Analiza sensoryczna

 0    21 fiszek    guest3449135
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
wartość progowa
rozpocznij naukę
threshold value) - minimalna ilość bodźca sensorycznego, którą człowiek jest w stanie wykryć lub rozpoznać.
próg czułości aparatury pomiarowej
rozpocznij naukę
najmniejszy sygnał na wejściu aparatury powodujący pojawienie się dostrzegalnego sygnału na wyjściu
próg wyczuwalności
rozpocznij naukę
minimalne natężenie bodźca, powodujące uchwytne, ale jakościowo niemożliwe do zdefiniowania wrażenie.
próg rozpoznania
rozpocznij naukę
minimalne natężenie bodźca pozwalające na jego identyfikację
próg różnicy
rozpocznij naukę
najmniejsza uchwytna przez zmysł różnica natężenia między dwoma bodźcami tego samego rodzaju
próg krańcowy
rozpocznij naukę
taka wartość natężenia bodźca, przy której występuje maksymalna intensywność wrażenia
zjawisko oczekiwania
rozpocznij naukę
w serii wstępującej, gdy oceniający oczekuje na pojawienia się bodźca i udzieli pozytywnej odpowiedzi wcześniej niż rzeczywiście ma to miejsce
zjawisko przyzwyczajenia
rozpocznij naukę
w serii zstępującej, pozytywna odpowiedź w momencie, gdy nastąpiło przejście do braku wrażenia
akceptacja
rozpocznij naukę
stosunek do ocenianego produktu wyrażający się jego przyjęciem / odrzuceniem.
preferencja
rozpocznij naukę
wyróżnienie 1 produktu spośród wszystkich / danie mu pierwszeństwa przy założeniu, że są to produkty jednego typu. Konsument wybiera 1 produkt/szereguje wszystkie.
pożądalność
rozpocznij naukę
odzwierciedlenie emocjonalnego stosunku konsumenta do ocenianego produktu; jej miarą jest stopień w jakim go lubi/nie (pomiar na skali hedonicznej)
ustalenie progu wrażliwości zapachowej
rozpocznij naukę
.
metody wyznaczania wartości progowych
rozpocznij naukę
a) limitów, b) schodkowa, c) stałego bodźca
Metoda limitów
rozpocznij naukę
.
metoda schodkowa
rozpocznij naukę
.
metoda stałego bodźca
rozpocznij naukę
.
metody wykrywania różnic
rozpocznij naukę
1) parzysta 2) trójkątowa 3) duo-trio 4) 2 z 5
Metoda parzysta
rozpocznij naukę
.
metoda parzysta oceny konsumenckiej
rozpocznij naukę
.
analiza sensoryczna
rozpocznij naukę
dział analityki żywności zajmujący się pomiarem i oceną właściwości produktu za pomocą 1/kilku zmysłów stosowanych jako aparat pomiarowy, przy zachowaniu: Osoby oceny metody
analiza organoleptyczna
rozpocznij naukę
spontaniczna ocena produktu, wykonywana przy użyciu zmysłów bez stawiania jakichkolwiek warunków wstępnych. A. organoleptyczna ≠ sensoryczna!!!

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.