Toggle navigation
załóż konto
zaloguj się
log in
log in
stwórz fiszki
kursy językowe
jak to działa
katalog
języki obce
angielski
niderlandzki
niemiecki
hiszpański
francuski
włoski
norweski
rosyjski
koreański
portugalski
szwedzki
chiński
łaciński
japoński
arabski
czeski
zuluski
turecki
rumuński
ukraiński
przedmioty humanistyczne
polski
historia
WOS
prawo
historia sztuki
psychologia
religia i etyka
muzyka
zarządzanie
archeologia
pedagogika
przedmioty ścisłe
geografia
biologia
medycyna
chemia
fizyka
matematyka
ekonomia
informatyka
architektura
inne
hobby
prawo jazdy
design
premium
moja lekcja
moja lekcja
0
301 fiszek
guest3278769
rozpocznij naukę
ściągnij mp3
×
Idealne dla słuchowców
–
zamień swoje słówka w audiokurs i ucz się:
podczas jazdy autobusem czy samochodem
na spacerze z psem
czekając w kolejce
przed snem
Funkcja dostępna tylko dla użytkowników premium.
aktywuj konto premium
przykładowe nagranie
drukuj
×
Idealne poza domem
–
wydrukuj swoje słówka:
jako poręczną listę
jako fiszki do wycięcia
Funkcja dostępna tylko dla użytkowników premium.
aktywuj konto premium
przykładowy wydruk
graj
sprawdź się
Pytanie
Odpowiedź
decrease
rozpocznij naukę
spadek / zmniejszenie
decrease
rozpocznij naukę
spadek / zmniejszenie
increase
rozpocznij naukę
wzrost / przyrost
dried fruit
rozpocznij naukę
bakalie
nuts
rozpocznij naukę
orzechy
the risk
rozpocznij naukę
ryzyko
high blood
rozpocznij naukę
wysoka krew
pressure
rozpocznij naukę
ciśnienie
intake
rozpocznij naukę
dawka, spożycie
more fiber
rozpocznij naukę
więcej błonnika
extremely
rozpocznij naukę
bardzo / ekstremalnie
easily
rozpocznij naukę
łatwo
this snack
rozpocznij naukę
tę przekąskę
prepared
rozpocznij naukę
przygotowany
his is an
rozpocznij naukę
jego jest
simple recipe
rozpocznij naukę
prosty przepis
hunger
rozpocznij naukę
głód
serving
rozpocznij naukę
porcja
moderation
rozpocznij naukę
powściągliwość
satisfy
rozpocznij naukę
usatysfakcjonować
cashews
rozpocznij naukę
orzechy nerkowca
hazelnuts
rozpocznij naukę
orzechy laskowe
heltiest
rozpocznij naukę
najwspanialszy
nutritious
rozpocznij naukę
pożywny
source
rozpocznij naukę
źródło
minerals
rozpocznij naukę
minerały
protein
rozpocznij naukę
białko / proteina
fat
rozpocznij naukę
gruby
contain
rozpocznij naukę
zawierać
support
rozpocznij naukę
wsparcie
antioxidants
rozpocznij naukę
przeciwutleniacze
omega 3 fatty acids
rozpocznij naukę
kwasy tłuszczowe omega-3
fiber
rozpocznij naukę
włókno
prevent
rozpocznij naukę
zapobiec
high blood pressure
rozpocznij naukę
wysokie ciśnienie
heart disease
rozpocznij naukę
choroba serca
even lower cancer risk
rozpocznij naukę
jeszcze mniejsze ryzyko raka
as long as
rozpocznij naukę
tak długo jak
should
rozpocznij naukę
powinien
be eatten daily
rozpocznij naukę
być spożywane codziennie
can even help with weight los
rozpocznij naukę
może nawet pomóc w utracie wagi
small serving
rozpocznij naukę
mała porcja
satisfy hunger
rozpocznij naukę
zaspokoić głód
contain
rozpocznij naukę
zawierać
compared
rozpocznij naukę
w porównaniu
fresh fruit
rozpocznij naukę
świeży owoc
easily decrease
rozpocznij naukę
łatwo zmniejszyć
simply
rozpocznij naukę
po prostu
adding
rozpocznij naukę
dodawanie
sweet
rozpocznij naukę
słodki
your intake
rozpocznij naukę
Twoje spożycie
instead
rozpocznij naukę
zamiast
dried apricots
rozpocznij naukę
suszone morele
dried figs
rozpocznij naukę
suche figi
dried dates
rozpocznij naukę
suszone daty
prunes
rozpocznij naukę
śliwki
prefer nuts
rozpocznij naukę
wolę orzechy
almonds
rozpocznij naukę
migdały
cashews
rozpocznij naukę
orzechy nerkowca
delicious
rozpocznij naukę
pyszny
healthy snack
rozpocznij naukę
zdrowa przekąska
habits
rozpocznij naukę
zwyczaje
fattening
rozpocznij naukę
tuczący
lits of calories
rozpocznij naukę
litrów kalorii
feel full
rozpocznij naukę
czuć się pełnym
put on weight
rozpocznij naukę
przybrać na wadze
lose weight
rozpocznij naukę
schudnąć
increase you blood
rozpocznij naukę
zwiększyć swoją krew
habits
rozpocznij naukę
zwyczaje
fattening
rozpocznij naukę
tuczący
lost of calories
rozpocznij naukę
stracone kalorie
feel full
rozpocznij naukę
czuć się pełnym
put on weight
rozpocznij naukę
przybrać na wadze
lose weight
rozpocznij naukę
schudnąć
increase your blood pressure
rozpocznij naukę
zwiększyć ciśnienie krwi
feel hungry
rozpocznij naukę
czuję się głodny
as long as
rozpocznij naukę
tak długo jak
grapes
rozpocznij naukę
winogrona
particar amound
rozpocznij naukę
konkretna ilość
on condition that
rozpocznij naukę
pod warunkiem, że
provided that
rozpocznij naukę
pod warunkiem że
without watter or any other liquid
rozpocznij naukę
bez wody lub innego płynu
cereal grains
rozpocznij naukę
ziarna zbóż
beef
rozpocznij naukę
wołowina
wheat
rozpocznij naukę
pszenica
rice
rozpocznij naukę
ryż
barley
rozpocznij naukę
jęczmień
seeds
rozpocznij naukę
nasiona
oats
rozpocznij naukę
owies
acids
rozpocznij naukę
kwasy
corn
rozpocznij naukę
kukurydza
popped
rozpocznij naukę
wyskoczyło
eaten
rozpocznij naukę
zjedzony
is used
rozpocznij naukę
jest używany
make bread
rozpocznij naukę
robić chleb
with milk
rozpocznij naukę
z mlekiem
aminoacids
rozpocznij naukę
aminokwasy
make up most
rozpocznij naukę
nadrobić większość
make up most
rozpocznij naukę
nadrobić większość
grasses
rozpocznij naukę
trawy
cultivated
rozpocznij naukę
uprawiany
their seeds
rozpocznij naukę
ich nasiona
they include
rozpocznij naukę
zawierają
millet
rozpocznij naukę
proso
sorghum
rozpocznij naukę
sorgo
wheat
rozpocznij naukę
pszenica
cereal grains
rozpocznij naukę
ziarna zbóż
aproximately,
rozpocznij naukę
w przybliżeniu,
moisture
rozpocznij naukę
wilgoć
carbohydrates
rozpocznij naukę
węglowodany
widely
rozpocznij naukę
szeroko
for both
rozpocznij naukę
dla obu
quantity
rozpocznij naukę
ilość
although
rozpocznij naukę
mimo że / chociaż
mostly
rozpocznij naukę
przeważnie
acceptable
rozpocznij naukę
do przyjęcia
component
rozpocznij naukę
składnik
any meal
rozpocznij naukę
jakikolwiek posiłek
wet
rozpocznij naukę
mokry
from plants
rozpocznij naukę
z roślin
digestion
rozpocznij naukę
trawienie
include
rozpocznij naukę
zawierać
raised
rozpocznij naukę
podwyższony
grown
rozpocznij naukę
dorosły
meat
rozpocznij naukę
mięso
beef
rozpocznij naukę
wołowina
chicken
rozpocznij naukę
kurczak
liver
rozpocznij naukę
wątroba
high fat meat
rozpocznij naukę
mięso o wysokiej zawartości tłuszczu
according
rozpocznij naukę
według
meet is a good source of carbohydrates
rozpocznij naukę
mięso jest dobrym źródłem węglowodanów
flavour
rozpocznij naukę
smak
improve
rozpocznij naukę
ulepszać
medium rare
rozpocznij naukę
średnio krwisty
is a way
rozpocznij naukę
wyjechał
cooking meeat
rozpocznij naukę
gotowanie mięsa
poultry
rozpocznij naukę
drób
vital organs
rozpocznij naukę
organy życiowe
stored
rozpocznij naukę
przechowywane
lean
rozpocznij naukę
chudy
well done
rozpocznij naukę
dobra robota
rare
rozpocznij naukę
rzadki (o gatunku)
the oposite of fat
rozpocznij naukę
przeciwieństwo tłuszczu
cooked only slightly
rozpocznij naukę
ugotowane tylko lekko
turkey
rozpocznij naukę
indyk
duck
rozpocznij naukę
kaczka
kidney
rozpocznij naukę
nerka
liver
rozpocznij naukę
wątroba
put in
rozpocznij naukę
wtrącić
is kept
rozpocznij naukę
jest trzymany
very vell cooked
rozpocznij naukę
bardzo dobrze ugotowane
put in
rozpocznij naukę
wtrącić
is kept
rozpocznij naukę
jest trzymany
very vell coked
rozpocznij naukę
bardzo dobrze koksowany
useful information
rozpocznij naukę
przydatna informacja
about meat and its nutritional value
rozpocznij naukę
o mięsie i jego wartościach odżywczych
meat such a beef
rozpocznij naukę
mięso taka wołowina
nutritional value
rozpocznij naukę
Wartość odżywcza
meat such a beef
rozpocznij naukę
mięso taka wołowina
nutritional choice
rozpocznij naukę
wybór żywieniowy
main ingredient
rozpocznij naukę
główny składnik
fine protein
rozpocznij naukę
dobre białko
carbohydrayes
rozpocznij naukę
węglowodany
flavour
rozpocznij naukę
smak
improve
rozpocznij naukę
ulepszać
medium rare
rozpocznij naukę
średnio krwisty
is a way
rozpocznij naukę
wyjechał
cooking meat
rozpocznij naukę
gotowanie mięsa
poultry
rozpocznij naukę
drób
vital organs
rozpocznij naukę
organy życiowe
stored
rozpocznij naukę
przechowywane
lean
rozpocznij naukę
chudy
well done
rozpocznij naukę
dobra robota
rare
rozpocznij naukę
rzadki (o gatunku)
the oposite of fat
rozpocznij naukę
przeciwieństwo tłuszczu
cooked only slightly
rozpocznij naukę
ugotowane tylko lekko
turkey
rozpocznij naukę
indyk
duck
rozpocznij naukę
kaczka
kidney
rozpocznij naukę
nerka
liver
rozpocznij naukę
wątroba
put in
rozpocznij naukę
wtrącić
is kept
rozpocznij naukę
jest trzymany
very vell coked
rozpocznij naukę
bardzo dobrze koksowany
useful information
rozpocznij naukę
przydatna informacja
about meat and its nutritions
rozpocznij naukę
o mięsie i jego wartościach odżywczych
meat such a beaf
rozpocznij naukę
mięso takie jak befsztyk
nutritional choice
rozpocznij naukę
wybór żywieniowy
main ingredient
rozpocznij naukę
główny składnik
fine protein
rozpocznij naukę
dobre białko
useful source
rozpocznij naukę
przydatne źródło
iron
rozpocznij naukę
żelazko
energy
rozpocznij naukę
energia
mean lean meat
rozpocznij naukę
oznacza chude mięso
usually
rozpocznij naukę
zwykle / zazwyczaj
stored
rozpocznij naukę
przechowywane
to improve taste
rozpocznij naukę
w celu poprawy smaku
tenderness
rozpocznij naukę
czułość
such as a liver
rozpocznij naukę
takie jak wątroba
have higher nutritional value
rozpocznij naukę
mają wyższą wartość odżywczą
than flesh
rozpocznij naukę
niż mięso
meat can be cooked
rozpocznij naukę
mięso można gotować
in several ways
rozpocznij naukę
na kilka sposobów
bloody
rozpocznij naukę
krwawy / cholerny
similar
rozpocznij naukę
podobny / podobna
meaning
rozpocznij naukę
znaczenie
underlined
rozpocznij naukę
podkreślony
nutritions
rozpocznij naukę
odżywianie
we avoid
rozpocznij naukę
unikamy
a lot of fat
rozpocznij naukę
dużo tłuszczu
high fat
rozpocznij naukę
wysoko-tłuszczowe
chef prepared
rozpocznij naukę
szef kuchni przygotowany
of a cow
rozpocznij naukę
krowy
source of nutrients
rozpocznij naukę
źródło składników odżywczych
build body tissue
rozpocznij naukę
budować tkankę ciała
eating liver and kidneys
rozpocznij naukę
jedzenie wątroby i nerek
provides
rozpocznij naukę
zapewnia
us with large
rozpocznij naukę
nas z dużymi
an esential mineral responsible
rozpocznij naukę
niezbędny minerał odpowiedzialny
transporting oxygen
rozpocznij naukę
transportujące tlen
around the body
rozpocznij naukę
wokół ciała
cod
rozpocznij naukę
dorsz
prawn
rozpocznij naukę
krewetka
trout
rozpocznij naukę
pstrąg
tuna
rozpocznij naukę
Tuńczyk
musels
rozpocznij naukę
małże
crab
rozpocznij naukę
krab
benefits
rozpocznij naukę
korzyści
alternative
rozpocznij naukę
alternatywa
provides
rozpocznij naukę
zapewnia
saltwater fish
rozpocznij naukę
ryby morskie
such as tuna
rozpocznij naukę
takie jak tuńczyk
freshwater fish
rozpocznij naukę
ryby słodkowodne
scaly
rozpocznij naukę
łuszczący się
smooth
rozpocznij naukę
gładki
smooth skined
rozpocznij naukę
o gładkiej skórze
oily fish
rozpocznij naukę
oleista ryba
distributed
rozpocznij naukę
Rozpowszechniane
throught
rozpocznij naukę
przez cały czas
halibut liver
rozpocznij naukę
wątroba halibuta
halibut liver oil and cod liver oil are valuable
rozpocznij naukę
Cenny jest olej z wątroby halibuta i olej z wątroby dorsza
sources
rozpocznij naukę
źródła
fatty acids
rozpocznij naukę
Kwasy tłuszczowe
oily fleshed fish
rozpocznij naukę
ryba o tłustym mięsie
canned
rozpocznij naukę
w puszkach
fried of breaded
rozpocznij naukę
smażone lub panierowane
are popular ways
rozpocznij naukę
to popularne sposoby
shellfish
rozpocznij naukę
skorupiaki
such as prawns
rozpocznij naukę
takie jak krewetki
mussels
rozpocznij naukę
małże
considered to have many nutritional benefits
rozpocznij naukę
uważa się, że ma wiele zalet odżywczych
is packed
rozpocznij naukę
Jest zapakowane
nutrient dense
rozpocznij naukę
gęsta odżywka
so it provides
rozpocznij naukę
więc zapewnia
esential
rozpocznij naukę
niezbędny
hardly any saturated fat
rozpocznij naukę
prawie żadnych tłuszczów nasyconych
or sodium
rozpocznij naukę
lub sód
servings
rozpocznij naukę
porcje
commonly
rozpocznij naukę
powszechnie
quantities
rozpocznij naukę
wielkie ilości
weekly
rozpocznij naukę
tygodniowy
excerpt
rozpocznij naukę
fragment, urywek
fish should
rozpocznij naukę
ryba powinna
consumed very often
rozpocznij naukę
spożywane bardzo często
digestive system
rozpocznij naukę
układ pokarmowy
respiratory system
rozpocznij naukę
Układ oddechowy
oxygen
rozpocznij naukę
tlen
cardiovascular system
rozpocznij naukę
układu sercowo-naczyniowego
skeletal muscular system
rozpocznij naukę
szkieletowy układ mięśniowy
tendons
rozpocznij naukę
ścięgna
digestive
rozpocznij naukę
trawienny
respiratory
rozpocznij naukę
oddechowy
with breathing
rozpocznij naukę
z oddychaniem
human body
rozpocznij naukę
Ludzkie ciało
converts
rozpocznij naukę
konwertuje
enriches
rozpocznij naukę
wzbogaca
covers
rozpocznij naukę
obejmuje
entire
rozpocznij naukę
cały
skin
rozpocznij naukę
skóra
connected
rozpocznij naukę
połączony
distributed
rozpocznij naukę
Rozpowszechniane
the blood
rozpocznij naukę
Krew
all tissues
rozpocznij naukę
wszystkie tkanki
excerpt
rozpocznij naukę
fragment, urywek
digested
rozpocznij naukę
strawiony
enters
rozpocznij naukę
wchodzi
through
rozpocznij naukę
przez coś
respiratory system
rozpocznij naukę
Układ oddechowy
best described
rozpocznij naukę
najlepiej opisane
efficient
rozpocznij naukę
wydajny
sophisticated
rozpocznij naukę
wyrafinowany, wyszukany
sophisticated
rozpocznij naukę
wyrafinowany, wyszukany
converted
rozpocznij naukę
nawrócony
into
rozpocznij naukę
do / w
digestive system
rozpocznij naukę
układ pokarmowy
cannot
rozpocznij naukę
nie móc
be used
rozpocznij naukę
być użytym
disposed of
rozpocznij naukę
zutylizować
for movement
rozpocznij naukę
do ruchu
shape
rozpocznij naukę
kształt
protect
rozpocznij naukę
ochraniać
made up of
rozpocznij naukę
składa się z
Stwórz fiszki
English
Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.
×
Główne
Pasek postępu
Zegar
Wymuś dobrą odpowiedź
Treści
Tekst
Tekst przykładu
Obrazki
Nagrania
Nagrania przykładu
Nagrania ojczyste
Podkreślenia gramatyczne
Opcje przepisywania
ignoruj:
spacje
znaki narodowe
nawiasy
interpunkcję
wielkość liter
brak rodzajnika
unifikuj skróty
kolejność
zgłoś błąd
Dziękujemy za zgłoszenie :)
1
2
3
4
sprawdź
dalej
mam rację ↑
(
Tip:
wciśnięcie
enter
uzna odpowiedź jako
złą
Tip2:
żeby z powrotem zobaczyć pytanie, kliknij na polu fiszki )
nie wiem
wiem
pokaż odpowiedź
sprawdź
dalej
mam rację ↑
(
Tip:
wciśnięcie
enter
uzna odpowiedź jako
złą
Tip2:
żeby z powrotem zobaczyć pytanie, kliknij na polu fiszki )
Brawo, świetnie Ci idzie:)
Twórcą tych fiszek jest Guest3278769.
Kliknij, aby stworzyć własne fiszki:)
Jeśli wolisz gotowe, wypróbuj nasze profesjonalne kursy.
Podstawowe słownictwo angielskie
wypróbuj za darmo
Office Survival English - TOEIC® 1000 words
wypróbuj za darmo
Powtórz wszystkie
Powtórz trudne
Koniec rundy
1
Podsumowanie
runda
wiem
nie wiem
1
(
)
(
)
Następna runda
powtórz to, czego nie wiedziałeś
`
1
2
3
4
5
6
7
8
9
0
-
=
English
American English
Français
español
Nederlands, Vlaams
Deutsch
Norsk
język polski
português
русский язык
Svenska
українська мова
italiano
gjuha shqipe
العربية
euskara
беларуская мова
български език
中文, 汉语, 漢語
hrvatski jezik
český jazyk
dansk
Esperanto
eesti keel
føroyskt
suomen kieli
galego
ελληνικά
ქართული
עברית
हिन्दी, हिंदी
Bahasa Indonesia
Íslenska
日本語, にほんご
ייִדיש
ಕನ್ನಡ
català, valencià
Қазақша
isiXhosa
한국어, 韓國語, 조선어, 朝鮮語
latine
lietuvių kalba
latviešu valoda
Lëtzebuergesch
македонски јазик
bahasa Melayu, بهاس ملايو
Malti
Papiamento
فارسی
Português brasileiro
rumantsch grischun
limba română
српски језик
Setswana
slovenský jazyk
slovenski jezik
Gàidhlig
ไทย
Xitsonga
Türkçe
اردو
magyar
Tiếng Việt
isiZulu
q
w
e
r
t
y
u
i
o
p
[
]
\
a
s
d
f
g
h
j
k
l
;
'
z
x
c
v
b
n
m
,
.
/
Ctrl + Alt
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
×
Zaznacz prawidłową odpowiedź
nowy test
×
Odkryj wszystkie pary w najmniejszej liczbie ruchów!
0
kroków
Nowa gra:
4x3
5x4
6x5
7x6
×
log in
log in
Zaloguj się
Login lub Email
Hasło
Zaloguj się
Zapomniałeś hasła?
Nie masz konta?
log in
log in
Załóż konto
Na dobry początek kurs w prezencie :)
Za darmo. Bez zobowiązań. Bez spamu.
Twój adres email
Załóż konto
Masz już konto?
Akceptuję
regulamin
i
politykę prywatności