Technologia

 0    19 fiszek    doma86
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
towary żywnościowe z ryb
rozpocznij naukę
ryby konsumpcyjne (żywe świeże i mrożone), przetwory rybne (solone, marynowane, wędzone, suszone, konserwy prezerwy rybne)
skład chemiczny ryb zależy od
rozpocznij naukę
gatunku, miejsca żerowania, wieku, rodzaju pokarmu, stanu fizjologicznego
rozmrażanie ryb
rozpocznij naukę
na mokro (tusze), na sucho (małe ryby lub filety w blokach)
sposoby smażenia ryb
rozpocznij naukę
w małej ilości tłuszczu- do ryb sauté, w głębokim tłuszczu- do ryb panierowanych j w cieście
właściwości ryb duszonych
rozpocznij naukę
walory smakowe, walory dietetyczne, dobra wartość odżywcza
rybna masa mielona
rozpocznij naukę
sporządzono z jednego lub kilku gatunków ryb(mrożone+ świeże, tłuste + chude, mało kolagenu + dużo kolagenu)
właściwości ryb smażonych
rozpocznij naukę
walory sensoryczne: smak zapach, duża soczystość ryb z panierką, nieska soczystość sauté
wykańczanie ryb smażonych
rozpocznij naukę
sauté- oprószanie mąką i przyprawami, panierowanie- pojedyncze lub podwójne, ciasto(klar)- gęściejsze niż na naleśniki, masy mielone obtaczane w bułce tartej
potrawy z rybnej masy mielonej
rozpocznij naukę
potrawy gotowane- pulpety, rolady, ryby faszerowane; potrawy smażone- kotlety, sznycle; potrawy duszone- zraziki, klopsiki
ryby solone
rozpocznij naukę
cały lub części poddane w działaniu soli kuchennej
matiasy(matiesy)
rozpocznij naukę
tłuste młode lekko solone śledzie
pikling
rozpocznij naukę
wersja wędzonego śledzia
rolmopsy
rozpocznij naukę
zwinięte filety śledziowe spięte drewnianymi pałeczkami
anchois
rozpocznij naukę
małe tłuste ryby serdele śmierdzące
kawior
rozpocznij naukę
produkt kuchni rosyjskiej, luksusowy, z jesiotrów
ryby wędzone
rozpocznij naukę
całe lub filety wędzone na zimno lub gorąco
ryby marynowane
rozpocznij naukę
ryby lub ich części podane działania soli octu z dodatkiem przypraw
konserwy rybne
rozpocznij naukę
przetwory rybne w konserwach, w sosie własnym, w zalewie octowej, w sosie pomidorowym
czas pieczenia ryb
rozpocznij naukę
długości ryby(cm) + 10 czas pieczenia

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.