Pytanie |
Odpowiedź |
rozpocznij naukę
|
|
wypłukiwanie składników rozpuszczalnych
|
|
|
obróbk wstępna surowca to rozpocznij naukę
|
|
Rrzebieranie, Sortowanie Mycie i usuwanie części zbędnych
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
oczyszczanie metodą skraplania i odparowywania
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
bębnowa, grabkowa, natryskowa, szczotkowa, wodno-powietrzna
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
do oczyszczania lub sortowania ziarna
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
nawilżanie i leżakowanie ziarna w celu ułatwienia przemiału
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
rozdrabnianie, formowanie, rozdzielanie, mieszanie, pakowanie, dozowanie
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
do rozdrabniania cukru kryształu
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
mieszanie dwóch niemieszających się faz w celu wytworzenia emulsji
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
rozproszona np kuleczki mleka w tłuszczu
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
rozpraszająca, ciągła np mleko chude
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
wytworzeniu jednolitej masy z dwóch niemieszających się składników
|
|
|
wirówki baktofugacyjne służą do rozpocznij naukę
|
|
oczyszczania np mleka z bakteri
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
do jednoczesnego czyszczenia i homogenizacji mleka
|
|
|
do sortowania surowców stosuje się rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
oczyszczania powietrza z np pyłu mącznego
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
urządzenia służące do formowania rozpocznij naukę
|
|
rogalikarka, zaokrąglarka stożkowa, formierki do ciastek, wydłużarka
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
przekazywanie ciepła przez cząsteczki znajdujące się w ruchu
|
|
|
przekazywanie ciepła odbywa się na drodze rozpocznij naukę
|
|
kondukcji, konwekcji, promieniowania
|
|
|
kondukcji (przewodzenie) to rozpocznij naukę
|
|
przekazywanie energii cieplnej przez cząsteczki wskutek zderzeń z sąsiednimi cząsteczkami
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
ogrzewanie produktu do temp nie przekraczającej 100stopni C w celu zniszczenia form wegetatywnych mikroflory
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
łagodna pasteryzacja (od 63-65stopniC)
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
trzykrotna pasteryzacja w odstępie 24h trwająca po 30min
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
krótkotrwałe obgotowywanie surowca w wodzie
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
zmiękczenie surowca, ułatwienie dalszej obróbki, usunięcie powietrza z miękkiszu, usunięcie nalotu wosku z powierzchni
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
bezpośrednie ogrzewanie surowca parą wodną
|
|
|