la nourriture

 0    141 fiszek    krystianpuchacz
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie Odpowiedź
wrzeć, gotować się
rozpocznij naukę
bouillir
w sam raz (np. ugotowany)
rozpocznij naukę
à point
potrząsać, wstrząsać
rozpocznij naukę
agiter
skropić czymś
rozpocznij naukę
arroser avec qqch
miażdżyć, rozgniatać
rozpocznij naukę
broyer
zamrozić
rozpocznij naukę
congeler
rozgniatać
rozpocznij naukę
écraser
odsączyć
rozpocznij naukę
égoutter
gotować
rozpocznij naukę
faire cuire
rozpuścić
rozpocznij naukę
faire fondre
piec na ruszcie
rozpocznij naukę
faire griller
smażony
rozpocznij naukę
frit
siekać
rozpocznij naukę
hacher
tarka
rozpocznij naukę
la râpe
mieszanina, mieszanka
rozpocznij naukę
le mélange
masować
rozpocznij naukę
masser
miksować
rozpocznij naukę
mixer
polać
rozpocznij naukę
napper
panierować
rozpocznij naukę
paner
zetrzeć na tarce
rozpocznij naukę
râper
zamieszać
rozpocznij naukę
remuer
rozdzielać
rozpocznij naukę
séparer
orzeszek ziemny
rozpocznij naukę
la cacahuète
karp
rozpocznij naukę
la carpe
konserwa
rozpocznij naukę
la conserve
krewetka
rozpocznij naukę
la crevette
orzech laskowy
rozpocznij naukę
la noisette
orzech włoski
rozpocznij naukę
la noix
orzech kokosowy
rozpocznij naukę
la noix de coco
orzeszek pistacjowy
rozpocznij naukę
la pistache
węgorz
rozpocznij naukę
l'anguille
kalmar
rozpocznij naukę
le calmar
krab
rozpocznij naukę
le crabe
kasza
rozpocznij naukę
le gruau
śledź
rozpocznij naukę
le hareng
mleko odtłuszczone
rozpocznij naukę
le lait écrémé
langusta
rozpocznij naukę
la langouste
langusta
rozpocznij naukę
la langoustine
dorsz
rozpocznij naukę
la morue
okoń
rozpocznij naukę
la perche
rak (skorupiak)
rozpocznij naukę
l'écrevisse
ostryga
rozpocznij naukę
l'huître
wątroba
rozpocznij naukę
le foie
królik
rozpocznij naukę
le lapin
cielęcina
rozpocznij naukę
le veau
tłuszcz
rozpocznij naukę
la graisse
parówka
rozpocznij naukę
la saucisse de Francfort
konina
rozpocznij naukę
le cheval
bażant
rozpocznij naukę
le faisan
dziczyzna
rozpocznij naukę
le gibier
baranina
rozpocznij naukę
le mouton
gęś
rozpocznij naukę
l'oie
bez kofeiny
rozpocznij naukę
décaféiné
jabłecznik (napój)
rozpocznij naukę
le cidre
koniak
rozpocznij naukę
le cognac
dżin
rozpocznij naukę
le gin
płyn
rozpocznij naukę
le liquide
rum
rozpocznij naukę
le rhum
napar, herbatka ziołowa
rozpocznij naukę
l'infusion
calvados (wódka z jabłek)
rozpocznij naukę
le calvados
porto (rodzaj wina)
rozpocznij naukę
le porto
woda pitna
rozpocznij naukę
l'eau potable
obfity (np. posiłek)
rozpocznij naukę
abondant
apetyczny
rozpocznij naukę
apétissant
dobrze przyprawiony
rozpocznij naukę
bien épicé
chrupiący
rozpocznij naukę
croustillant
niesmaczny
rozpocznij naukę
dégoûtant
delikatny
rozpocznij naukę
délicat
pikantny, ostry
rozpocznij naukę
épicé
łakomy
rozpocznij naukę
gourmand
tłusty
rozpocznij naukę
gras
znawca jedzenia
rozpocznij naukę
le gourmet
miękki
rozpocznij naukę
mou
pikantny
rozpocznij naukę
piquant
odbierać apetyt, wzbudzać wstręt
rozpocznij naukę
dégoûter
wyborny
rozpocznij naukę
exquis
mdły
rozpocznij naukę
fade
soczysty
rozpocznij naukę
juteux
łakomstwo
rozpocznij naukę
la gourmandise
czerstwy
rozpocznij naukę
rassis
gnić
rozpocznij naukę
pourrir
grono, kiść (np. winogron)
rozpocznij naukę
la grappe
sucharek
rozpocznij naukę
la biscotte
ciastka, ciasta
rozpocznij naukę
la pâtisserie
kromka chleba z masłem
rozpocznij naukę
la tartine
befsztyk
rozpocznij naukę
le bifteck
herbatnik, biszkopt
rozpocznij naukę
le biscuit
bułeczka z czekoladą
rozpocznij naukę
le pain au chocolat
kluski
rozpocznij naukę
les nouilles
wegetariański, jarski
rozpocznij naukę
végétarien
liść laurowy
rozpocznij naukę
la feuille de laurier
mięta
rozpocznij naukę
la menthe
kostka rosołowa
rozpocznij naukę
kostka rosołowa po francusku
le bouillon cube
bazylia
rozpocznij naukę
le basilic
sok z cytryny
rozpocznij naukę
le jus de citron
papryka (przyprawa)
rozpocznij naukę
le paprika
tymianek
rozpocznij naukę
le thym
oliwa
rozpocznij naukę
l'huile d'olive
oregano
rozpocznij naukę
l'origan
cynamon
rozpocznij naukę
la cannelle
majeranek
rozpocznij naukę
la marjolaine
gałka muszkatołowa
rozpocznij naukę
la noix de muscade
wanilia
rozpocznij naukę
la vanille
kminek
rozpocznij naukę
le cumin
curry
rozpocznij naukę
le curry
rozmaryn
rozpocznij naukę
le romarin
estragon
rozpocznij naukę
l'estragon
czajnik
rozpocznij naukę
la bouilloire
miednica, miska
rozpocznij naukę
la cuvette
łyżka wazowa, chochla
rozpocznij naukę
la louche
spodek
rozpocznij naukę
la soucoupe
waza
rozpocznij naukę
la soupière
maszynka do mielenia mięsa
rozpocznij naukę
le hachoir
naczynie
rozpocznij naukę
le récipient
salaterka
rozpocznij naukę
le saladier
cukierniczka
rozpocznij naukę
le sucrier
karafka
rozpocznij naukę
la carafe
szybkowar
rozpocznij naukę
la cocotte-minute
duży garnek, gar
rozpocznij naukę
la marmite
wałek do ciasta
rozpocznij naukę
le rouleau à pâtisserie
lejek (naczynie)
rozpocznij naukę
l'entonnoir
burak
rozpocznij naukę
la betterave
szczypiorek
rozpocznij naukę
la ciboulette
dynia
rozpocznij naukę
la citrouille
seler
rozpocznij naukę
le céleri
brukselka
rozpocznij naukę
le chou de Bruxelles
koper włoski
rozpocznij naukę
le fenouil
papryka
rozpocznij naukę
le piment
groch
rozpocznij naukę
le pois
rzodkiewka
rozpocznij naukę
le radis
szpinak
rozpocznij naukę
les épinards
groszek
rozpocznij naukę
les petits pois
roślinny
rozpocznij naukę
végétal
kabaczek
rozpocznij naukę
la courgette
karczoch
rozpocznij naukę
l'artichaut
szparag
rozpocznij naukę
l'asperge
bakłażan
rozpocznij naukę
l'aubergine
gotować bez doprowadzania do wrzenia
rozpocznij naukę
frémir
zagnieść ciasto
rozpocznij naukę
pétrir la pâte
mleczny
rozpocznij naukę
laitier
grzanka z szynką i serem
rozpocznij naukę
le croque-monsieur

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.