Moja lekcja

 0    9 fiszek    guest3260301
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
podgrzanie
rozpocznij naukę
lekkie ogrzewanie w celu uxysjania optynalnej temperatury do przeprowadzenia operachi jednostkowej lub orocesu technologicznego
blanszowanie
rozpocznij naukę
szybjie ogrznaie zywnosci do temp 77-100 C, przetrzymanie w tej tenperaturze a nastepnie szybkie schlodzenie lub poddanie innemu procesowi
termizacja
rozpocznij naukę
ogrzewanie zywnosci w temp 55-60 C przez 15s. stosownaa jest do przerlzuenja trwalosci mleka surowego
gotownaie
rozpocznij naukę
jest to proces ogrzewania w wrzacej wodzie lub innym plynie np mleku pod zwyklym zmniejszonym lub zwiekszonym cisnieniu
rozparzanie
rozpocznij naukę
ogrzewanie materialu za pomoca pary w celu orzeoriwadzenia masy w stan plynny przy niskiej zawartosci wody zwykle ok 5-10%
tostowanie
rozpocznij naukę
ogrzewanie wilgotna parą widna w tenp 95-120 C gliwnie nasion roslin straczkowych w cwlu poprawienia wartosci spozywczej
smazenie
rozpocznij naukę
silne ogrzewanie surowca pod nirmalbym cisnieniu zwykle w goracym tluszczu
pieczenie
rozpocznij naukę
jest to ogrzewanie goracym powietrzem w temp 180-250c od kulju minut do kikju godzin
zamrazanie
rozpocznij naukę
operaxja jednostkowa w ktirej temperatura zywnosvi jest obnizona ponizej punktu zamarzania

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.