technologia

 0    29 fiszek    gabrielafrackowiak
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
ekstrakcja
rozpocznij naukę
wypłukiwanie składników rozpuszczalnych
obróbk wstępna surowca to
rozpocznij naukę
Rrzebieranie, Sortowanie Mycie i usuwanie części zbędnych
destylacja
rozpocznij naukę
oczyszczanie metodą skraplania i odparowywania
sorpcja
rozpocznij naukę
pochłanianie
płuczki
rozpocznij naukę
bębnowa, grabkowa, natryskowa, szczotkowa, wodno-powietrzna
tryjer
rozpocznij naukę
do oczyszczania lub sortowania ziarna
kondycjonowanie
rozpocznij naukę
nawilżanie i leżakowanie ziarna w celu ułatwienia przemiału
operacje mechaniczne to
rozpocznij naukę
rozdrabnianie, formowanie, rozdzielanie, mieszanie, pakowanie, dozowanie
mikromłyn
rozpocznij naukę
do rozdrabniania cukru kryształu
kuter
rozpocznij naukę
do rozdrabniania mięsa
emulgowania to
rozpocznij naukę
mieszanie dwóch niemieszających się faz w celu wytworzenia emulsji
faza zdyspergowana to
rozpocznij naukę
rozproszona np kuleczki mleka w tłuszczu
faza dyspergująca to
rozpocznij naukę
rozpraszająca, ciągła np mleko chude
homogenizacja polega na
rozpocznij naukę
wytworzeniu jednolitej masy z dwóch niemieszających się składników
wirówki baktofugacyjne służą do
rozpocznij naukę
oczyszczania np mleka z bakteri
klaryfiksatory służą do
rozpocznij naukę
do jednoczesnego czyszczenia i homogenizacji mleka
do sortowania surowców stosuje się
rozpocznij naukę
kalibrownice
cyklon służy do
rozpocznij naukę
oczyszczania powietrza z np pyłu mącznego
prasa koszowa służy do
rozpocznij naukę
rozdzielania półstałych
urządzenia służące do formowania
rozpocznij naukę
rogalikarka, zaokrąglarka stożkowa, formierki do ciastek, wydłużarka
konwekcja
rozpocznij naukę
przekazywanie ciepła przez cząsteczki znajdujące się w ruchu
przekazywanie ciepła odbywa się na drodze
rozpocznij naukę
kondukcji, konwekcji, promieniowania
kondukcji (przewodzenie) to
rozpocznij naukę
przekazywanie energii cieplnej przez cząsteczki wskutek zderzeń z sąsiednimi cząsteczkami
pasteryzacja to
rozpocznij naukę
ogrzewanie produktu do temp nie przekraczającej 100stopni C w celu zniszczenia form wegetatywnych mikroflory
termizacja to
rozpocznij naukę
łagodna pasteryzacja (od 63-65stopniC)
tyndalizacja to
rozpocznij naukę
trzykrotna pasteryzacja w odstępie 24h trwająca po 30min
blanszowanie ro
rozpocznij naukę
krótkotrwałe obgotowywanie surowca w wodzie
celem blanszowanie jest
rozpocznij naukę
zmiękczenie surowca, ułatwienie dalszej obróbki, usunięcie powietrza z miękkiszu, usunięcie nalotu wosku z powierzchni
rozparzenie to
rozpocznij naukę
bezpośrednie ogrzewanie surowca parą wodną

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.