gotować

 0    58 fiszek    paulinagrala1
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie Odpowiedź
Sauté
Saute both sites for five minutes.
rozpocznij naukę
(smażyć krótko na dużym ogniu)
Podsmaż obie strony przez 5 minut.
Marinate
rozpocznij naukę
(marynować)
Simmer
rozpocznij naukę
(gotować na wolnym ogniu)
Broil
rozpocznij naukę
(piec na ruszcie)
Knead
rozpocznij naukę
(wyrabiać ciasto)
Whisk
rozpocznij naukę
(ubijać)
Chop
rozpocznij naukę
(siekać)
Dice
rozpocznij naukę
(kroić w kostkę)
Garnish
rozpocznij naukę
(dekorować jedzenie)
Drizzle
rozpocznij naukę
(skropić)
Blend, combine, mix
mieszać, przemieszać, łączyć (np. style, dźwięki, pomysły
rozpocznij naukę
(mieszać
Preheat
rozpocznij naukę
"nagrzać wcześniej" lub "rozgrzać coś przed użyciem",
"Preheat the oven" – nagrzać piekarnik. "Preheat the pan" – rozgrzać patelnię. "Preheat the grill" – rozgrzać grill.
Roast
warzywa)
rozpocznij naukę
(piec mięso
Bake
chleb)
rozpocznij naukę
(piec ciasto
Steam
rozpocznij naukę
(gotować na parze)
Grill
rozpocznij naukę
(grillować)
Poach
rozpocznij naukę
(gotować w małej ilości wody)
Fillet
rozpocznij naukę
(filetować)
Zest
rozpocznij naukę
(ścierać skórkę cytrusów)
Julienne
rozpocznij naukę
to termin kulinarny, oznaczający sposób krojenia warzyw lub owoców na cienkie, długie paski o równych wymiarach, przypominających zapałki. T
Caramelize
rozpocznij naukę
(karmelizować)
Ferment
rozpocznij naukę
(fermentować)
Brine
solankować)
rozpocznij naukę
(peklować
Glaze
rozpocznij naukę
(glazurować)
Puree
rozpocznij naukę
(przecierać na purée)
Blanch
rozpocznij naukę
(blanszować)
Sear
rozpocznij naukę
przypalać (o słońcu), parzyć (skórę), wysuszać (liście, trawę) wyryć (coś w świadomości), pozostawić ślad (w
Sear the steak – obsmażyć stek. Sear into memory – wryć się w pamięć. Searing pain – palący ból.
Deglaze
rozpocznij naukę
(odglazurować)
Mince
siekać na drobno)
rozpocznij naukę
(mielić
Sauté
rozpocznij naukę
(smażyć krótko na dużym ogniu)
Stew
rozpocznij naukę
(dusić)
Braise
rozpocznij naukę
(dusić), dusić, udusić (np. mięso na wolnym ogniu z dodatkiem wody i wina
Baste
rozpocznij naukę
(polewać tłuszczem podczas pieczenia)
Skewer
rozpocznij naukę
(nadziąć na szpikulec)
Season
rozpocznij naukę
(przyprawiać)
Mix
rozpocznij naukę
(mieszać)
Stir
rozpocznij naukę
(mieszać)
Coat
rozpocznij naukę
(pokrywać jedzenie)
Layer
rozpocznij naukę
(układać warstwami)
Sprinkle
rozpocznij naukę
(posypać (np. ciasto cukrem), poprószyć, oprószyć (np. mąką), przyprószyć
Fold
rozpocznij naukę
(składać)
Fold in
rozpocznij naukę
(delikatnie wmieszać)
Mash
rozgniatać)
rozpocznij naukę
(tłuc
Thaw
rozpocznij naukę
(rozmrażać)
Strain
rozpocznij naukę
napięcie, stres, obciążenie, wysiłek
Slice
rozpocznij naukę
(kroić na plastry)
Beat
rozpocznij naukę
(ubijać)
Boil
rozpocznij naukę
(gotować)
Mix
rozpocznij naukę
(mieszać)
Measure
rozpocznij naukę
(mierzyć)
Ingredients
rozpocznij naukę
(składniki)
Recipe
rozpocznij naukę
(przepis)
Culinary
rozpocznij naukę
(kulinarny)
Flavor
rozpocznij naukę
(smak)
Texture
rozpocznij naukę
(tekstura)
Aroma
rozpocznij naukę
(aromat)
Cuisine
chińska)
rozpocznij naukę
(kuchnia np. włoska
Chef
rozpocznij naukę
(szef kuchni)

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.