Pytanie | Odpowiedź | |||
---|---|---|---|---|
prawidłowe widzenie
|
||||
kurza ślepota, zaburzenie wzrostu
|
||||
tran, pomarańczowe warzywa, ciemnozielone warzywa
|
||||
Zwiększa wchłanianie wapnia i fosforu
|
||||
U dzieci krzywica, u dorosłych osteoporoza
|
||||
jaja, tłuste ryby, mleko i jego przetwory, słońce
|
||||
zwiększa płodność, pracę mięśni, zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory
|
||||
wczesne starzenie się skóry, zaburzenia płodności, niedokrwistość, zanik mięśni
|
||||
oleje roślinne, migdały, orzechy, awokado
|
||||
bierze udział w procesie krzepnięcia krwi
|
||||
krwawienia z dziąseł czy nosa, jelit
|
||||
wątroba, zielone warzywa, wytwarzana przez bakterie jelitowe w organizmie człowieka
|
||||
produkty zbożowe, nasiona, orzechy, jaja, mięso, wątroba, wytwarzane przez bakterie jelitowe
|
||||
bierze udział w oddychaniu tlenowym i syntezie hemoglobiny, przyspiesza gojenie się ran
|
||||
zajady w kącikach ust, łysienie, łojotoki skórne
|
||||
warunkuje prawidłową pracę układu pokarmowego i nerwowego
|
||||
pękanie i łysienie skóry, biegunka, otępienie
|
||||
bierze udział w oddychaniu tlenowym, korzystnie wpływa na stan skóry i prawidłową pracę tkanki nerwowej, uczestniczy w produkcji krwi
|
||||
drgawki, apatia, obniżenie nastroju, anemia
|
||||
potrzebna do syntezy kwasów tłuszczowych, poprawia stan skóry
|
||||
Wypadanie włosów, łuszczenie się skóry, bóle mięśni
|
||||
reguluje proces powstawania krwinek
|
||||
anemia złośliwa, uszkodzenia układu nerwowego
|
||||
uczestniczy w biosyntezie kwasow nukleinowych i produkcji krwinek, jest potrzebny do prawidlowego rozwoju ukladu nerwowego plodu
|
||||
dziecko ma downa, niedokrwistość
|
||||
wzmacnia zęby, aktywuje niektóre enzymy, wpływa korzystnie na stan tkanki łącznej, ułatwia wchłanianie żelaza i wzmacnia odporność
|
||||
szkorbut
|
||||
natka pietruszki, owoce cytrusowe, dzikiej róży, kiszona kapusta
|