żywność funcjonalna

 0    68 fiszek    guest3263339
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
kiedy nastąpiło pojawienie się pierwszego terminu w Japonii o żywności funkcjonalnej
rozpocznij naukę
1984
kiedy ustanowiono przepisy prawne i proceduralne charakteryzujące warunki przyznawania produktom statusu żywności funkcjonalnej
rozpocznij naukę
1991
kiedy był początek żywności funkcjonalnej w Europie
rozpocznij naukę
1991
kiedy określono dokładnie czym jest żywność funkcjonalna
rozpocznij naukę
1999
w jakim dokumencie dokładnie określono czym jest żywność funkcjonalna
rozpocznij naukę
fufose (functional diod science on Europę)
Czym jest Foshu
rozpocznij naukę
jest to żywność o określonym przeznaczeniu zdrowotnym, zgodnie z japońską definicją, to produkty żywnościowe po spożyciu których oczekuje się poprawy stanu zdrowia
jaka żywność zaliczana jest do foshu
rozpocznij naukę
tradycyjna, z której usunięto szkodliwe składniki, bądź wzbogacono w substancje aktywne, aby uzyskać produkt o określonych cechach, wartości odżywczej, wpływając korzystnie na organizm
żywność funkcjonalna to produkty spożywcze jak:
rozpocznij naukę
żywność wzbogacana, zmodyfikowana, ulepszona, oraz suplementy dietetyczne z których każdy ma właściwości poprawiające zdrowie psychiczne i fizyczne oraz zmieniające ryzyko występowania chorób
żywność funkcjonalna może być uznana za funkcjonalna jeśli...
rozpocznij naukę
udowodniono jej korzystny wpływ na jedną lub więcej funkcji organizmu, ponad efekt odżywczy, poprawiając stan zdrowia lub zmniejszając ryzyko chorób
żywność funkcjonalna musi przypominać postacią...
rozpocznij naukę
żywność tradycyjną
Podwyższona jakość zdrowotna żywności funkcjonalnej związana jest głównie z...
rozpocznij naukę
obecnością substancji bioaktywnych, stymulujących pożądany przebieg przemian metabolicznych
żywność funkcjonalna jest przeznaczona do...
rozpocznij naukę
ogólnego spożycia jako część codziennej diety
korzystne oddziaływanie żywności funkcjonalnej powinno być udokumentowane...
rozpocznij naukę
naukowo, badaniami klinicznymi, prowadzonymi na ludziach
Co pozwala na uznanie produktu jako żywność funkcjonalną
rozpocznij naukę
tylko naukowa dokumentacja
cele żywności funkcjonalnej
rozpocznij naukę
-poprawa procesów metabolicznych i fizjologicznych, -wmocnienie funkcji organizmu, - obniżenie ryzyka procesów patologicznych, -obnizenie ryzyka chorób
jak powstaje żywność funkcjonalna
rozpocznij naukę
-dod do powszspoż prod. subst. aktywnych biol~wit- projekt nowego skł chem~ham wchłanianie cholesterolu-wykorzyst probiotyków jako dod do różnego rodzaju żywności~prod mlecznych-obniż wart energ żywności ograniczajac tł i sacharoze, stosow zmien~słodziki
determinanty żywności funkcjonalnej
rozpocznij naukę
-starzeniesię społ, wzrost koszt opieki med i społ-wzrost częst wyst schorzeń chronicznych związ z żyw-rozw wiedzy dot biol aktyw skł-wzr siły nabywczej wkraj rozwijaj-rozw technik itechnologii przetwórstwa sur spoż-dost nutrac-nowa syt na rynku prod zywn
frakcja spożytego związku uwalniana z matrycy pokarm i dostępna do wchłaniania jelitowego. zalezy to nie tylko od uwalniania się z matrycy pokarmowej ale także od rozpu w płynach żołądkowo-jelitowych oraz od interakcji z innymi skł w przewodzie pokarmowym
rozpocznij naukę
biodostępność
zw bioaktywne mogą podlegać przemianom chem (utlenianie/redukcja, hydroliza) lub biochemicznym (metabolizm enzymatyczny) w obrębie przewodu pokarmowego, co może zmienić ich strukturę molekularną
rozpocznij naukę
transformacja
odnosi się do przejścia związków bioaktywnych przez warstwę śluzu, przez kom nabłonka i do krążenia ogólnoustrojowego, głównie w zależności od przepuszczalności ściany jelita i mechanizmu transportu (aktywnego, pasywnego,ścisłego połączenia)
rozpocznij naukę
wchłanianie
odpowiada za czasowa i przestrzenna dystrybucję że bioaktywnych do różnych przedziałów tkankowych po wchłonięciu jelitowym, co głównie zależy od ich powinowactwa do białek transportujących krew
rozpocznij naukę
biodystrybucja
reprezentuje frakcję spożytych biaktywnych, które trafiają do krążenia ogólnoustrojowego, docierając do miejsca aktywnego w formie aktywnej
rozpocznij naukę
biozdolność
właściwości leków
rozpocznij naukę
-zapobieganie/leczenie chorób występ u ludzi/zwierząt -podawane w celu postawienia diagnozy -przywrócenie, poprawa lub modyfikacja fizjologicznych funkcji organizmu poprzez działanie farmakologiczne, immunologiczne lub metaboliczne
leki zatwierdza
rozpocznij naukę
urząd rejestracji produktów leczniczych, wyrobów medycznych i produktów bakteriobójczych (URPLWMiPB)
leki są monitorowane przez
rozpocznij naukę
Państwową inspekcję farmaceutyczną
pracami państwowej inspekcji farmaceutycznej kieruje...
rozpocznij naukę
główny inspektor farmaceutyczny
państwową inspekcja farmaceutyczna odpowiada za
rozpocznij naukę
wycofanie preparatu z rynku, gdy stwierdzono nieprawidłowości
na opakowaniu leku znajduje się?
rozpocznij naukę
napis "produkt leczniczy" oraz numer pozwolenia na dopuszczenie leku do obrotu
co dodatkowo zawiera lek
rozpocznij naukę
ulotkę z inf o wskazaniach, przeciwwskazaniach, ostrzezeniach i skutkach ubocznych
czy lek można polecać
rozpocznij naukę
bez recepty nie może być to osobą znana i osoba z wyksztalceniem medycznym a na receptę w Polsce nie wolno reklamować wcale
błonnik fukcje:
rozpocznij naukę
działa na perystaltykę jelita, zwiększa masę stolca, częstość wypróżnień, skraca czas pasażu jelitowego z, wpływa na metabolizm węglowodanów i lipidów, ma znaczenie w profilaktyce miażdżycy i cukrzycy
błonnik przeciwdziała
rozpocznij naukę
niezakaźnym chorobom jelita grubego, w tym nowotworom
jaki składnik dominuje w zbożach jeżeli chodzi o blonnik
rozpocznij naukę
hemicelulozy
co dominuje w owocach jeżeli chodzi o blonnik
rozpocznij naukę
pektyny
co dominuje w niektórych warzywach z blonnika
rozpocznij naukę
ligininy
surowcami do produkcji wysokoblonnikowych preparatów są
rozpocznij naukę
otręby, słoma, plewy, kolby kukurydziane, odpady przemysłu owocowo-warzywnego, rośliny okopowe, rośliny strączkowe
przygotowanie odpowiednich preparatów wysokoblonnikowych wiąże się z ich obróbka która ma na celu
rozpocznij naukę
rozdrobnienie i nadanie pożądanych cech sensorycznych
proces technologiczny błonnika może spowodować
rozpocznij naukę
obniżenie zawartości ligininy lub częściowa hydrolizę celulozy i hemicelulozy
preparaty wysokobłonnikowe wykorzystuje się głównie w produkcji żywności w celu
rozpocznij naukę
1. obniżenia kaloryczności 2. zwiększenia objętości i poprawy tekstury 3. ukierunkowanego działania biologicznemu
w ugotowanych produktach skrobiowych mamy
rozpocznij naukę
skrobię retrogradowaną
namiar produktów wysokobłonnikowych jakie ryzyko powoduje
rozpocznij naukę
1. przyklejanie do scian przełyku i pęcznienie 2. nagromadzenie bakterii i rozpoczęcie procesów fermentacji 3. nadżerka, infekcje
sterole to związki (podwójne wiązania)
rozpocznij naukę
nienasycone
stanole to związki
rozpocznij naukę
nasycone
najwięcej fitosteroli jest w
rozpocznij naukę
olejach
jakimi związkami są fitosterole i w jakiej formie dodaje się je do żywności
rozpocznij naukę
nierozpuszczalne w wodzie i słabo rozpuszczalne w tłuszczach, do żywności dodaje się je zestryfikowane- zwiększenie rozpuszczalności
foliany a nowotwór
rozpocznij naukę
działa profilaktycznie przed wystąpieniem zmian, przyspieszają rozwój już istniejącego
gdzie występują glukozynolany
rozpocznij naukę
warzywa kapustne
gdzie występują izoflawony i działanie
rozpocznij naukę
soja, hamują angiogenezę, promocja apoptozy
resweratrol gdzie się znajduje
rozpocznij naukę
winogrona, rodzynki, wino, owoce jagodowe, orzeszki ziemne
antocyjany gdzie
rozpocznij naukę
winogrona aronia, czarna porzeczka, jagody, borowki, czerwona kapusta, czarna marchew
zamienniki cukru to
rozpocznij naukę
1.środki intensywnie słodzące 2. polialkohole 3. oligosacharydy 4. inne cukrowe (syropy cukrowe, maltodekstryny, polidekstroza)
jakie produkty są zaliczane do środków intensywnie słodzących
rozpocznij naukę
aspartam i acesulfam K
polialkohole to
rozpocznij naukę
ksylitol, erytrytor, maltitol
oligosacharydy jako zamiennik cukru to
rozpocznij naukę
oligofruktoza, inulina
mieszanina oligosacharydów zawierających od 3 do 10 cząsteczek monosacharydów to
rozpocznij naukę
maltodekstryny
z czego naturalnie powstają oligosacharydy
rozpocznij naukę
z cykorii, karczochów, szparag, salsefia, pora, cebuli, zairna zbóź
ile kcal ma 1g inuliny i oligofruktozy
rozpocznij naukę
inulina 1kcal a oligofruktoza 1,5
zamiennik masła kakaowego
rozpocznij naukę
caprenin
pozyskiwany x oleju kokosowego i palmowego
rozpocznij naukę
MCT
najmniej kaloryczny tłuszcz to
rozpocznij naukę
salatrim
mimetyki to
rozpocznij naukę
pochodne białek i węglowodanów imitujące fizycznie i organoleptycznie tłuszcz, nie mogą zastępować tłuszczu 1:1, zdolność wiązania wody, 4kcal/g, funkcje wypełniające, żelujące, zagęszczające
zaliczane do mimetyków
rozpocznij naukę
hydrokolidy (gumy i celulozy) pochodne skrobi, skrobię modyfikowane, maltodekstryny, dekstryny, polidekstroza, inulina, białka pochodzenia mlecznego i jajecznego
wyrób medyczny to
rozpocznij naukę
coś pomiędzy rokiem a suplementem, ich działanie może by. lecznicze ale w ograniczonym zakresie
za bezpieczeństwo i jakość wyrobów medycznych odpowiada
rozpocznij naukę
główny inspektor farmaceutyczny oraz urząd rejestracji produktów leczniczych, wyrobów medycznych i produktów biobójczych
jak oznacza się wyrób medyczny
rozpocznij naukę
wyrób medyczny zawie znak CE
suplementy powinny spełniać wymagania regulacji prawnych dotyczących
rozpocznij naukę
1. subst dodatkowych 2. zanieczyszczeń chem i mikrobiologicznych 3. pozostałości środków chem stosowanych w uprawie lub ochronie roślin 4. przepisów znakowania
preparat wyprodukowany w Polsce zaczyna się od
rozpocznij naukę
590
lek bez recepty ma kod
rozpocznij naukę
9990

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.