biologia

 0    25 fiszek    guest2876930
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
wymien 7 cech bialek
rozpocznij naukę
materal budulcowy komorki, umozliwiaja ruch komorki, transportuja substanc je, przekazuja inf, uczestnicza w obronie przed drobnoustrojami chorobotworczymi, przyspiesaja przrbieg reakcji chem.
co to aminokwasy i wymien ich 2 rodzaje
rozpocznij naukę
bialka sie z nich skaldaja i sa aminokwasy i aminokwasy egzogenne
co to aminokwasy egzogenne
rozpocznij naukę
aminokwasy ktore musimy pobierac z pokarmow bo nie jestemsy w stanie sami ich wytworzyc,
pokarmy dziela sie na:
rozpocznij naukę
niepelnowartosciowe (nie maja amino.) i pelnowartosciowe (maja amino. egzogenne)
zazwyczaj pelnowartosciowe pokarmy sa to:
rozpocznij naukę
pokarmy pochodzenia zwierzecego (mieso jaja ryby mleko ser)
do czego potrzebne nam sa bialka
rozpocznij naukę
do prawidlowego funkcjonowani organzmu
rodzaje grop bialej i co robia (i ich przykald)
rozpocznij naukę
bialka: receptorowe (rodopsyna, odbieranie inf z otoczenia, widznie) motoryczne (umozliwiaja ruch, miozyna, aktyna) budulcowe (wchodza w skald struktury organizmu, kolagen) enzymatyczne (przyspieszanie przebigu reakcji chem., enzymy trawienne) reszta ->
rodzaje bialek czesc 2
rozpocznij naukę
sygnalowe (przenosnik inf, hormon trzustki inf o stezniu glukozy we krwi) transportowe (transportuja substancje w organizmie, hemoglobina kora jest w krwinkach czerwonych transp do komorek tlen) obronne (przeciwciala, unieszkodliwiaja drobnoustroje)
weglowodany (cukry): 3 cukry zlozone
rozpocznij naukę
glukoza, glikogen (watrob u zwierzat) skrobia (rosliny bulwa ziemniakow)
co sie dzieje w organizmie gdy cukry zlozone sa zaminiane na cukry proste?:
rozpocznij naukę
podczas tego procesu stezenie glukozy we krwi bardzo powoli sie zmienia
co nasz mozg mysli gdy zachodzi procest rozkaldania cukrow zlozonych na proste
rozpocznij naukę
nasz mozg reaguje uczuciem glodu prawie odrazu po zjedzniu tego tam kakjegos cukru
gdy otrzymujemy za duzo cukru co sie dziej?:
rozpocznij naukę
przetwarza sie w tluszcz i mozna miec otylosc
najbogatszym zrodlem cukru jest?:
rozpocznij naukę
pokarm roslinny (owoce, warzywa, ziarna zboz)
zcharakteryzuj blonnik pokarmowy
rozpocznij naukę
buduje sciany komorek roslin, nie trawimy go, ma celuloze ktora wchlania wode i pomaga nam przmieszczac jedzenie w jelitach
tluszcz i cukier jakie sa ich najwazniejsza rola
rozpocznij naukę
dostarczanie energii
cechy tluszczu: (3 )
rozpocznij naukę
material budulcowy, material zapasowy, ochrona przed utrata ciepla
2 rodziaje tluszczow:
rozpocznij naukę
roslinne, zwierzece
funkcja witamin: (2)
rozpocznij naukę
wazne skladniki regulujace(wchodza w sklad enzymow wplywajcych ma reakcje chem.) musza byc dostarczane do organzmu aby dobrze funkcjonowal
witaminy dzielimy na 2 rodzaje
rozpocznij naukę
rozpuszczalne w: tluszczach i wodzie
ktore rozpuszcazja sie w tluszczach ktore w wodzie (witamny)
rozpocznij naukę
woda: c, b6 , b9, b12 tluszcz: a, d, e,k
skotki niedoborow i wysyepowanie tuch witamin wsyztkicj
rozpocznij naukę
blagam nie bede tego pisac))):
na co dziela sie sole mineralne
rozpocznij naukę
makroelementy i mikroelementy
pierwiastki dzielace sue na makro i mikro: (6)
rozpocznij naukę
makro: fosfor wapn magnez, mikro: zelazo, jod, fluor
funkcje wody: (5)
rozpocznij naukę
srodowisko wielu reakcji chem., termoregulacja, usuwanie szkodliwych produktow trawienia, transporter sub., rozpuszczalnik np. witamin
to koniec tych 2 tematow nastepne dam jutro
rozpocznij naukę
love love sory za bledy

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.