ziemniaki

 0    24 fiszki    halulekohwluleczek
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie Odpowiedź
solanina
rozpocznij naukę
trujący alkaoid występujący w ziemanach przez złe przechowywanie
podział ze względu na wartości
rozpocznij naukę
jadalne przemysłowe pasterne
ze wzgledu na typy kulinarne
rozpocznij naukę
salatkowe, wszechstronne uzytkowo (epoka, bomba) mączyste (pyzy placki) bardzo mączyste mało przytadne
ze względu na dojrzewanie i zbior
rozpocznij naukę
wcześnie (unikat) średnio wczesne (epoka) późne (bomba)
1 okres
rozpocznij naukę
dojrzewanie temp 10-18° wilgotność 90-95% 1-2 tygodnie
okres2
rozpocznij naukę
stopniowe obniżenie temperatury 2-3tyg
okres 3
rozpocznij naukę
długotrwałe przechowywanie temp 4-6°
okres 4
rozpocznij naukę
przed użytkowaniem kulinarnym temp l2-16° 2tyg
przetwory ekspandowane
rozpocznij naukę
w trakcie gotowania zwiększyły swoją objętość
maka ziemniaczana
rozpocznij naukę
do 20%
koncentratrantu
rozpocznij naukę
sucha sypkie mieszanki z rozdrobnionych surowcow (placki)
smażenie surowe
rozpocznij naukę
ziemniaki lub koncentraty (czipsy, kluski)
mrozonki
rozpocznij naukę
ziemnaki z dodatkami
obróbka wstępna
rozpocznij naukę
obierać cienko, przy obierianiu mechanicznym sortować według wielkości, obrane ziemniaki trzynac pod przykryciem bez wody max 3h dłużej powoduję straty wit C
zasady obróbki
rozpocznij naukę
wrzucać do wrzątku, nie gotować w kwaśnym roztworze, ugotować, odcedzić odparowac, nie przechowywać dlugo w B marqch
obrobka cieplna
rozpocznij naukę
gotujemy w skórce, q osolonej wodzie, zagotować na dużym ogniu potem zmniejszyć, ziemnaki o równej wielkości,
poprawy gotowane
rozpocznij naukę
zupy kluski śląskie, knedle, pierogi leniwe, krypta
smażone
rozpocznij naukę
frytki, racuchy, placki, naleśniki, krokiety
zapiekane
rozpocznij naukę
zapiekanka po karpacku, papryka po rzymsku z anchios i serem
pieczone
rozpocznij naukę
pieczeń po wersalsku, pieczeń po prezydencku, po ułańsku
ziemniaczane
rozpocznij naukę
sałatka po japonsku, po moskiewsku, po polsku
potrawy z ziemniaków
rozpocznij naukę
dodatek do dan 200g (kluski, kopytka), główny składnik lub dodatek do zup, składnik sałatek i zapalanek
smak ziemniaków
rozpocznij naukę
przechowywane z zbyt niskiej temp. SŁODKI
rodzaje
rozpocznij naukę
BATAT, BATAT BIAŁY, MŁODY ZIEMNIAK, POCHYN, KING EDWARD,

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.