocznij naukę
la merenda/lo spuntino
pieczone mięso wieprzowe
rozpocznij naukę
la porchetta
żeberka jagnięce
rozpocznij naukę
le costolette di agnello
ogon wołu
rozpocznij naukę
la coda di bue
duszony
rozpocznij naukę
stufato
wzrost zawartości alkoholu
rozpocznij naukę
salire di gradazione alcolica
nakryty stół
rozpocznij naukę
la tavola imbandita
wątróbki z kurczaka
rozpocznij naukę
i fegatini di pollo
pierś z kurczaka
rozpocznij naukę
il petto di pollo
żółtko jaja
rozpocznij naukę
il rosso d'uovo
tarta (słona)
rozpocznij naukę
la torta salata
ciasto z ciecierzycy
rozpocznij naukę
la torta di ceci
z kawą na koniec kolacji
rozpocznij naukę
con il caffè di fine cena
odcedzić makaron
rozpocznij naukę
scolare la pasta
smażone sardele
rozpocznij naukę
gli alici fritte
puszka tuńczyka
rozpocznij naukę
la scatoletta di tonno
plasterek
rozpocznij naukę
la fettina
sucharek
rozpocznij naukę
la fetta biscottata
plaster, kromka
rozpocznij naukę
la fetta
nić (oleju) / trochę
rozpocznij naukę
il filo (d'olio)
kawałek
rozpocznij naukę
il pezzo
tubka
rozpocznij naukę
il tubetto
opakowanie makaronu
rozpocznij naukę
il pacco di pasta
pudełko
rozpocznij naukę
la scatola
puszka coli
rozpocznij naukę
la lattina di cola
zetrzeć na tarce
rozpocznij naukę
grattugiare
podrzucić (np. naleśnik)
rozpocznij naukę
saltare i pasti
nalewać
rozpocznij naukę
versare
niedoprawiony
rozpocznij naukę
scondito
przyprawiony
rozpocznij naukę
condito
pączki
rozpocznij naukę
le ciambelline
tarta
rozpocznij naukę
la crostata
bez sosu
rozpocznij naukę
in bianco
mrożonka
rozpocznij naukę
il surgelato
bez smaku
rozpocznij naukę
insipido
skorupiaki
rozpocznij naukę
il crostacei
mule
rozpocznij naukę
le cozze
klopsy
rozpocznij naukę
le polpette
pieczeń cielęca /z wieprzowiny
rozpocznij naukę
arrosto di vitello /di maiale
omlet
rozpocznij naukę
la frittata
jajecznica
rozpocznij naukę
gli uova strapazzate
jajko na twardo
rozpocznij naukę
l'uovo sodo
jajko sadzone
rozpocznij naukę
l'uovo fritto
jajko na miękko
rozpocznij naukę
l'uovo alla coque
gluten
rozpocznij naukę
la glutine
dobrze zimny napój
rozpocznij naukę
una bibita bella fredda
gotowany
rozpocznij naukę
bollito
małe pudełko
rozpocznij naukę
lo scatolino
dobra rzecz
rozpocznij naukę
una bonta
małże
rozpocznij naukę
le vongole
makaron ze ślimakami
rozpocznij naukę
la pasta con le lumache
kuchnia domowa
rozpocznij naukę
la cucina casereccia
produkty sezonowe
rozpocznij naukę
i prodotti di stagione
stałe menu, nie do wyboru
rozpocznij naukę
il menù fisso
wyróżnienie specjalne
rozpocznij naukę
la menzione speciale
dodatek / jarzynka z brokułów
rozpocznij naukę
il contorno di broccoli
każdy, na głowę
rozpocznij naukę
a testa
domowej roboty
rozpocznij naukę
fatta in casa
dostaniesz / bierzesz przekąskę
rozpocznij naukę
ti prendi uno stuzzichino
Chciałbym mały rożek (lodów).
rozpocznij naukę
Vorrei un cono piccolo.
Poproszę średni kubeczek (lodów).
rozpocznij naukę
Vorrei una copetta media.
Na drugie (danie) chciałbym stek po florencku.
rozpocznij naukę
Come secondo vorrei la bistecca alla Fiorentina.
Koniecznie musi (Pani) spróbować tego dania.
rozpocznij naukę
Deve assolutamente assagiare questo piatto.
To danie smakuje spalenizną.
rozpocznij naukę
Questo piatto sa di bruciato
flaczki
rozpocznij naukę
la trippa
Makaron jest rozgotowany.
rozpocznij naukę
La pasta è scotta.
rumianek
rozpocznij naukę
la camimilla
herbaty ziołowe
rozpocznij naukę
le tisane
na pusty żołądek
rozpocznij naukę
a stomaco vuoto

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.