Pytanie |
Odpowiedź |
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
pełnoziarniste bułki kanapkowe i bułki rozpocznij naukę
|
|
whole wheat sandwich buns and rolls
|
|
|
Produkty zbożowe rafinowane rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
pełnoziarniste płatki zbożowe rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
karczochy, szparagi, fasola, buraki, brukselka rozpocznij naukę
|
|
artichokes, asparagus, beans, beets, brussels
|
|
|
kiełki, brokuły, kapusta, marchew, kalafior, seler, ogórek, bakłażany, rozpocznij naukę
|
|
sprouts, broccoli, cabbage, carrots, cauliflower, celery, cucumber, eggplants,
|
|
|
rzepa, por, pieczarki, cebula, strąki grochu, papryka, rzodkiewka, sałata rozpocznij naukę
|
|
turnips, leeks, mushrooms, onions, pea pods, peppers, radishes, salad greens
|
|
|
kiełki, cukinia, groszek, pomidory. rozpocznij naukę
|
|
sprouts, zucchini, peas, tomatoes.
|
|
|
pasternak, ziemniaki, dynia, zielony groszek, kukurydza, fasola rozpocznij naukę
|
|
parsnips, potatoes, pumpkin, green peas, corn, beans
|
|
|
morele, banany, wiśnie, grejpfruty, kiwi, cytryny rozpocznij naukę
|
|
apricots, bananas, cherries, grapefruit, kiwi fruit, lemons
|
|
|
limonki, mango, nektarynki, pomarańcze, brzoskwinie, gruszki, papaja, ananas, rozpocznij naukę
|
|
limes, mangoes, nectarines, oranges, peaches, pears, papaya, pineapple,
|
|
|
śliwki, suszone śliwki, rodzynki, mandarynki; jagody: truskawki, borówki, maliny, melony: kantalupa, melon miodowy, arbuz rozpocznij naukę
|
|
plums, prunes, raisins, tangerines; berries: strawberries, blueberries, raspberries, melons: cantaloupe, honeydew, watermelon
|
|
|
tofu (twaróg sojowy), burgery wegetariańskie. rozpocznij naukę
|
|
tofu (bean curd made from soybeans), veggie burgers.
|
|
|
migdały, orzechy nerkowca, orzechy laskowe, orzechy mieszane, orzeszki ziemne, masło orzechowe, pekan, pistacje, pestki dyni, nasiona sezamu, nasiona słonecznika, orzechy włoskie rozpocznij naukę
|
|
almonds, cashews, hazelnuts (filberts), mixed nuts, peanuts, peanut butter, pecans, pistachios, pumpkin seeds, sesame seeds, sunflower seeds, walnuts
|
|
|
mleko sojowe wzbogacone wapniem rozpocznij naukę
|
|
calcium-fortified soymilk
|
|
|
beztłuszczowy, o obniżonej zawartości tłuszczu, jogurt z pełnego mleka. rozpocznij naukę
|
|
fat-free, low fat, reduced fat, whole milk yoghurt
|
|
|
wołowina, szynka, jagnięcina, wieprzowina, cielęcina; bizon, królik, jeleń; wołowina, wieprzowina, jagnięcina rozpocznij naukę
|
|
beef, ham, lamb, pork, veal; bison, rabbit, deer; beef, pork, lamb
|
|
|
wątroba i podroby; Drób: kurczak, kaczka, gęś, indyk, mielone mięso z kurczaka i indyka rozpocznij naukę
|
|
liver and giblets; Poultry: chicken, duck, goose, turkey, ground chicken and turkey
|
|
|
sum, dorsz, flądra, dorsz, halibut, śledź, makrela, mintaj, łosoś, okoń morski, lucjan, miecznik, pstrąg, tuńczyk, karp, szczupak, węgorz. rozpocznij naukę
|
|
catfish, cod, flounder, haddock, halibut, herring, mackerel, pollock, porgy, salmon, sea bass, snapper, swordfish, trout, tuna, carp, pike, eel.
|
|
|
Konserwy rybne: anchois, małże, tuńczyk, sardynki rozpocznij naukę
|
|
Canned fish: anchovies, clams, tuna, sardines
|
|
|
Skorupiaki: małże, kraby, raki, homary, omułki, ośmiornice, ostrygi, przegrzebki, kalmary, krewetki rozpocznij naukę
|
|
Shellfish: clams, crab, crayfish, lobster, mussels, octopus, oysters, scallops, squid (calamari), shrimp
|
|
|
oleje roślinne (takie jak rzepakowy, kukurydziany, bawełniany, oliwkowy, arachidowy, sojowy, lniany i słonecznikowy) rozpocznij naukę
|
|
vegetable oils (such as canola, corn, cottonseed, olive, peanut, soybean, linseed and sunflower)
|
|
|
smalec, majonez, sos sałatkowy typu majonezowego, sos winegret, oliwki (dojrzałe, z puszki), awokado, masło orzechowe rozpocznij naukę
|
|
lard, mayonnaise, mayonnaise-type salad dressing, vinaigrette dressing, olives (ripe, canned), avocado, peanut butter
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
zatrzymać się, aby zapobiec rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
suggestions to recommendation
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
produkty zbożowe żywność, dobra jedzenie tłuszcze wzorce mleko napoje poziomy porcje zachorowalność i śmiertelność rozpocznij naukę
|
|
grain products foods goods eating fats patterns milk beverages levels servings morbidity and mortality
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
warzywo smakosz smażenie na patelni śniadanie blanszowanie brunch duszenie przystawka rozpocznij naukę
|
|
vegetable gourmet stir-frying breakfast blanching brunch braising starter
|
|
|
deser smażenie na głębokim tłuszczu gotowanie na wolnym ogniu obiad pieczenie danie główne rozpocznij naukę
|
|
dessert deep frying simmering lunch baking maincourse
|
|
|