Dodatki do żywności od pytania 100

 0    18 fiszek    johnnyjdlove
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
zastosowanie dodatku do przetworu żywnościowego uzasadnione może być
rozpocznij naukę
konieczność zapewnienia lub poprawy jakości produktu, bezpieczeństwa zdrowia konsumenta, technologiczną
kwas erytrobowy to nowo przyjęta nazwa kwasu
rozpocznij naukę
izoaskorbinowego
do grupy substancji określanych mianem dodatków do żywności zalicza się
rozpocznij naukę
kwas glutaminowy
zawartość difosforanów E450 w zabielaczach do napojów nie może być wyższa niż
rozpocznij naukę
3,0%
według polskiego prawa -żelatyna wprowadzona do zestawu recepturowego przetworu żywnościowego traktowana jest jako
rozpocznij naukę
substancja dodana
max. zawartość azotynów dopuszczana w przetworach mięsnych peklowanych nie może przekraczać
rozpocznij naukę
50 ppm
przy produkcji żywności dla niemowląt i małych dzieci zawartość L-askorbinianu sodu w gotowym produkcie nie może przekraczać
rozpocznij naukę
75mg/l
pojęcie "quantum satis" -(QS) przy określeniu dawki dodatku oznacza
rozpocznij naukę
ile trzeba
barwnikiem naturalnym nie jest
rozpocznij naukę
azorubina, amarant
emulgatorem typu tween jest
rozpocznij naukę
monooleinian polioksyetylenosorbitanu
emulgatory typu W/O mają wartość HLB
rozpocznij naukę
3,0-6,0
funkcje fizjologiczne może pełnić
rozpocznij naukę
kwas askorbinowy, ryboflawina, alfa-tokoferol, retinol
lizozym
rozpocznij naukę
konserwantem, enzym
sekwestrantem jonów wapniowych jest
rozpocznij naukę
cytrynian sodu (?)
substancją klarującą (wytrącającą białko) może byc:
rozpocznij naukę
tanina
właściwości prooksydacyjne wykazuje
rozpocznij naukę
liść laurowy
eugenol to izolat wydzielony z olejku
rozpocznij naukę
goździkowego
która substancja charakteryzuje się zapachem poziomkowym
rozpocznij naukę
benzoesan etylu, salicylan etylu

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.