Moja lekcja

 0    27 fiszek    guest3586818
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
Blonnik nierozpuszczalny
rozpocznij naukę
ligniny, celuloza, większość hemiceluloz
błonnik rozpuszczalny
rozpocznij naukę
pektyny, beta-glukany, gumy, śluzy, niektore hemicelulozy, skrobia oporna, fruktooligosacharyfy
Funkcje błonnika
rozpocznij naukę
Spowalnia proces trawienia, daje uczucie sytości, zapewnia prawidłową perystaltykę, leczenie zaparć, ochrona przed nowotworami, ulega fermentacji w jelicie grubym, tworzy żele o dużej lepkości
Produkty o dużej ilości błonnika
rozpocznij naukę
otręby pszenne, migdały, morele suszone, płatki owsiane, płatki kukurydziane, ryż brązowy suchy, chleb żytni pełnoziarnisty
Funkcje białek
rozpocznij naukę
funkcja budulcowa mięśni i kości, regulator ekspresji genów, biokatalizatory w procesach metabolicznych, wspomaga transport tlenu, wspomaga transport żelaza, wiąże retinol, stanowi element kurczliwy mięśni, bierze udział w naprawie tkanek, są substratami
Źródła białek roślinnych?
rozpocznij naukę
Nasiona roślin strączkowych (fasola, bób, soja, groch), produkty zbożowe (owies, jęczmień, proso, sorgo, ryż), orzechy (migdały, ziemne, laskowe, nerkowca)
Źródła białek zwierzęcych?
rozpocznij naukę
Białko jaja kurzego, ryby, mleko i profukty mleczne, mięso(jagnięcina, drób)
Białka pełnowartościowe
rozpocznij naukę
zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne w ilościach i proporcjach spełniajacych zapotrzebowanie człowieka i są prawie całkowicie wykorzystywane w produkcji białek wewnątrzustrojowych Produkty pchodzenia zwierzęcego
Białka niepełnowartościowe
rozpocznij naukę
nie zawierają wszystkich niezbędnych aminokwasów w ilościach odpowiadających potrzebom czlowieka, proporcje są niewłaściwe np. żelatyna nie zawiera tryptofanu
Białka częściowo niepełnowartościowe
rozpocznij naukę
zawierają aminokwasy w ilościach i proporcjach nie odpowiadających zapotrzebowaniu Białka roślinne
Aminokwasy ograniczające
rozpocznij naukę
Są to aminokwasy egzogenne które znajdują sie w pożywieniu w najmniejszej ilościw stosunku do potrzeb organizmu dla biosyntezy białek oraz ograniczają wykorzystanie innych aminokwasów
Funkcje węglowodanów
rozpocznij naukę
nadrzędna funkcja glukozy w organizmie, Węglowodany są konieczne do utleniania kwasów tluszczowych, stanowią budulec niektórych substancji strukturalnych i biologicznie czynnych, biorą udział w tworzeniu smaku, barwy, konsystencji i struktury produktu
Źródła węglowodanów
rozpocznij naukę
produkty zbożowe, owoce i warzywa, nasiona roślin strączkowych, ziemniaki, wyroby cukiernicze, mleko i przetwory mleczne
Co to błonnik pokarmowy?
rozpocznij naukę
Polimery węglowodanowe z conajmniej 3 jednostkami monomerów ktore nie są ani strawione ani wchłaniane w jelicie cienkim człowieka
Źródła tłuszczy
rozpocznij naukę
ryby morskie(sardynki,śledź,łosoś), Oleje roślinne (oliwa z oliwek, rzepakowy), orzechy(migdały, ziemne, nerkowca), mięso i podroby
Kwasy nasycone SAFA
rozpocznij naukę
olej kokosowy 87%, masło 63%, wieprzowina 42%, smalec 37%
Kwasy jednonienasycone MUFA
rozpocznij naukę
Oliwa z oliwek, olej rzepakowy, migdały
Kwasy wielomienasycone PUFA
rozpocznij naukę
olej lniany, tłuszcz rybi, orzechy włoskie
Produkty bogate w cholesterol
rozpocznij naukę
żółtko jaja kurzego, krewetki, wątroba wołowa, masło, węgorz
Izomery trans dzielimy na:
rozpocznij naukę
a) naturalne- znajdujące w żwaczu zwierząt rzeźnych: mięsie i mleku b) wytworzone przemysłowo utwardzone i uwodornione oleje roślinne i rybie a takze żywność przygotowana z ich udziałem
Źródła izomerów trans
rozpocznij naukę
60% wyroby cukiernicze itd 30% mleko i jego przetwory, 10% mięso i jego przetwory
Źródła energii
rozpocznij naukę
Węglowodany 1g- 4 kcal, Białko 1g-4kcal, Tłuszcze 1g-9 kcal, Alkohole- 1g-7kcal ale nie są one zalecanym produktem, poliole 1g- 2 kcal(sorbitol, mannitol, ksylitol) wystepują w profuktach cukierniczych
Podział tłuszczy
rozpocznij naukę
a) Tłuszcze proste>triacyloglicerole>kwasy tłuszczowe +glicerol >nasycone, wielonienasycone -NKT, jednonienasycone b) Tłuszcze złożone-Fosfolipidy, glikolipidy, sulfolipidy ro
c) Sterole-cholesterol, wit. D, fitosterole d) izoprenoidy-karotenoidy, skwalen e) tokoferole
Zalecenia i normy dla AlA, LA, PUFA cholesterolu
rozpocznij naukę
Norma AI (LA)<4 % energii ALA<0,5% energi zalecenia dla izomerów trans <0,1 % energii, cholesterol <300 mg/d, PUFA 10-21% energii EPA/DHA 250 mg stosunek 6:3 to jest 2:1,5:1 powyzej 5 powoduje stany zapalne
Funkcje tłuszczy
rozpocznij naukę
Są nośnikami witaminADEK, ułatwiają ich przyswajanie, skoncetrowane źródło energii dla tkanek i narządów, zapasowa forma energii, Źródł NNKT, stanowi budulec błon komórkowych i substancji białek mózgu, wpływa na stan skóry i włosów
Duża zawartosć tłuszczu-produkty
rozpocznij naukę
Oleje roślinne, margaryna, masło, pestki słonecznika, majonez pełnotłusty, czekolada mleczna, węgorz
Mała zawartość tłuszczu-produkty
rozpocznij naukę
Banany, ziemniaki, dorsz, krewetka, mleko

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.