dodatki do żywności

 0    94 fiszki    125395
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
co jest najlepszym sekwestratem
rozpocznij naukę
EDTA
Nitryt czyli mieszanina
rozpocznij naukę
Azotan sodu(sól kwasu azotowego i sodu)
co należy stosować, aby uniknąć puchnięcia serów?
rozpocznij naukę
lizozym, saletra sodowa(azotan potasu)
Które związki nie są konserwantami?
rozpocznij naukę
cukier, sól kuchenna, etanol, kwasy obniżające ph produktów
który z toferoli ma właściwości przeciwutleniające
rozpocznij naukę
deltatoferol (delta>gamma>beta>alfa)
który z tokoferoli wykazuje właściwości witaminy E
rozpocznij naukę
alaftokferol
który z hydrokoloidów potrzrbuje do żelowania jonow Ca
rozpocznij naukę
alginian sodu
z czym żeluje mączka chleba świętojańskiego
rozpocznij naukę
karagen, ksantan, agar
z podanych nazw gum wymień te które pochodzą od drobnoustrojów
rozpocznij naukę
guma ksantanowa, guma gellen
jakie HLB ma lecytyna
rozpocznij naukę
14-15
który ze środków słodzących ma największą intensywność
rozpocznij naukę
Alitam (alitam>sacharyna>aspartam
zapach anetol
rozpocznij naukę
anyżowy, badianowy
zapach alicyna
rozpocznij naukę
czosnkowy
zapach anyżowy aldehyd
rozpocznij naukę
anyżowy, badianowy, akacjowy
zapach bisabolen
rozpocznij naukę
badianowy, jodłowy, sandałowy
zapach cytral
rozpocznij naukę
cytrusowe
zapach cytronellal
rozpocznij naukę
cytronelowy, eukaliptusowy
zapach cymen
rozpocznij naukę
iglaste
zapach dekanal
rozpocznij naukę
cytrusowe
zapach eukaliptol
rozpocznij naukę
eukaliptusowy
zapach eugenol
rozpocznij naukę
goździkowy
zapach geraniol
rozpocznij naukę
geraniowy, palmorozowy
zapach iron
rozpocznij naukę
irysowy
zapach izoeugenol
rozpocznij naukę
goździkowy, cynamonowy
zapach jonony
rozpocznij naukę
kaktusowy
zapach kawron
rozpocznij naukę
mięty, kminkowy, koprowy
zapach limonen
rozpocznij naukę
cytrusowy
zapach linalol
rozpocznij naukę
lawendowy, kolendrowy
zapach mentanol
rozpocznij naukę
miętowy
zapach nerol
rozpocznij naukę
neroli, różany
zapach octan linalylu
rozpocznij naukę
lawendowy, kolendrowy
zapach salicylan metylu
rozpocznij naukę
wintergrinowy, z kory brzozy amerykańskiej
zapach terpineol
rozpocznij naukę
sosnowy, terpentynowy
zapach tymol
rozpocznij naukę
tyminakowy
czym różni się olejek od ekstraktu
rozpocznij naukę
olejek powstaje z ekstrakcji lub destylacji rozpuszczalnikami(niższa jakość) lub przez tłoczenie ścieranie (wyższa jakość), składa się z zw. che., nierozpuszczalny w wodzie, rozpuszczalny w alkoholu i olejkach roślinnych, ekstarkt jest mniej lotnu
czego można używać do zabarwienia mięsa - pieczatki
rozpocznij naukę
koszenila, czerwień koszenilowa, czerwien allura, kapsantyna, erytrozyna
jaki kolor ma erytrozyna
rozpocznij naukę
amarantowy
lizozym
rozpocznij naukę
konserwant, enzym, proszek, łatwo rozpuszczalny w wodzie, otrzymywanie enzym białka jaj, rozszczepia wiązania b-1,3 glikozydowe, ph4, hydrolizuje sianie gram+ clostridium
nizyna
rozpocznij naukę
taki jak lizozym dzialam na gram+ i sluzy do ytrwalania serow dojrzewających, konserwant, antybiotyk, krystaloczny proszek, rozpuszczalność zależy od ph, rozkłada błonę cytoplazmatyczna, bakterie gram+, coli i promieniowców
dwutlenek węgla stan nadkrytyczny
rozpocznij naukę
>7.4 MPa w temp. 31
który żel jest termoodwracalny
rozpocznij naukę
karagen, agar, żelatyna
jakie HLB maja srodki przeciwutleniające
rozpocznij naukę
1.3-3.0
jaki kwas służy do lekkiej alkalizacji
rozpocznij naukę
kwas alginowy
barwnik do mięsa
rozpocznij naukę
erytrozyna, czerwień allura, koszenila, czerwień koszenilowa, kapsantyna
które substancje nie są dodatkami
rozpocznij naukę
sól, cukier, skrobia, preparaty białkowe, żelatyna
ktore z wymienionych substancji sa dodatkami do zywnosci
rozpocznij naukę
wrrsanian sodowy
ktore z podanych związków mają znaczenie fizjologiczne
rozpocznij naukę
alfatokoferol, retinol ryboflawina, kwas askorbinowy, betakaroten
czy cukroglicydy mają właściwości emulgujące
rozpocznij naukę
tak
które związki są sekwestantami?
rozpocznij naukę
EDTA, kwas askorbinowy, cytrynowy, winowy, jabłkowy, fosforanowy, pirofosforany, aminokwasy
ktory cukier nie jest odporny na brązowienie enzymatyczne
rozpocznij naukę
malitol
ktory z gazów jest gazem inertnym?
rozpocznij naukę
dwutlenek węgla, azot i podtlenek azotu
który związek powoduje samk umami
rozpocznij naukę
glutaminian sodu
z czym żeluje mączka chleba świetojanskiego?
rozpocznij naukę
karagen, agar, ksantan
co jest składnikiem proszku do pieczenia
rozpocznij naukę
fosforany monowapniowy, kwas bursztynowy
co tworzy etyloceluloza
rozpocznij naukę
bardzo mocne elastyczne żele, okrywy ochronne zywnosci
HLB dla o/w
rozpocznij naukę
8-18
jaki jest angielski skrót kwasu guanylowego
rozpocznij naukę
GMP
co powoduje wytrącanie białek
rozpocznij naukę
agar
skrót dopuszczalnego dziennego zapotzrebowania
rozpocznij naukę
adi
który z cukrow jest najmniej słodki
rozpocznij naukę
laktitol
co to jest neohesperydyna
rozpocznij naukę
flawonoid, substancja słodząca, wzmacniająca smak
jak powstają oleju eteryczne
rozpocznij naukę
z ekstrakcji lub destylacji z rozpuszczalniekiem(niższa jakosc) tłoczenie lub ścieranie(wyższa jakość)
co to jest etylowanilina
rozpocznij naukę
syntetyczny aromat
Tymol z jakiego pochodzi olejku
rozpocznij naukę
tymiankowego
ktory z kwasow ma największe zastosowanie w zywnosci
rozpocznij naukę
kwas cytrynowy lub octowy
gallusan propylu czym jest
rozpocznij naukę
przrciwutleniaczem
jakies pytanie o octan etylu
rozpocznij naukę
owocowy aromat
mleczan sodu jakie ma właściwości
rozpocznij naukę
regulator kwasowości, konserwant, synergenty
który Zel nie jest termoodwracalny
rozpocznij naukę
alginiany
który z hydrokoloidów jest pochodzenia roślinnego
rozpocznij naukę
karaya i tara
który ze związków nie działa na pleśnie
rozpocznij naukę
nizyna
1. zastosowanie dodatku do przetworu żywnościowego
rozpocznij naukę
konieczność zapewnienia lub poprawy jakości produktu, bezpieczeństwa zdrowia konsumenta, techmologiczna
2. kwas erytrobowy to nowoprzyjęta nazwa kwasu
rozpocznij naukę
izoaskorbinowego
3do grupy substancji określanych mianem dodatków do żywności zalicza się
rozpocznij naukę
kwas glutaminowy
I jeszcze jedno pytanie, zawartość difosforanow E450 w zabielaczach napojów nie może być wyższa niż
rozpocznij naukę
3,0%
według polskiego prawa - żelatyna wprowadzona do zestawu recepturowego przetworu żywnościowego traktowana jest jako
rozpocznij naukę
substancja dodana
max. zawartość azotynów dopuszczana w przetworach mięsnych peklowanych nie może przekraczać
rozpocznij naukę
50 ppm
przy produkcji żywności dla niemowląt i małych dzieci zawartość L-askorbinianu sodu w gotowym produkcie nie może przekraczać
rozpocznij naukę
75mg/l
pojęcie " quantum satis" (GQ) przy określeniu dawki dodatku oznacza
rozpocznij naukę
ile trzeba
barwnikiem naturalnym nie jest
rozpocznij naukę
azorubina, amarant
emulgatorem typu tween jest
rozpocznij naukę
monooleinian polioksyetylenosorbitanu
emulgatory typu W/O mają wartość HBL
rozpocznij naukę
3,0-6,0
substancja klarująca (wytrącająca białko) może być
rozpocznij naukę
tanina
właściwości prooksydacyjne wykazuje
rozpocznij naukę
liść laurowy, kolendra, majeranek
substancja charakt. się zapachem poziomkowym
rozpocznij naukę
benzoesan etylu, salicylan etylu
czym się różni wanilia od waniliny i etylowaniliny
rozpocznij naukę
wanilia to aromat naturalny, wanilina (syntetyczny identyczny z naturalnym) i etylowanilina aromat syntetyczny
substancja przeciwpoanotwórcza
rozpocznij naukę
dimetylopolisiloksan
mleczan sodu ma właściwości
rozpocznij naukę
konserwujące, zakwaszające
octan etylu może być stosowany jako
rozpocznij naukę
syntetyczny aromat
substancja kształtująca smak
rozpocznij naukę
inozynian wapnia
właściwości przeciwutleniające
rozpocznij naukę
kminek tymianek
krzemian glinu jest
rozpocznij naukę
głównym składnikiem ziemi krzemiankowej
substancja klarujaca
rozpocznij naukę
tanina, fityna, węgiel aktywny, betonit, ziemia krzemiankowa i okrzemkowa
esencje aromatów naturalnych
rozpocznij naukę
skoncentrowane destylaty

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.