Toggle navigation
załóż konto
zaloguj się
log in
log in
stwórz fiszki
kursy językowe
jak to działa
katalog
języki obce
niderlandzki
angielski
niemiecki
hiszpański
francuski
włoski
norweski
rosyjski
koreański
portugalski
szwedzki
chiński
łaciński
arabski
japoński
czeski
zuluski
turecki
rumuński
ukraiński
przedmioty humanistyczne
polski
historia
WOS
prawo
historia sztuki
psychologia
religia i etyka
muzyka
zarządzanie
archeologia
pedagogika
przedmioty ścisłe
geografia
biologia
medycyna
chemia
fizyka
matematyka
ekonomia
informatyka
architektura
inne
hobby
prawo jazdy
design
premium
chleb
chleb
0
245 fiszek
guest3325436
rozpocznij naukę
ściągnij mp3
×
Idealne dla słuchowców
–
zamień swoje słówka w audiokurs i ucz się:
podczas jazdy autobusem czy samochodem
na spacerze z psem
czekając w kolejce
przed snem
Funkcja dostępna tylko dla użytkowników premium.
aktywuj konto premium
przykładowe nagranie
drukuj
×
Idealne poza domem
–
wydrukuj swoje słówka:
jako poręczną listę
jako fiszki do wycięcia
Funkcja dostępna tylko dla użytkowników premium.
aktywuj konto premium
przykładowy wydruk
graj
sprawdź się
Pytanie
Odpowiedź
whole wheat flour
rozpocznij naukę
mąka pełnoziarnista
Rye flour
rozpocznij naukę
Mąka żytnia
Spelt flour
rozpocznij naukę
Mąka orkiszowa
pastry flour
rozpocznij naukę
mąka cukiernicza
All- pourpose flour
rozpocznij naukę
Mąka pszenna uniwersalna
Cake flour
rozpocznij naukę
Mąka do ciast tortowa
Self rising flour
rozpocznij naukę
Mąka samorosnąca
fresh yeast
rozpocznij naukę
świeże drożdże
Active dry yeast
rozpocznij naukę
Drożdże suche aktywne
sourdough starter
rozpocznij naukę
zakwas chlebowy
levain
rozpocznij naukę
zaczyn
preferment
rozpocznij naukę
przedferment
Poolish
rozpocznij naukę
płynny zaczyn
Biga
rozpocznij naukę
gęsty zaczyn
Sponge
rozpocznij naukę
luźny zaczyn
salt
rozpocznij naukę
Sól
sugar
rozpocznij naukę
cukier
granulated sugar
rozpocznij naukę
cukier granulowany
Broun sugar
rozpocznij naukę
Cukier brązowy
powdered sugar
rozpocznij naukę
cukier puder
Icing sugar
rozpocznij naukę
Cukier puder do lukru
honey
rozpocznij naukę
miód
molasses
rozpocznij naukę
melasa
Maple syrup
rozpocznij naukę
syrop klonowy
corn syrup
rozpocznij naukę
syrop kukurydziany
Butter
rozpocznij naukę
Masło
Clarified butter
rozpocznij naukę
Masło klarowane
lard
rozpocznij naukę
smalec
egg
rozpocznij naukę
jajko
Shortening
rozpocznij naukę
tłuszcz cukierniczy
Heavy crem
rozpocznij naukę
Gęsta śmietana kremówka
whipping cream
rozpocznij naukę
śmietana kremówka
Buttermilk
rozpocznij naukę
Maślanka
Milk
rozpocznij naukę
mleko
Whole milk
rozpocznij naukę
Pełne mleko
Skim milk
rozpocznij naukę
Odtłuszczone mleko
Evaporatet milk
rozpocznij naukę
Mleko skondensowane
Condensed milk
rozpocznij naukę
Mleko skondensowane
Condensed milk
rozpocznij naukę
Mleko skondensowane słodzone
Yogurt
rozpocznij naukę
Jogurt
sour crem
rozpocznij naukę
śmietana kwaśna
Egg yolk
rozpocznij naukę
Żółtko jaja
Egg white
rozpocznij naukę
Białko jaja
Baking powder
rozpocznij naukę
Proszek do pieczenia
Baking soda
rozpocznij naukę
Soda oczyszczona
Cream of tartar
rozpocznij naukę
Kwaśny winian potasu
Cornstarch
rozpocznij naukę
Skrobia kukurydziana
Arrowrooth starch
rozpocznij naukę
Skrobia z maranty
Potato starch
rozpocznij naukę
Skrobia ziemniaczana
Rice fluor
rozpocznij naukę
Mąka ryżowy
potato starch
rozpocznij naukę
skrobia ziemniaczana
Rice flour
rozpocznij naukę
Mąka ryżowa
cashews
rozpocznij naukę
orzechy nerkowca
Sunflower seeds
rozpocznij naukę
Nasiona słonecznika
Pumpkin seeds
rozpocznij naukę
Nasiona dyni
Nutmeg
rozpocznij naukę
Gałka muszkatołowa
Cloves
rozpocznij naukę
Goździki
Dried cranberries
rozpocznij naukę
Suszona żurawina
Candied fruit
rozpocznij naukę
Owoce kandyzowane
orange, lemon zest
rozpocznij naukę
pomarańcza, skórka cytrynowa
Ice wather
rozpocznij naukę
Woda lodowata
Canola oil
rozpocznij naukę
Olej rzepakowy
linseed soaked
rozpocznij naukę
siemię lniane namoczone
porridge
rozpocznij naukę
owsianka
stiff
rozpocznij naukę
sztywny
second addition
rozpocznij naukę
drugi dodatek
see introduction
rozpocznij naukę
zobacz wprowadzenie
dissolved
rozpocznij naukę
rozpuszczony
madly versatile
rozpocznij naukę
szalenie wszechstronny
such
rozpocznij naukę
taki
impressive
rozpocznij naukę
imponujący
triple
rozpocznij naukę
potroić
eiter
rozpocznij naukę
albo
covered
rozpocznij naukę
pokryty
taste
rozpocznij naukę
smak
soak
rozpocznij naukę
moczyć
roasting
rozpocznij naukę
prażenie
beforehand
rozpocznij naukę
uprzednio
as it brings out the flavour
rozpocznij naukę
ponieważ wydobywa smak
Knead
rozpocznij naukę
Ugniatać
Fold
rozpocznij naukę
Zginać składać
Whisk
rozpocznij naukę
ubijać
stir
rozpocznij naukę
wymieszać
beat
rozpocznij naukę
bić ubijać
cream
rozpocznij naukę
ucierać masło z cukrem
whip
rozpocznij naukę
ubijać na pianę
sift
rozpocznij naukę
przesiać
proof
rozpocznij naukę
wyrastać ciasto
rest
rozpocznij naukę
odpoczywać
bulk fermentation
rozpocznij naukę
pierwsza fermentacja
final proof
rozpocznij naukę
ostateczne wyrastanie
stretch and fold
rozpocznij naukę
rozciągać i składać
form
rozpocznij naukę
formować
pre- shape
rozpocznij naukę
formowanie wstępne
score
rozpocznij naukę
naciąć
score
rozpocznij naukę
naciąć bohenek przed pieczeniem
punch down
rozpocznij naukę
uderzyć w dół- odgazować ciasto
roll out
rozpocznij naukę
wałkować
cut
rozpocznij naukę
kroić
divide
rozpocznij naukę
podzielić
braid
rozpocznij naukę
warkocz -zaplatać
dock
rozpocznij naukę
nakłuwać
glaze
rozpocznij naukę
Glazurowanie
brush
rozpocznij naukę
szczotka smarować
dust
rozpocznij naukę
opruszać
broil
rozpocznij naukę
opiekać
roast
rozpocznij naukę
piec mięso lub warzywa
crumb coat
rozpocznij naukę
warstwa okruchowa
preheat
rozpocznij naukę
rozgrzać piekarnik
pipe
rozpocznij naukę
wyciskać mase cukierniczą
blind bake
rozpocznij naukę
pieczenie w ciemno
overbake
rozpocznij naukę
przepiec
underbake
rozpocznij naukę
niedopieczony
cool
rozpocznij naukę
studzić
leave to cool
rozpocznij naukę
zostawić do ostudzenia
invert
rozpocznij naukę
odwracać
unmold
rozpocznij naukę
wyjąć z formy
caramelize
rozpocznij naukę
karmelizować
cold
rozpocznij naukę
zimno
arrange in layers
rozpocznij naukę
warstwami układać
fill
rozpocznij naukę
napełnić nadziewać
crumble
rozpocznij naukę
kruszyć się
melt
rozpocznij naukę
topnieć, roztopić
sprinkle
rozpocznij naukę
posypać
baking sheet
rozpocznij naukę
blacha do pieczenia
chop
rozpocznij naukę
posiekać
boil
rozpocznij naukę
gotować
peel
rozpocznij naukę
obierać
pour
rozpocznij naukę
wlać
melt
rozpocznij naukę
topnieć roztapiać
parchment paper
rozpocznij naukę
pergamin
baking stone
rozpocznij naukę
kamień do pieczenia
loaf pan
rozpocznij naukę
Forma do pieczenia chleba, keksówka
springform pan
rozpocznij naukę
tortownica
cake pan
rozpocznij naukę
Forma do ciasta
bundt pan
rozpocznij naukę
forma do babki
muffin tin
rozpocznij naukę
foremka na muffiny
tart pan
rozpocznij naukę
Forma do tarty
rolling pin
rozpocznij naukę
wałek do ciasta
pastry brush
rozpocznij naukę
pędzelek do ciasta
bench scraper
rozpocznij naukę
skrobak do ciasta
dough cutter
rozpocznij naukę
krajalnica nóż do ciasta
sifter
rozpocznij naukę
przesiewacz
measuring
rozpocznij naukę
zmierzenie miarka
digital scale
rozpocznij naukę
waga cyfrowa
stand mixer
rozpocznij naukę
mikser stojący
dough hook
rozpocznij naukę
hak do ciasta
whipping attachment
rozpocznij naukę
końcówka do ubijania
cutlery
rozpocznij naukę
sztućce
fork
rozpocznij naukę
widelec
kettle
rozpocznij naukę
czajnik
oven
rozpocznij naukę
piekarnik
sink
rozpocznij naukę
tonąć
blanket
rozpocznij naukę
koc
fireplace
rozpocznij naukę
kominek
fridge
rozpocznij naukę
lodówka
washing machine
rozpocznij naukę
pralka
armchair
rozpocznij naukę
fotel
roof
rozpocznij naukę
dach
chimney
rozpocznij naukę
komin
shower
rozpocznij naukę
prysznic
rug
rozpocznij naukę
dywan
wardrobe
rozpocznij naukę
szafa
pastry cutter
rozpocznij naukę
radełko do ciasta
cookie cutter
rozpocznij naukę
wykrawacz ciastek
lame
rozpocznij naukę
żyletka do nacinania
proofing basket
rozpocznij naukę
kosz do wyrastania
yeast dough
rozpocznij naukę
ciasto drożdżowe
sourdough
rozpocznij naukę
ciasto na zakwasie
lean dough
rozpocznij naukę
chude bez tłuszczu ciasto
Enriched dought
rozpocznij naukę
Ciasto wzbogacone
challah
rozpocznij naukę
chałka
rye dough
rozpocznij naukę
ciasto żytnie
pie crust
rozpocznij naukę
ciasto kruche
puff pastry
rozpocznij naukę
ciasto francuskie
choux pastry
rozpocznij naukę
ciasto parzone
digestive problems
rozpocznij naukę
problemy trawienne
skin rashes
rozpocznij naukę
wysypki skórne
butterscotch
rozpocznij naukę
toffi
joint pain
rozpocznij naukę
ból stawu
cough drops
rozpocznij naukę
krople na kaszel
Danish pastry
rozpocznij naukę
Ciasto Duńskie
dough
rozpocznij naukę
ciasto
shred the dough
rozpocznij naukę
strzępić ciasto
diarrhea
rozpocznij naukę
biegunka
diabetes
rozpocznij naukę
cukrzyca
rash
rozpocznij naukę
wysypka
pneumonia
rozpocznij naukę
zapalenie płuc
shred
rozpocznij naukę
strzępić
bruise
rozpocznij naukę
siniak
food poisoning
rozpocznij naukę
zatrucie pokarmowe
oven sping
rozpocznij naukę
wyrastanie w piecu
crumb structure
rozpocznij naukę
struktura miękiszu
tight crumb
rozpocznij naukę
zbity miękisz
gluten development
rozpocznij naukę
rozwój glutenu
elasticity
rozpocznij naukę
elastyczność
strong
rozpocznij naukę
silny
dough strenght
rozpocznij naukę
siła ciasta
gas retention
rozpocznij naukę
zatrzymanie gazu
starch gelatinization
rozpocznij naukę
żelowanie skrobi
mailard reaction
rozpocznij naukę
reakcja mailarda
browning
rozpocznij naukę
rumienienie
egg wash
rozpocznij naukę
smarowanie jajkiem
retard
rozpocznij naukę
opóźniać
knock back
rozpocznij naukę
odgazowanie
resting time
rozpocznij naukę
czas odpoczynku
overkneading
rozpocznij naukę
nadmierne ugniatanie
underkneading
rozpocznij naukę
niedogniatanie
dough relaksation
rozpocznij naukę
relaksacja ciasta
gluten network
rozpocznij naukę
sieć glutenowa
gas pockets
rozpocznij naukę
kieszenie gazowe
sticky
rozpocznij naukę
lepki
soft dough
rozpocznij naukę
miękkie ciasto
stiff dough
rozpocznij naukę
sztywne ciasto
bread staling
rozpocznij naukę
czerstwienie chleba
cooling rack
rozpocznij naukę
kratka do studzenia
flour absorption
rozpocznij naukę
wchłanianie mąki
develop
rozpocznij naukę
rozwijać
aware
rozpocznij naukę
świadomy
effort
rozpocznij naukę
wysiłek
consider
rozpocznij naukę
rozważać
although
rozpocznij naukę
mimo że
immediately
rozpocznij naukę
natychmiast
approach
rozpocznij naukę
podejście
avoid
rozpocznij naukę
uniknąć
admit
rozpocznij naukę
przyznać
impact
rozpocznij naukę
wpływ
contain
rozpocznij naukę
zawierać
attempt
rozpocznij naukę
próba
exact
rozpocznij naukę
dokładny
require
rozpocznij naukę
wymagać
affect
rozpocznij naukę
wpłynąć
appreciate
rozpocznij naukę
doceniać
quantity
rozpocznij naukę
Ilość
blanch
rozpocznij naukę
sparzyć
bias-to cut food at an angle
rozpocznij naukę
skośne krojenie jedzenia pod kątem
Baste: To moisten food while it is cooking in order to keep it from drying out and to add flavor.
rozpocznij naukę
Polewanie: Zwilżanie potrawy podczas gotowania, aby zapobiec jej wyschnięciu i nadać jej smak.
Bone: To remove bones from poultry, fish, or meat...
rozpocznij naukę
Kość: Usuwanie kości z drobiu, ryb lub mięsa.
Braise: To cook meat or vegetables first by browning and then by gently simmering in a small amount of liquid in a covered pan until very tender.
rozpocznij naukę
Duszenie: Najpierw mięso lub warzywa należy zrumienić, a następnie powoli gotować w niewielkiej ilości płynu pod przykryciem, aż będą bardzo miękkie.
Bread: To coat with crumbs or cornmeal before cooking...
rozpocznij naukę
Chleb: Przed pieczeniem należy go obtoczyć w bułce tartej lub mące kukurydzianej.
Chiffonade: To cut leafy vegetables into thin, ribbon-like strands.
rozpocznij naukę
Chiffonade: Krojenie liściastych warzyw na cienkie paski przypominające wstążki.
Dice: To cut food into very small (1/8 to ¼-inch) cubes.
rozpocznij naukę
Kroić w kostkę: Kroić żywność w bardzo małe kostki (1/8 do ¼ cala).
lack
rozpocznij naukę
brak
instead
rozpocznij naukę
zamiast
appear
rozpocznij naukę
zjawić się
Stwórz fiszki
Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.
×
Główne
Pasek postępu
Zegar
Wymuś dobrą odpowiedź
Treści
Tekst
Tekst przykładu
Obrazki
Nagrania
Nagrania przykładu
Nagrania ojczyste
Podkreślenia gramatyczne
Opcje przepisywania
ignoruj:
spacje
znaki narodowe
nawiasy
interpunkcję
wielkość liter
brak rodzajnika
unifikuj skróty
kolejność
zgłoś błąd
Dziękujemy za zgłoszenie :)
1
2
3
4
sprawdź
dalej
mam rację ↑
(
Tip:
wciśnięcie
enter
uzna odpowiedź jako
złą
Tip2:
żeby z powrotem zobaczyć pytanie, kliknij na polu fiszki )
nie wiem
wiem
pokaż odpowiedź
sprawdź
dalej
mam rację ↑
(
Tip:
wciśnięcie
enter
uzna odpowiedź jako
złą
Tip2:
żeby z powrotem zobaczyć pytanie, kliknij na polu fiszki )
Brawo, świetnie Ci idzie:)
Twórcą tych fiszek jest Guest3325436.
Kliknij, aby stworzyć własne fiszki:)
Jeśli wolisz gotowe, wypróbuj nasze profesjonalne kursy.
500 najważniejszych czasowników po angielsku
wypróbuj za darmo
Podstawowa gramatyka angielska
wypróbuj za darmo
Powtórz wszystkie
Powtórz trudne
Koniec rundy
1
Podsumowanie
runda
wiem
nie wiem
1
(
)
(
)
Następna runda
powtórz to, czego nie wiedziałeś
`
1
2
3
4
5
6
7
8
9
0
-
=
English
American English
Français
español
Nederlands, Vlaams
Deutsch
Norsk
język polski
português
русский язык
Svenska
українська мова
italiano
gjuha shqipe
العربية
euskara
беларуская мова
български език
中文, 汉语, 漢語
hrvatski jezik
český jazyk
dansk
Esperanto
eesti keel
føroyskt
suomen kieli
galego
ελληνικά
ქართული
עברית
हिन्दी, हिंदी
Bahasa Indonesia
Íslenska
日本語, にほんご
ייִדיש
ಕನ್ನಡ
català, valencià
Қазақша
isiXhosa
한국어, 韓國語, 조선어, 朝鮮語
latine
lietuvių kalba
latviešu valoda
Lëtzebuergesch
македонски јазик
bahasa Melayu, بهاس ملايو
Malti
Papiamento
فارسی
Português brasileiro
rumantsch grischun
limba română
српски језик
Setswana
slovenský jazyk
slovenski jezik
Gàidhlig
ไทย
Xitsonga
Türkçe
اردو
magyar
Tiếng Việt
isiZulu
q
w
e
r
t
y
u
i
o
p
[
]
\
a
s
d
f
g
h
j
k
l
;
'
z
x
c
v
b
n
m
,
.
/
Ctrl + Alt
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
×
Zaznacz prawidłową odpowiedź
nowy test
×
Odkryj wszystkie pary w najmniejszej liczbie ruchów!
0
kroków
Nowa gra:
4x3
5x4
6x5
7x6
×
log in
log in
Zaloguj się
Login lub Email
Hasło
Zaloguj się
Zapomniałeś hasła?
Nie masz konta?
log in
log in
Załóż konto
Na dobry początek kurs w prezencie :)
Za darmo. Bez zobowiązań. Bez spamu.
Twój adres email
Załóż konto
Masz już konto?
Akceptuję
regulamin
i
politykę prywatności