występowanie i znaczenie wybranych cukrów

 0    9 fiszek    kamilszymczak
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
aldehyd glicerynowy
rozpocznij naukę
nie występuje w stanie wolnym jest produktem pośrednim ważnych szlaków metabolicznych
ryboza
rozpocznij naukę
składnik kwasu RNA oraz zwiazkow bioenergetycznuch pełniący funkcję chemicznych akumulatorów i nośników energii ADP
deoksyryboza
rozpocznij naukę
składnik kwasów dna
glukoza
rozpocznij naukę
w stanie wolnym miody soki łatwo przenika przez błony komórkowe stanowi postać transportowa cukrów u zwierząt
fruktoza
rozpocznij naukę
składnik miodu i soków owocowych
Galaktoza
rozpocznij naukę
najczęściej występuje w stanie związanym z oligosacharydów netcut laktozie również składnik polisacharydów
sacharoza
rozpocznij naukę
(glukoza fruktoza) forma transportowa i zapasowa u roślin występuje w korzeniu buraka cukrowego łodygach trzciny cukrowej
laktoza
rozpocznij naukę
(glukoza i galaktoza) składnik mleka u ssaków funkcja odżywcza
maltoza
rozpocznij naukę
glukoza i glukoza powstaje jako produkt trawienia skrobi oraz glikogenu nektar i pylki roslin

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.