Chemia 1

 0    36 fiszek    teklondo1
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
Glikogeneza
rozpocznij naukę
magazynowanie glukozy w postaci glikogenu
Glikogenoliza
rozpocznij naukę
Rozkład glikogenu do glukozy
Glukoneogeneza
rozpocznij naukę
Produkcja glukozy z substancji nie będących węglowodanami (synteza glukozy)
Glikoliza
rozpocznij naukę
Rozkład glukozy w celu uzyskania energii
W skład jakich disacharydów wchodzi glukoza?
rozpocznij naukę
laktoza, sacharoza
W skład jakich polisacharydów wchodzi glukoza?
rozpocznij naukę
glikogenu, celulozy, skrobi
Gdzie występuje fruktoza?
rozpocznij naukę
W owocach, miodzie, spermie ssaków
Czego składnikiem jest fruktoza?
rozpocznij naukę
sacharozy, rafinozy, inuliny
Celuloza
rozpocznij naukę
Odporna na działanie większosci enzymów, dlatego nie trawią jej ssaki i większość zwierząt
Psucie się produktów roślinnych
rozpocznij naukę
warzywa: bakterie gnilne -- owoce: drożdże i pleśnie -- owoce fermentujące: bakterie octowe i mlekowe -- warzywa zielonawe: bakterie kwasu mlekowego (samozakiszanie kapusty), drożdże i pleśnie -- warzywa korzeniowe: bakterie bez/tlenowe, fermentacja
Psucie się mięsa i ryb
rozpocznij naukę
Zielenienie: paciorkowce i drobnoustroje wytwarzające siarkowodór, pleśnie --zielone, brunatne i niebieskie plamy -- żółte zabarwienie tłuszczu -- mięso ryb jest mniej trwałe
NNKT wielonienasycone
rozpocznij naukę
Nienasycone kwasy tłuszczowe -- Omega 9, Omega 3 i omega 6 - -- organizm nie jest ich w stanie wyprodukować i muszą być dostarczane z pożywieniem
Podaj przykłady kwasów Omega 3
rozpocznij naukę
ALA, EPA i DHA
Źródła Omega 3
rozpocznij naukę
ryby (łosoś, makrela), siemię lniane, olej lniany, orzechy włoskie
Korzyści zdrowotne Omega 3
rozpocznij naukę
Związane z pracą mózgu, redukcją stanów zapalnych, układu sercowo-naczyniowego
Kwasy omega 6
rozpocznij naukę
Kwas linolowy
Źródła Omega 6
rozpocznij naukę
oleje roslinne, nasiona słonecznika, orzechy
Korzyści zdrowotne omega6
rozpocznij naukę
Udział w procesach wzrostu komórkowego i regulacji ciśnienia krwi
Przykład Omega 9
rozpocznij naukę
kwas oleinowy - oliwa z oliwek i kwas erukowy -- oliwa z oliwek, olej rzepakowy, orzechy, awokado
Korzyści z Omega 9
rozpocznij naukę
Poprawa zdrowia serca, zmniejszenie poziomu cholesterolu
Jon obojnaczy
rozpocznij naukę
ładunek elektryczny niezależny od pH --- liczba ładunków dodatnich jest równa liczbie ładunków ujemnych, co skutkuje stanem neutralnym pod względem ładunku elektrycznego
Punkt izoelektryczny
rozpocznij naukę
odnosi się do wartości pH, przy której cząsteczka staje się obojętna pod względem ładunku, podczas gdy jon obojętny oznacza, że cząsteczka jest zawsze obojętna elektrycznie, niezależnie od otoczenia.
kwasy tłuszczowe nasycone struktura i stan fizyczny
rozpocznij naukę
Wiązania między atomami węgla w łańcuchu kwasu tłuszczowego są pojedyncze --- stałe w temperaturze pokojowej (regularne struktury krystaliczne)
Źródła kwasów tłuszczowych nasyconych
rozpocznij naukę
Mięso, jaja, mleto, tłuste produkty mleczne, olej kokosowy, olej palmowy
Wpływ kwasów tłuszczowych nasyconych na zdrowie
rozpocznij naukę
W nadmiarze mogą przyczyniać się do podwyższenia poziomu cholesterolu we krwi i zwiększać ryzyko chorób serca
Kwasy tłuszczowe nienasycone - struktura i stan fizyczny
rozpocznij naukę
Co najmniej jedno wiązanie podwójne pomiędzy atomami węgla w łańcuchu kwasu tłuszczowego - jednonasycone (1 wiązanie podwójne), wielonasycone (więcej niż 1 wiązanie podwójne) --- ciekłe w temp pokojowej
Źródła lipidów
rozpocznij naukę
oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, tłuste ryby, jajka, mleko, awokado, orzechy, nasiona chia, siemię lniane, migdały, olej rybny
Właściwości funkcjonalne lipidów
rozpocznij naukę
Nierozpuszczalne w wodzie -- Rozpuszczalne w tłuszczach i organicznych rozpuszczalnikach -- nośnik witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (ADEK) -- źródło kwasów tłuszczowych omega 3 i 6 -- izolacja (przed utratą ciepła)
Funkcje lipidów
rozpocznij naukę
magazynowanie energii -- przekazywanie sygnałów przez komórki-- budowa kłon komórkowych -- ochrona i izolacja (np wosk w roślinach i skórze zwierząt przed utratą wody -- transport witamin -- regulacja procesów metabolicznych
Podział lipidów
rozpocznij naukę
PROSTE (tłuszcze właściwe, woski) -- ZŁOŻONE (fosfolipidy, glikolipidy) -- WTÓRNE -- steroidy -- woski -- kwasy tłuszczowe
Woski
rozpocznij naukę
Skłądają się z jednego kwasu tłuszczowego i alkoholu (estry wyższych kwasów tłuszczowych) -- np. glicerol -- pełnią funkcję ochronną w organizmach roślin i zwierząt
Akrylamid
rozpocznij naukę
Im wyższa temperatura lub czas obróbki termicznej tym wyższe ryzyko powstania -- rodzaj skrobi - skrobia zawierająca redukujące cukry (np w ziemniakach) jest bardziej podatna na powstawanie akrylamidu
Unikanie ryzyka powstania akrylamidu
rozpocznij naukę
redukcja temperatury -- monitorowanie czasu gotowania -- wybieranie skrobii zawierającej mniej
Jon obojnaczy właściwości fizyczne
rozpocznij naukę
duże momenty dipolowe -- rozpuszczalne w wodzie ale nie w węglow -- substancje krystaliczne o wysokich temp topnienia -- amfoteryczne: mogą reagować jak kwasy i zasady
Jon obojnaczy
rozpocznij naukę
Aminokwasy zawierają grupę kwasową i zasadową - zachodzi w nich wewnątrzcząsteczkowa reakcja kwas-zasada -- związki te występują głównie w formie jonów obojnaczych
Punkt izoelektryczny
rozpocznij naukę
Występuje przy pośrednim pH --- równowaga pomiędzy formą kationową i anionową aminokwasu -- występuje jako obojętny dipolowy jon obojnaczy

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.