Układ pokarmowy

 0    56 fiszek    Gabrysia_tenis
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
cukry funkcje
rozpocznij naukę
dostarczanie energii, funkcja zapasowa (glikogen)
węglowodany przyswajalne funkcja i podział
rozpocznij naukę
źródło energii, wchłaniane w jelicie cienkim, monosacharydy (szybko dużo glukozy), disacharydy (dostarczją glukozy szybko ale na krótko) polisacharydy (glukoza uwalniana powoli, energia na długo)
węglowodany nieprzyswajalne
rozpocznij naukę
nie dają energii, wchodzą w skład błonnika
błonnik funkcje
rozpocznij naukę
wzmaga ruch jelit zapobiega zaparciom, uczucie sytości, spowalnia trawienie wielocukrów utzymanie poziomu glukozy, rozwój flory jelit, obniżenie cholesterolu, mniejsze ryzyko nowotworów, wiąże jony sodu zmniejsza ciśnienie
Białka funkcje
rozpocznij naukę
buduje komórki i tkanki, reguluje przebieg procesów (enzymy i hormony), transport (hemoglobina)
aminokwasy ilość i podział
rozpocznij naukę
20, egzogenne (z pokarmem), endogenne (synteza w organizmie)
podział białek
rozpocznij naukę
pełnowartościowe i niepełnowartościowe
tłuszcze funkcje
rozpocznij naukę
ochrona, magazyn, termoizolacja, nośnik witamin, synteza hormonów, budują błony komórkowe
budowa tłuszczy
rozpocznij naukę
kwasy tłuszczowe + glicerol
podział kwasów tłuszczowych
rozpocznij naukę
nasycone (pojedyncze wiązania między atomami węgla) nienasycone (co najmniej jendo wiązanie podwójne)
nienasycone kwasy tłuszczowe funkcje
rozpocznij naukę
poziom cholesterolu, ciśnienie, praca serca
podział witamin
rozpocznij naukę
rozpuszczalne w tłuszczach (A D3 EK), w wodzie (grupa B i witamina C)
awitaminoza
rozpocznij naukę
brak witamin w organizmie
hipowitaminoza
rozpocznij naukę
niedobór witamin
hiperwitaminoza
rozpocznij naukę
nadmiar witamin, łatwiej przedawkować te rozpuszczalne w tłuszczach
witamina A funkcje źródła i niedobór
rozpocznij naukę
prawidłowe widzenie, wzrost i rozwój, naskórek > kurza ślepota, łuszczenie, zaburzenia wzrostu> nabiał, pomarańczowe o i w, wątroba tran
witamina D3
rozpocznij naukę
wchłanianie wapnia i fosforu i odkładanie go w kościach> krzywica lub osteoporoza> tran jaja tłuste ryby, mleko, wytwarzana w organizmie
witamina E
rozpocznij naukę
mniejsze ryzyko nowotworów, prawidłowa praca mieśni płodność> starzenie skóry, zaburzenia płodności niedokrwistość osłabienie mięśni> oleje roślinne migdały awokado jaja orzechy nasiona
witamina K
rozpocznij naukę
krzepnięcie krwi> krwawienia> wątroba zielone warzywa wytwarzana przez bakterie jelitowe
źródła witamin z grupy B
rozpocznij naukę
produkty zbożowe, nasiona orzechy drożdże jaja mięso wątroba, wytwarzane przez bakterie jelitowe
witamina B2
rozpocznij naukę
oddychanie tlenowe i synteza hemoglobiny, poprawia stan skóry i gojenie ran> zajady łysienie łojotoki
witamina B3 (PP)
rozpocznij naukę
prawidłowa praca u. pokarmowego i nerwowego> pękanie i łuszczenie skóry biegunka otępienie
witamina B6
rozpocznij naukę
oddychanie tlenowe, korzystnie na stan skóry i tkankę nerwową, produkcja hemoglobiny i krwinek czerwonych> drgawki apatia obniżenie nastroju anemia
biotyna (witamina H)
rozpocznij naukę
synteza kwasów tłuszczowych, poprawia stan skóry> wypadanie włosów, łuszczenie, bóle mięśni
witamina 12
rozpocznij naukę
proces powstawania krwinek, biosynteza kwasów nukleinowych> anemia złośliwa uszkodzenia u. nerwowego
kwas foliowy
rozpocznij naukę
biosynteza k. nukleinowych i produkcja krwinek, rozwój u. nerwowego płodu> niedokrwistość prawdopodobieństwo wady u. nerwowego u dziecka
witamina C (kwas askorbinowy)
rozpocznij naukę
wzmacnia zęby, aktywuje enzymy, wpływa na stan tkanki łącznej (synteza kolagenu) wchłanianie żelaza odpornośc> szkorbut> natka pietruszki owoce kapusta kiszona
naturalne antyutleniacze
rozpocznij naukę
witaminy A C E
składniki mineralne funkcje
rozpocznij naukę
utrzymanie pH, regulowanie procesów, ciśnienie płynów ustrojowych
podział składników mineralnych
rozpocznij naukę
makroelementy więcej niż 0,01% (węgiel, tlen, fosfor, wapń, magnez) mikroelementy mniej niż 0,01% (miedź jod kobalt fluor)
wapń
rozpocznij naukę
kości zęby, skurcze mięśni i krzepnięcie> próchnica krzywica osteoporoza zaburzenia krzepnięcia pracy serca mięśni> nabiał ryby fasola zielenina
magnez
rozpocznij naukę
komórki nerwowe i mięśniowe, aktywator enzymów> zaburzenia pracy serca mięśni i u. nerwowego> zbożowe strączkowe orzechy kakao
potas
rozpocznij naukę
impulsy nerwowe, ilość wody ciśnienie praca serca> zaparcia zmęczenie brak apetytu skurcze> pomidory banany orzechy suszone owoce
sód i chlor
rozpocznij naukę
ciśnienie i ilość wody, impulsy nerwowe, chlor sok żołądkowy> niedobór nie występuje> sól kuchenna
żelazo
rozpocznij naukę
hemoglobina i enzymy> anemia osłabienie zawroty głowy> mięso wątroba zielone warzywa
jod
rozpocznij naukę
hormony tarczycy> zaburzenia tarczycy> ryby morskie owoce morza sól jodowana
fluor
rozpocznij naukę
kości i żeby chroni przed próchnicą> próchnica> ryby herbata woda mineralna zbożowe
znaczenie wody
rozpocznij naukę
dobry rozpuszczalnik (transport i rekacje) napięcie powierzchniowe (krążenie krwi i limfy) duże ciepło właściwe (wyrównywanie temperatury) wysokie ciepło parowania (chłodzenie)
bilans wodny
rozpocznij naukę
różnica pomiędzy ilością pobranej wody a ilością utraconej wody, powinna wynosić zero
co umożliwia przesuwanie pokarmu
rozpocznij naukę
ruchy perystaltyczne i śluz
jama ustna funkcje
rozpocznij naukę
pobieranie rozdrabnianie pokarmu, język miesza go ze śliną, rozpoczyna się trawienie monosacharydów (amylaza ślinowa)
rodzaje zębów
rozpocznij naukę
siekacze kły przedtrzonowe trzonowe
nagłośnia funkcja
rozpocznij naukę
zamyka wejście do u. oddechowego w trakcie przełykania
przełyk funkcja
rozpocznij naukę
kieruje pokarm do żołądka
żołądek funkcje
rozpocznij naukę
magazynowanie i trawienie, produkcja soku żołądkowego (woda, HCl, chlorki sodu potasu, pepsyna- trawi białka) odczyn kwasowy,
jelito cienkie funkcja
rozpocznij naukę
intensywne trawienie, do dwunastnicy uchodzą przewody trzustki i wątroby dostarczające wydzieliny, wchłanianie prostychg związków organicznych kosmyki jelitowe
enzymy w jelicie cienkim
rozpocznij naukę
lipaza jelitowa (tłuszcze) peptydazy jelitowe (dipeptydy i tripeptydy) amylaza jelitowa (wielocukry) maltaza (disacharydy), sok trzustkowy i żółć
jelito grube
rozpocznij naukę
wchłanianie wody i formowanie kału
funkcje mikrobiomu jelita grubego
rozpocznij naukę
zapobiega rozwojowi drobnoustrojów, fermentacja i rozkład błonnika, wytwarza witaminy B i K, rozwój u. odpornościowego i nerwowego
ślinianki funkcje
rozpocznij naukę
produkują ślinę pH obojętne zawiera amylaze ślinową trawienie skrobi
trzustka funkcje
rozpocznij naukę
produkuje sok trzustkowy zasada (amylaza trzustkowa- skrobia, lipaza trzustkowa- tłuszcze, trypsyna i chymotrypsyna- białka) oraz hormony regulujące poziom cukrów
wątroba funkcje
rozpocznij naukę
żółć trawi tłuszcze, magazyn glikogenu i witamin A D3 E K, amoniak w mocznik, hemoglobina w barwnik żółciowy, odtruwa organizm
cukry miejsce trawienia enzymy produkty unkcje i nadmiar
rozpocznij naukę
jama ustna i jelito, amylaza ślinowa trzustkowa i jelitowa, maltaza, cukry proste (glukoza), do krwi wątroby w komórce oddychanie, nadmiar glikogen w wątrobie tłuszcz
białka miejsce trawienia enzymy produkty unkcje i nadmiar
rozpocznij naukę
żołądek i jelito, pepsyna trypsyna chymotrypsyna peptydazy jelitowe, aminokwasy do krwi wątroby, komórka budowa, nadmiar energia
tłuszcze miejsce trawienia enzymy produkty unkcje i nadmiar
rozpocznij naukę
jelito, żółć lipaza trzustkowa i jelitowa, glicerol i kwasy tłuszcowe, chylomikrony do limfy do krwi, komórka błony i energia, nadmiar tłuszcz
mechanizm głodu
rozpocznij naukę
ośrodek głodu i sytości receptory stężenia glukozy

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.