restauracja

 0    95 fiszek    patrycjanieslon
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie Odpowiedź
manger
rozpocznij naukę
jeść
la gastronomie
rozpocznij naukę
gastronomia
un restaurant
rozpocznij naukę
restauracja
un café
rozpocznij naukę
kawiarnia
un bistro
rozpocznij naukę
bistro
un bar
rozpocznij naukę
bar
une brasserie
rozpocznij naukę
browar
les repas
rozpocznij naukę
posiłki
le petit déjeuner
rozpocznij naukę
śniadanie
le dejéuner
rozpocznij naukę
lunch
le dîner
rozpocznij naukę
późny obiad/obfita kolacja
la carte
rozpocznij naukę
karta całego jedzenia z danego miejsca
le menu
rozpocznij naukę
menu
un plat
rozpocznij naukę
danie
une formule
rozpocznij naukę
zestaw (jedzenie)
un café noir
rozpocznij naukę
czarna kawa
un espresso
rozpocznij naukę
espresso
un café crème
rozpocznij naukę
kremowa kawa
un café au lait
rozpocznij naukę
kawa z mlekiem
un café allongé
rozpocznij naukę
przedłużona kawa czarna
chocolat chaud
rozpocznij naukę
gorąca czekolada
un thé
rozpocznij naukę
herbata
une viennoiserie
rozpocznij naukę
wyroby z ciasta francuskiego (wiedeńszczyzna)
une tartine (de pain)
rozpocznij naukę
kromka chleba
un sandwich
rozpocznij naukę
kanapka
orange pressée
rozpocznij naukę
wyciśnięta pomarańcza
un oeuf
rozpocznij naukę
jajko
un oeuf au plat
rozpocznij naukę
smażone jajko (sadzone)
des oeufs brouillés
rozpocznij naukę
jajecznica
un oeuf dur
rozpocznij naukę
jajko na twardo
un oeuf à la coque
rozpocznij naukę
jajko na miękko
entrées
rozpocznij naukę
przystawki
foie gras de canard entier
rozpocznij naukę
pasztet z tuczonych kaczek
gratinée à l’ognion
rozpocznij naukę
zupa z zapiekaną cebulą w chlebie
viandes
rozpocznij naukę
dania główne
un tartare de bœuf
rozpocznij naukę
tatar wołowy
entrecôte
rozpocznij naukę
antrykot
brouchette
rozpocznij naukę
szaszłyk
filet mignon
rozpocznij naukę
polędwiczki
viande
rozpocznij naukę
mięso
le poulet
rozpocznij naukę
kurczak
le porc
rozpocznij naukę
wieprzowina
le bœuf
rozpocznij naukę
wołowina
le canard
rozpocznij naukę
kaczka
un saumon
rozpocznij naukę
łosoś
desserts
rozpocznij naukę
desery
je mange uniqument
rozpocznij naukę
Tylko jem...
je ne mange que du poulet
rozpocznij naukę
Jem tylko kurczaka
café gourmand
rozpocznij naukę
kawa + 3 słodycze
la crème brûlée
rozpocznij naukę
krem brulee
la tarte tatin
rozpocznij naukę
Ciasto Tatin
crêpe
rozpocznij naukę
naleśnik
une crépe citron sucre
rozpocznij naukę
naleśnik z cukrem cytrynowym
vins
rozpocznij naukę
wina
glaces
rozpocznij naukę
lody
coupes glacées
rozpocznij naukę
pucharki lodowe
eaux minérales
rozpocznij naukę
Woda mineralna
eau plate
rozpocznij naukę
woda niegazowana
eau gazeuse
rozpocznij naukę
woda gazowana
boissons chaudes
rozpocznij naukę
ciepłe napoje
infusion
rozpocznij naukę
napar
digestifs
rozpocznij naukę
alkohol na trawienie
apéritifs
rozpocznij naukę
przekąski i napoje przed posiłkiem
bières preisson
rozpocznij naukę
lane piwa
bières bouteille
rozpocznij naukę
piwa butelkowe
sodas
rozpocznij naukę
napoje gazowane
un jus de fruits
rozpocznij naukę
sok owocowy
du pain grillé
rozpocznij naukę
chleb tostowy
la chèvre
rozpocznij naukę
koza
le chèvre
rozpocznij naukę
ser kozi
des haricots verts
rozpocznij naukę
zielona fasola
des haricots blancs
rozpocznij naukę
Biała fasola
la moutarde
rozpocznij naukę
musztarda
un lapin
rozpocznij naukę
Królik
le serveur
rozpocznij naukę
kelner
des frites
rozpocznij naukę
frytki
une viande
rozpocznij naukę
mięso
une confiture
rozpocznij naukę
dżem
des flocons d'avoine
rozpocznij naukę
owsianka
cuits
rozpocznij naukę
gotowane
chaud
rozpocznij naukę
gorące
crus
rozpocznij naukę
surowy
niçoise
rozpocznij naukę
nicejskie
parfois
rozpocznij naukę
czasami
de beurre
rozpocznij naukę
masło
huile d’olive
rozpocznij naukę
Oliwa z oliwek
des œufs
rozpocznij naukę
jajka
prix
rozpocznij naukę
cena
sirop
rozpocznij naukę
syrop
plat du jour
rozpocznij naukę
danie dnia
un pourboire
rozpocznij naukę
napiwek
une fourchette
rozpocznij naukę
widelec
une assiette
rozpocznij naukę
talerz
un couteau
rozpocznij naukę
nóż
une cuillère
rozpocznij naukę
łyżka

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.