chemiczne podstawy życia

 0    41 fiszek    videocassetterec0rder
drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie - Odpowiedź -
związki organiczne
rozpocznij naukę
węglowodany, białka, lipidy, kwasy nukleinowe
związki nieorganiczne
rozpocznij naukę
woda, sole mineralne
hierarchiczna budowa organizmów
rozpocznij naukę
pierwiastki, związki chemiczne, komórki, tkanki, narządy, układy narządów, organizm
ile % suchej masy stanowią makro i mikroelementy
rozpocznij naukę
0,01%+, 0,01%-
pierwiastki biogenne
rozpocznij naukę
CHONPS
pozostałe makroelementy
rozpocznij naukę
Ca Mg K Na Cl
mikrolelmenty
rozpocznij naukę
FeCuIFCo
ile mamy % wody w masie ciała
rozpocznij naukę
65%
co daje wodzie to, że jest dobrym rozpuszczalnikiem?
rozpocznij naukę
tworzy ona środowisko gdzie mogą zachodzić reakcje chemiczne + umożliwia transport związków chemicznych
co daje wodzie zmiana gęstości od temperatury?
rozpocznij naukę
daje to, że w głębszych częściach zbiorników będzie ciepła woda nawet zimą
co daje wodzie duże napięcie powierzchniowe
rozpocznij naukę
pozwala to małym owadom utrzymać się na jej powierzchni
co daje wodzie wysokie ciepło parowania?
rozpocznij naukę
umożliwia to organizmom termoregulację
co daje wodzie duże ciepło właściwe? (to że ciężko zmienić jej temperaturę)
rozpocznij naukę
chroni to organizmy przed nagłymi zmianami temperatury
ile przeżyje człowiek bez wody?
rozpocznij naukę
cztery dni
z czego zbudowane są węglowodany?
rozpocznij naukę
z węgla wodoru i tlenu
węglowodany dzielimy na:
rozpocznij naukę
cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy), wielocukry (polisacharydy)
jakie są cukry proste? (cechy)
rozpocznij naukę
cząsteczki mają szkielet węglowy 3-8 atomów węgla, niektóre (np glukoza) występują w postaci łańcucha lub pierścienia, są słodkie i dobrze rozpuszczają się w wodzie
przykłady cukrów prostych
rozpocznij naukę
GLUkoza, FRUktoza, GALAktoza, RYBoza, DEOKSYRYBoza
z czego zbudowane są dwucukry?
rozpocznij naukę
z dwóch cząsteczek cukrów prostych np. glukozy
jakie są dwucukry? (cechy)
rozpocznij naukę
słodkie w smaku i dobrze rozpuszczają się w wodzie
czym są wielocukry i z czego są zbudowane?
rozpocznij naukę
są polimerami i są zbudowane z monomerów czyli np. glukozy
jakie są wielocukry? (cechy)
rozpocznij naukę
przyjmują postać prostych lub rozgałęzionych łańcuchów, nie są słodkie, nie rozpuszczają się w wodzie (lub słabo)
przykłady dwucukrów
rozpocznij naukę
maltoza, sacharoza, laktoza
przykłady wielocukrów
rozpocznij naukę
skrobia, glikogen, celuloza, chityna
czym można wykryć glukozę?
rozpocznij naukę
odczynnikami Fehlinga I i II
czym można wykryć skrobię w ziemniaku?
rozpocznij naukę
płynem Lugola
z czego zbudowane są białka?
rozpocznij naukę
z 20 różnych aminokwasów połączonych w łańcuch białkowy
z czego składa się pojedynczy aminokwas?
rozpocznij naukę
z centralnie położonego atomu węgla, grupy karboksylowej (-COOH), grupy aminowej (-NH2), podstawnika (symbol "R")
jaką postać może mieć podstawnik
rozpocznij naukę
łańcucha lub pierścienia
jak łączą się aminokwasy?
rozpocznij naukę
grupą karboksylową jednego aminokwasu z grupą aminową drugiego (wiązanie peptydowe)
podział białek:
rozpocznij naukę
proste (same aminokwasy), złożone (aminokwasy i część niebiałkowa, np. cukry, tłuszcze, kwasy nukleinowe, jony metalu))
funkcja pepsyny
rozpocznij naukę
enzymatyczna: odpowiada za trawienie białek w żołądku
funkcja keratyny
rozpocznij naukę
strukturalna: buduje włosy i paznokcie
funkcja histonów
rozpocznij naukę
strukturalna: tworzą podporę na nawiniętą na nie sieć dna, występują w jądrze komórkowym
funkcja kolagenu
rozpocznij naukę
strukturalna: buduje skórę, ścięgna i więzadła
białka występujące we krwi
rozpocznij naukę
hemoglobina, globulina, albuminy, fibrynogen, mioglobina
białka o nieprawidłowej budowie, powodują niszczenie się otoczki nerwowej
rozpocznij naukę
priony
ogólne funkcje białek:
rozpocznij naukę
ENzymatyczne, STRUkturalne, MAgazynujące, ODPornościowe, TRANSportowe, REGulujące i ZAPasowe
co to koloid?
rozpocznij naukę
roztwór białka w wodzie
co się dzieje z białkiem pod wpływem roztworów soli metali lekkich?
rozpocznij naukę
ulega odwracalnej koagulacji
co się dzieje z białkiem pod wpływem silnych kwasów lub alkoholu?
rozpocznij naukę
ulegają procesowi denaturacji

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.