Pytanie |
Odpowiedź |
rozpocznij naukę
|
|
threshold value) - minimalna ilość bodźca sensorycznego, którą człowiek jest w stanie wykryć lub rozpoznać.
|
|
|
próg czułości aparatury pomiarowej rozpocznij naukę
|
|
najmniejszy sygnał na wejściu aparatury powodujący pojawienie się dostrzegalnego sygnału na wyjściu
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
minimalne natężenie bodźca, powodujące uchwytne, ale jakościowo niemożliwe do zdefiniowania wrażenie.
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
minimalne natężenie bodźca pozwalające na jego identyfikację
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
najmniejsza uchwytna przez zmysł różnica natężenia między dwoma bodźcami tego samego rodzaju
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
taka wartość natężenia bodźca, przy której występuje maksymalna intensywność wrażenia
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
w serii wstępującej, gdy oceniający oczekuje na pojawienia się bodźca i udzieli pozytywnej odpowiedzi wcześniej niż rzeczywiście ma to miejsce
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
w serii zstępującej, pozytywna odpowiedź w momencie, gdy nastąpiło przejście do braku wrażenia
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
stosunek do ocenianego produktu wyrażający się jego przyjęciem / odrzuceniem.
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
wyróżnienie 1 produktu spośród wszystkich / danie mu pierwszeństwa przy założeniu, że są to produkty jednego typu. Konsument wybiera 1 produkt/szereguje wszystkie.
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
odzwierciedlenie emocjonalnego stosunku konsumenta do ocenianego produktu; jej miarą jest stopień w jakim go lubi/nie (pomiar na skali hedonicznej)
|
|
|
ustalenie progu wrażliwości zapachowej rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
metody wyznaczania wartości progowych rozpocznij naukę
|
|
a) limitów, b) schodkowa, c) stałego bodźca
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
1) parzysta 2) trójkątowa 3) duo-trio 4) 2 z 5
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
metoda parzysta oceny konsumenckiej rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
dział analityki żywności zajmujący się pomiarem i oceną właściwości produktu za pomocą 1/kilku zmysłów stosowanych jako aparat pomiarowy, przy zachowaniu: Osoby oceny metody
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
spontaniczna ocena produktu, wykonywana przy użyciu zmysłów bez stawiania jakichkolwiek warunków wstępnych. A. organoleptyczna ≠ sensoryczna!!!
|
|
|