Układ pokarmowy

 0    8 fiszek    guest3616571
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
Co to jest pokarm?
rozpocznij naukę
Pokarm jest źródłem energii niezbędnej do podtrzymywania wszystkich funkcji życiowych, substancji budulcowych i substancji regulujących
Na jakie dzielą się składniki pokarmowe?
rozpocznij naukę
organiczne, czyli białka cukry lipidy - tłuszcze oraz nieorganiczn, czyli woda i sole mineralne
Jakie jest znaczenie białek w organiźmie?
rozpocznij naukę
Białka są budulcem organizmu (komórek i tkanek), przyspieszają reakcje chemiczne (enzymy) oraz przekazują informacje wewnątrz i między komórkami
Jakie produkty mają dużą zawartość białka?
rozpocznij naukę
zwierzęce (mleko, przetwory z mleka, jajka) oraz roślinne (fasola, bób, groch)
Jak dzielą się aminokwasy? Czym się charakteryzują?
rozpocznij naukę
Endogenne-wytwarzane w naszym organiźmie. Egzogenne- muszą zostać pobrane
endogenne np. alanina, tyrozyna, glutamina egzogenne np. fenyloalanina, lizyna, tryptofan
Jakie są dwa rodzaje pokarmu?
rozpocznij naukę
Pełnowartościowy, który zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne (pokarm pochodzenia zwierzęcego). Niepełnowartościowy, który wykazuje braki jakościowe i ilościowe w aminokwasach egzogennych (pokarm pochodzenia roślinnego)
NNKT co to?
rozpocznij naukę
Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe, niezbędne dla zdrowia
Jakie jest znaczenie lipidów?
rozpocznij naukę
- najbardziej skondensowane źródło energii -wchodzą w skład błon biologicznych (cholesterol, fosfolipidy) - udział w syntezie niektórych hormonów, źródło i nośnik np witamin ADEK, składnik tkanek podskórnych

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.