Pytanie |
Odpowiedź |
rozpocznij naukę
|
|
sb. stałe zatrzymują się na sicie/sączku/filtrze
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
opadanie sb. s. pod wpływem siły ciężkości (wydobycie złota)
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
zlewanie cieczy znad osadu (odcedzanie ziemniaków)
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
wyraźna grajica między składnikami (olej i woda)
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
z użyciem magnesu (siarka i żelazo)
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
ogrzewanie cieczy i rozpuszczonego wniej ciała stałego (woda i sól)
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
wydzielanie kryształków substancji stałej z roztworu (cukier, sól, mocznik)
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
rozdzielenie wieloskładnikowych mieszanin różniących się temperaturą wrzenia; przeprowadzenie w stan pary i nastepnie skroplenie składników (alkohol i woda)
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
wyodrębnianie składników dyfuzją do cieczy lepiej rozpuszczalnej związki chemiczne (parzenie kawy/herbaty)
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
rozdziela/bada składniki mieszanin zw. chem. wykorzystując różnice szybkości przemieszczania się składników mieszaniny (ocet, spirytus, aceton i etanol z wodą)
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
<1 nm (10-9 m) np.: cukier, sól kuchenna, soda, sok, ocet, atrament
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
1 ≤ 200 nm (10-9 m ≤ 10-6 m) np.: żelatyna, białko jaja kurzego, mleko, kleik skrobiowy
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
>200 nm (>10-6 m) np.: kreda, trociny, piaskek
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
Cząsteczka wody składa się z dwóch atomów wodoru i jednego atomu tlenu. Woda posiada budowe nieliniową, a wiązania H-O są silnie spolaryzowane - jest polarna - na atomie tlenu znajduje sie biegun ujemny, a na atomach wodoru biegun dodatni.
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
ilość gram substanstcji w 100g roztworu
|
|
|