Pytanie |
Odpowiedź |
rozpocznij naukę
|
|
prawidlowe widzenie, funkcjonowanie nablonkow, wzrost, rozwoj organizmu
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
kurza slepota, luszczenie sie nalbonkow zaburzenia wzrostu
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
nabiał, zolte i czerwone warzywa owoce, watroba, jaja
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
wchlanianie wapnia, regulacja przebudowy kostnej
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
u dzieci- krzywica. doroslych-osteoporoza
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
tran, jaja, tłuste ryby, wątroba, mleko i jego przetwory
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
zmniejsza ryzyko raka, praca miesni prawidlowa, plodnosc
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
wczesne starzenie się skóry, zaburzenia płodności, niedokrwistość, osłabienie i
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
oleje roslinne, jaja, watroba, orzechy
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
krwawienie kosa, dziasel itd
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
Watroba, zielone warzywa, wytwarzane przez bakterie jelitowe
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
oddychanie tlenowe, synteza hemoglobiny i poprawia skore i rany
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
Zajady, lysienie, lojotoki skorne
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
drozdze, watroba, mieso, jaja
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
oddychanie tlenowe, prawidlowa praca ukladu pokarm. i nerwow.
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
pekanie i luszczenie skroy, biegunka, otepienie
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
mieso, drozdze, ziarna, kielki
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
oddychanie tlenowe i produkcja hemoglobiny
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
ziarna zboz, mieso, jaja, orzechy
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
synteza kwasow tluszczowych i poprawia stan skory
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
wypadanie wlosow luszczenie sie skory bole miesni
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
rosliny straczkowe, otreby, drozdze, watroba
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
biosynteza kwasow nukleinowych i produkcji krwinek, prawidlowy uklad nerwowy plodu
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
wieksze ryzyko dziecka z wada ukladu nerwowego
|
|
|
kwas foliowy wystepowanie rozpocznij naukę
|
|
drozdze, zielone warzywka, ziarna zboz i orzechy
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
reguluje proces powstawania krwinek, biosynteza kwasów nukleinowych
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
anemia zlosliwa, uszkodzenie ukladu nerowergo
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
watroba, jaja, mieso i ryby
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
odpornosc, gojenie sie ran, wchlanianie zelaza
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
szkorbut, wypadanie zebow i obnizona odpornosc
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|