Składniki odżywcze

 0    23 fiszki    zanexiura
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
Funkcja białek
rozpocznij naukę
strukturalna, energetyczna, enzymatyczna, odpornościowa, ochronna
Funkcja tłuszczy
rozpocznij naukę
energetyczna, zapasowa, budulcowa, ochronna
Funkcja cukrów
rozpocznij naukę
energetyczna, zapasowa, budulcowa
Podział cukrów
rozpocznij naukę
Cukry dzielą się na cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy)
Różnica między tłuszczami zwierzęcymi, a roślinnymi
rozpocznij naukę
Tłuszcze zwierzęce są nasycone i zazwyczaj występują w stanie stałym. Tłuszcze roślinne są nienasycone i zazwyczaj występują w stanie ciekłym
Funkcja i występowanie witaminy D
rozpocznij naukę
Funkcja: Zwiększa wchłanianie wapnia i fosforu z przewodu pokarmowego, powoduje odkładanie się tych pierwiastków w kościach i zębach. Występowanie: tran, jaja, tłuste ryby, mleko i przetwory, wątroba, wytwarzana w organizmie człowieka
Funkcja i występowanie witaminy A
rozpocznij naukę
Funkcja: Jest niezbędna do prawidłowego widzenia, właściwego funkcjonowania nabłonków oraz wzrostu i rozwoju organizmu. Występowanie: nabiał, pomarańczowe warzywa i owoce, ciemnozielone warzywa, wątroba, tran
Funkcja i występowanie witaminy E
rozpocznij naukę
Funkcja: Zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory, zapewnia prawidłową pracę mięśni, poprawia płodność. Występowanie: Oleje roślinne, migdały, awokado, jaja, orzechy, nasiona
Funkcja i występowanie witaminy K
rozpocznij naukę
Funkcja: Bierze udział w procesie krzepnięcia krwi. Występowanie: Wątroba, zielone warzywa. Jest wytwarzana przez bakterie jelitowe żyjące w organizmie człowieka.
Występowanie witamin z grupy B
rozpocznij naukę
produkty zbożowe, nasiona, orzechy, drożdże, rośliny strączkowe, jaja, mięso, wątroba. Witaminy te są wytwarzane przez bakterie jelitowe
Funkcja i występowanie witaminy C
rozpocznij naukę
Funkcja: Wzmacnia zęby, aktywuje niektóre enzymy, wpływa korzystnie na stan tkanki łącznej, ułatwia wchłanianie żelaza, wzmacnia odporność, Występowanie: Natka pietruszki, wiele owoców, kiszona kapusta, czarna porzeczka
Funkcja witaminy B2
rozpocznij naukę
Bierze udział w oddychaniu tlenowym i syntezie hemoglobiny, poprawia stan skóry i przyspiesza gojenie się ran
Funkcja witaminy H (Biotyny)
rozpocznij naukę
Jest potrzebna do syntezy kwasów tłuszczowych, poprawia stan skóry
Funkcja witaminy B3 (PP)
rozpocznij naukę
Warunkuje prawidłową pracę układu pokarmowego i nerwowego
Funkcja witaminy B12
rozpocznij naukę
Reguluje proces powstawania krwinek, uczestniczy w biosyntezie kwasów nukleinowych
Funkcja witaminy B6
rozpocznij naukę
Bierze udział w oddychaniu tlenowym, wpływa korzystnie na stan skóry i prawidłową pracę tkanki nerwowej, uczestniczy w produkcji hemoglobiny i czerwonych krwinek.
Funkcja kwasu foliowego
rozpocznij naukę
Uczestniczy w biosyntezie kwasów nukleinowych i produkcji krwinek, jest potrzebny do prawidłowego rozwoju układu nerwowego płodu
Skutki niedoboru wapnia
rozpocznij naukę
Próchnica zębów, krzywica, osteoporoza
Skutki niedoboru magnezu
rozpocznij naukę
Zaburzenia pracy serca, mięśni i układu nerwowego
Skutki niedoboru potasu
rozpocznij naukę
Zaparcia, utrata apetytu, zmęczenie, skurcze jelit i mięśni, zaburzenia pracy serca
Skutki niedoboru sodu i chloru
rozpocznij naukę
niedobór praktycznie nie występuje
Skutki niedoboru żelaza
rozpocznij naukę
Anemia, osłabienie, zawroty głowy
Skutki niedoboru fluoru
rozpocznij naukę
Zwiększona podatność zębów na próchnicę

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.