Pytanie |
Odpowiedź |
rozpocznij naukę
|
|
1. rozdrobnienie słodu 2. zacieranie 3. filtracja i wysładzanie 4. warzenie i chmielenie 5. chłodzenie 6. fermentacja 7. leżakowanie 8. wirowanie, filtracja i pasteryzacja
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
rozłożenie skrobi na prostsze fermentowane cukry przy udziale Alfa amylazy i beta amylazy powstaje głównie maltoza
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
pierwszy klarowny filtrat
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
wypłukiwanie cukrów z części stałej
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
produkt stały powstały z wypłukiwania cukrów
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
uwalniają się związki aromatyczne Alfa kwasy
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
zwiększa rozpuszczalność w wodzie oraz zwiększa goryczkowość
|
|
|
rozkład skrobi z bielma przebiega z udziałem rozpocznij naukę
|
|
Alfa amylazy, beta amylazy, Alfa dekstrynazy, maltazy
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
wtórne metabolity grzybów toksyczne dla zwierząt. toksyny produkowane przez workowce. słabo lotne, silnie polarne
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
chromatografia, spektrometria mas, immunochemia, immunochromatografia, ELISA,
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
oparta na odnawialnych surowcach biologicznych, obieg zamknięty
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
naczynie służące do hodowli mikroorganizmów
|
|
|
substraty wykorzystywane do produkcji kwasu mlekowego rozpocznij naukę
|
|
skrobia lignoceluloza serwatka glicerol melasa
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
kwestia wyboru bardziej efektywnego procesu
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
wynik adaptacji do specyficznego trybu życia
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
typowy dla komórek nowotworowych- oddychanie beztlenowe
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
biotransformacja jako główny cel. na przykład bioetanol, fermentacja, syrop paszowy, olej kukurydziany
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
reakcje modyfikacji związków i mieszanin bazujące na reakcjach biochemicznych. przykład: antybiotyki aminokwasy witaminy biopaliwo polimery enzymy steroidy
|
|
|
ważny gatunek przy biotransformacji rozpocznij naukę
|
|
corynebakterium glutamicum, bo oporność na stres, szybki metabolizm, wytwarza kwas glutaminowy, wytwarza niewiele produktów pobocznych, łatwy w manipulacji genetycznej
|
|
|