Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

 0    24 fiszki    justyna898
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
witamina niezbędna do prawidłowego widzenia
rozpocznij naukę
witamina A
zmniejsza ryzyko zachorowanka na nowotwory
rozpocznij naukę
witamina E
zwiększa wchłanianie wapnia i fosforu
rozpocznij naukę
witamina D3
bierze udział w procesie krzepnięcia krwi
rozpocznij naukę
witamina K
przez nią właściwie funkcjonują nabłonki
rozpocznij naukę
witamina A
zapewnia prawidłową pracę mięśni
rozpocznij naukę
witamina E
powoduje odkładanie się fosforu i wapnia w kościach i zębach
rozpocznij naukę
witamina D3
poprawia płodność
rozpocznij naukę
witamina E
niezbędna do właściwego wzrostu i rozwoju organizmu
rozpocznij naukę
witamina A
kurza ślepota
rozpocznij naukę
niedobór witaminy A
krzywoca i osteoporoza
rozpocznij naukę
niedobór witaminy D3
krzywoca i osteoporoza
rozpocznij naukę
niedobór witaminy D3
krzywoca i osteoporoza
rozpocznij naukę
niedobór witaminy D3
wczesne starzenie się skóry
rozpocznij naukę
niedobór witaminy E
zaburzenia płodności
rozpocznij naukę
niedobór witaminy E
niedokrwistość
rozpocznij naukę
niedobór witaminy E
osłabienie i zanik mięśni
rozpocznij naukę
niedobór witaminy E
łuszczenie się nabłonków
rozpocznij naukę
niedobór witaminy A
zaburzenia wzrostu
rozpocznij naukę
niedobór witaminy A
krwawienia z np. dziąseł, nosa, jelita
rozpocznij naukę
niedobór witaminy K
nabiał, pomarańczowe warzywa i owoce, ciemnozielone warzywa, wątroba, tran
rozpocznij naukę
źródła witaminy A
tran, jaja, tłuste ryby, wątroba, mleko i jego przetwory, wytwarzany w organizmie człowieka
rozpocznij naukę
źródła witaminy D3
oleje roślinne, migdały, avocado, jaja, orzechy, nasiona
rozpocznij naukę
źródło witaminy E
wątroba, zielone warzywa, wytwarzana przez bakterie jelitowe żyjące w organizmie
rozpocznij naukę
źródło witaminy K

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.