cechy charakterystyczne białek

 0    40 fiszek    lucyekk
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
związki z jakich zbudowane są aminokwasy
rozpocznij naukę
węgiel, wodór, tlen, azot (w niektórych siarka)
elementy pojedynczego aminokwasu
rozpocznij naukę
centralnie położony atom węgla(C), grupa karboksylowa(COOH), grupa aminowa (NH2), podstawnik(R)
w zależności od liczby aminokwasów, które wchodzą w skład łańcucha białkowego wyróżnia się:
rozpocznij naukę
peptydy- liczące od 2 do 50 aminokwasów polipeptydy(białka)- zbudowane z ponad 50 aminokwasów
w zależności od budowy białka dzielimy na:
rozpocznij naukę
białka proste- zbudowane wyłącznie z aminokwasów (histony, keratyna, albuminy i globuliny) białka złożone- zbudowane z aminokwasów oraz części niebiałkowej (kolagen, mioglobina, hemoglobina i fibrynogen)
1 Rzędowa struktura białek
rozpocznij naukę
łańcuch aminokwasów
2 Rzędowa struktura białek
rozpocznij naukę
beta harmonijka i alfa helisa
3 Rzędowa struktura białek
rozpocznij naukę
mostki disiarczkowe, fibrylarne i globularne białka
4 Rzędowa struktura białek
rozpocznij naukę
więcej niż jeden łańcuch; białko złożone z podjednostek
funkcje motoryczne
rozpocznij naukę
aktyna i miozyna- odpowiadające za skurcz mięśni
funkcje regulacyjne
rozpocznij naukę
insulina- która reguluje stężenie glukozy we krwi
funkcje ochronne
rozpocznij naukę
fibrynogen- który chroni przed utratą krwi poprzez uczestniczenie w jej krzepnięciu
funkcje zapasowe
rozpocznij naukę
białka w nasionach niektórych roślin
funkcje wykrywania i przekazywania sygnałów
rozpocznij naukę
białka błonowe przekazują informacje do wnętrza komórki
właściwość białka (rozpuszczalność)
rozpocznij naukę
większość rozpuszcza się w wodzie tworząc roztwór koloidalny(koloid), czyli niejednorodną mieszaninę dwóch substancji
właściwość białka (koagulacja)
rozpocznij naukę
ulegają odwracalnej koagulacji pod wpływem roztworów soli metali lekkich
właściwość białka (denaturacja)
rozpocznij naukę
poddane obróbce termicznej lub pod wpływem alkoholu lub silnych kwasów ulegają denaturacji
koagulacja (definicja)
rozpocznij naukę
koagulacja to proces polegający na łączeniu się cząsteczek koloidu w większe struktury
koagulacja (przykład)
rozpocznij naukę
przykładem koagulacji jest wysalanie białka pod wpływem soli niektórych metali lekkich np. chlorku sodu NaCl
wysalanie (na czym polega)
rozpocznij naukę
wysalanie polega na odwodnieniu białka w wyniku czego jego cząsteczki łącza się ze sobą I tworzą osad
denaturacja białka (definicja)
rozpocznij naukę
denaturacja białka to naruszenie jego struktury przestrzennej pod wpływem czynników fizycznych lub chemicznych
czynniki fizyczne powodujące denaturację białek
rozpocznij naukę
wysoka temperatura (powyżej 40 stopni), promieniowanie UV, promieniowanie rentgenowskie, wysokie ciśnienie
czynniki chemiczne powodujące denaturację białek
rozpocznij naukę
stężone kwasy i zasady, sole metali ciężkich (np. rtęć), alkohole (np. etanol)
denaturacja białek (co się dzieje z wiązaniami)
rozpocznij naukę
podczas denaturacji białek następuje rozerwanie występujących w białku wiązań chemicznych, z wyjątkiem wiązań peptydowych
denaturacja białek (struktura)
rozpocznij naukę
w wyniku denaturacji białko traci prawidłową strukturę, przez co zmieniają się także jego właściwości np. rozpuszczalność w wodzie
denaturacja białka (biologiczna funkcja)
rozpocznij naukę
w wyniku denaturacji białko nie może pełnić swojej biologicznej funkcji
wykrywanie białek
rozpocznij naukę
podczas reakcji biuretowej wiązania peptydowe białek reagują z jonami miedzi (II) które zabarwiają roztwór na jasnoniebieski kolor
cukry proste (monosacharydy)- budowa
rozpocznij naukę
mają szkielet węglowy, w którym występuje od trzech do ośmiu atomów węgla; mogą występować w postaci łańcucha lub w postaci pierścienia
cukry proste (monosacharydy)- właściwości
rozpocznij naukę
dobrze rozpuszczają się w wodzie; mają słodki smak
przykłady cukrów prostych (monosacharydów)
rozpocznij naukę
glukoza, fruktoza, galaktoza, deoksyryboza, ryboza
znaczenie cukru prostego- glukozy
rozpocznij naukę
jest głównym źródłem energii komórek; wchodzi również w skład wielu dwucukrów i wielocukrów
znaczenie cukru prostego- fruktozy
rozpocznij naukę
jest dodatkowym źródłem energii oraz składnikiem wielu dwucukrów i wielocukrów
znaczenie cukru prostego- galaktozy
rozpocznij naukę
jest źródłem energii dla komórek oraz składnikiem dwucukrów- laktozy
znaczenie cukru prostego- deoksyrybozy
rozpocznij naukę
jest składnikiem DNA- związku który jest nośnikiem informacji genetycznej
znaczenie cukru prostego- rybozy
rozpocznij naukę
jest składnikiem RNA- związku który uczestniczy w powstawaniu białek
wiązanie jakim połączone są cząsteczki w dwucukrach
rozpocznij naukę
wiązanie O- glikozydowe
właściwości dwucukrów (disacharydów)
rozpocznij naukę
dobrze rozpuszczają się w wodzie; mają słodki smak
przykłady dwucukrów (disacharydów)
rozpocznij naukę
sacharoza, laktoza, maltoza
znaczenie dwucukru- sacharozy
rozpocznij naukę
jest główną formą transportową cukrów u roślin
znaczenie dwucukru- laktozy
rozpocznij naukę
jest składnikiem mleka ssaków, a także źródłem energii dla komórek
znaczenie dwucukru- maltozy
rozpocznij naukę
jest produktem rozkładu skrobi w ziarnach zbóż; jest wykorzystywana jako substancja słodząca lub do produkcji piwa

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.