Pytanie | Odpowiedź | |||
---|---|---|---|---|
produkty dozwolone do jedzenia w judaiźmie
|
||||
tradycyjna norweska potrawa
|
||||
Tradycyjna niemiecka pieczeń z mocno marynowanego mięsa.
|
||||
tournedos - serce polędwicy wołowej, wykrojone ze środka kawałka mięsa
|
||||
Bannock to słowo pochodzenia celtyckiego i oznacza ono po prostu chleb. Pierwotnie były to okrągłe płaskie placki wypiekane z mąki owsianej lub jęczmiennej
|
||||
zupa rybna, znana na wybrzeżach Morza Śródziemnego, choć tylko jedna jej odmiana, przyrządzana w okolicach Marsylii, zdobyła sławę światową
|
||||
Zupa rybna lub z owocami morza. Potrawa kuchni anglosaskiej, popularna na wschodnim wybrzeżu USA, Australii i Nowej Zelandii.
|
||||
pożywienie, które wykazuje właściwości zdrowotne.
|
||||
Toddy składa się z alkoholu (whisky, rum albo brandy), ciepłej wody lub herbaty oraz miodu lub cukru. Opcjonalnie można dodać plaster cytryny bądź cynamon.
|
||||
A kind of bread or bun made of very fine flour, particularly that prepared for the Spring Festival.
|
Rodzaj chleba lub bułki wykonanej z bardzo drobnej mąki, w szczególności przygotowywanej na Święto Wiosny.
|
|||
tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Zgodnie z tradycją spożywane w tygodniu ostatkowym zwanym Maslenicą, przed wielkim postem, współcześnie również w innych porach roku, bez kontekstu religijnego.
|