Toggle navigation
załóż konto
zaloguj się
log in
log in
stwórz fiszki
kursy językowe
jak to działa
katalog
języki obce
angielski
niderlandzki
niemiecki
hiszpański
francuski
włoski
norweski
rosyjski
koreański
portugalski
szwedzki
chiński
łaciński
japoński
arabski
czeski
zuluski
turecki
rumuński
ukraiński
przedmioty humanistyczne
polski
historia
WOS
prawo
historia sztuki
psychologia
religia i etyka
muzyka
zarządzanie
archeologia
pedagogika
przedmioty ścisłe
geografia
biologia
medycyna
chemia
fizyka
matematyka
ekonomia
informatyka
architektura
inne
hobby
prawo jazdy
design
premium
Kolokwium angielski I/2025
Kolokwium angielski I/2025
0
140 fiszek
michalinadlugosz
rozpocznij naukę
ściągnij mp3
×
Idealne dla słuchowców
–
zamień swoje słówka w audiokurs i ucz się:
podczas jazdy autobusem czy samochodem
na spacerze z psem
czekając w kolejce
przed snem
Funkcja dostępna tylko dla użytkowników premium.
aktywuj konto premium
przykładowe nagranie
drukuj
×
Idealne poza domem
–
wydrukuj swoje słówka:
jako poręczną listę
jako fiszki do wycięcia
Funkcja dostępna tylko dla użytkowników premium.
aktywuj konto premium
przykładowy wydruk
graj
sprawdź się
Pytanie
Odpowiedź
(In)soluble
rozpocznij naukę
(nie)rozpuszczalny
(In)chlorinated
rozpocznij naukę
woda (nie)chlorowana
(Vegetable) shortening
rozpocznij naukę
roślinny tłuszcz cukierniczy
Acidity
rozpocznij naukę
kwasowość
Additives
rozpocznij naukę
dodatki, substancje dodatkowe
Alcohol by volume (ABV)
rozpocznij naukę
zawartość alkoholu (wyrażona w procentach objętościowych)
Antioxidants
rozpocznij naukę
przeciwutleniacze
Barley
rozpocznij naukę
jęczmień
Baker’s yeast
rozpocznij naukę
drożdże piekarskie
Barrel
rozpocznij naukę
brzeczka
Batch
rozpocznij naukę
porcja, wsad (w procesach technologicznych/technikach laboratoryjnych)
Berry fruits
rozpocznij naukę
owoce jagodowe
Best before...
rozpocznij naukę
najlepiej spożyć przed...
Bitter
rozpocznij naukę
gorzki
Blend
rozpocznij naukę
jednolita mieszanina
Brewer’s yeast
rozpocznij naukę
drożdże piwowarskie
Brewery
rozpocznij naukę
browar
Butyric acid
rozpocznij naukę
kwas masłowy
Canola oil=rapeseed oil
rozpocznij naukę
olej rzepakowy
Choline
rozpocznij naukę
cholina
Chronic diseases
rozpocznij naukę
choroby przewlekłe
Citric acid
rozpocznij naukę
kwas cytrynowy
Clarification
rozpocznij naukę
klarowanie
Cloudy
rozpocznij naukę
mętny
Cole storage
rozpocznij naukę
przechowywanie chłodnicze
Cold
tłoczony na zimno
rozpocznij naukę
pressed
Contaminated
rozpocznij naukę
skażony
Cooler
rozpocznij naukę
chłodnia
Crushing
rozpocznij naukę
miażdżenie
Dehydration
rozpocznij naukę
odwodnienie
Diarrhea
rozpocznij naukę
biegunka
Dilution
rozpocznij naukę
rozcieńczenie
Dissolved
rozpocznij naukę
rozpuszczony
Distillery
rozpocznij naukę
gorzelnia
Dry (wine, gin)
rozpocznij naukę
wytrawny
Dye
rozpocznij naukę
barwnik
Egg white
rozpocznij naukę
białko jaja
Egg yolk
rozpocznij naukę
żółtko jaja
Essential oils
rozpocznij naukę
olejki eteryczne
Expiry date
rozpocznij naukę
termin ważności
Flavo(u)r
rozpocznij naukę
aromat, smak nadany (np. lodów)
Flavo(u)rings
rozpocznij naukę
substancje nadające smak i zapach
Flaxseed
rozpocznij naukę
siemię lniane
Flaxseed
olej lniany
rozpocznij naukę
oil
Foam
rozpocznij naukę
piana
Folate
rozpocznij naukę
folian
Folic acid
rozpocznij naukę
kwas foliowy
Food adulteration
rozpocznij naukę
fałszowanie żywności
Food label
rozpocznij naukę
(informacje zawarte na) etykietach żywności
Formation of sth
rozpocznij naukę
tworzenie się
Formulation
rozpocznij naukę
receptura
Freezer
rozpocznij naukę
zamrażarka
Freezing
rozpocznij naukę
mrożenie
HDL, high
cholesterol HDL (“dobry”)
rozpocznij naukę
density lipoprotein
Health hazard
rozpocznij naukę
zagrożenie dla życia i zdrowia
Heat treatment
rozpocznij naukę
obróbka cieplna
Heavy metals
rozpocznij naukę
metale ciężkie
Hops
rozpocznij naukę
chmiel
Hydrogenated fat
rozpocznij naukę
utwardzony tłuszcz
Infusion
rozpocznij naukę
napar
Juniper
rozpocznij naukę
jałowiec
Lard
rozpocznij naukę
słonina, smalec
LDL, low
cholesterol LDL (“zły”)
rozpocznij naukę
density lipoprotein
Lemon peel
rozpocznij naukę
skórka cytryny
Linoleic acid
rozpocznij naukę
kwas linolowy
Linolenic acid
rozpocznij naukę
kwas linolenowy
Malic acid
rozpocznij naukę
kwas jabłkowy
Malt
rozpocznij naukę
słód
Malting
rozpocznij naukę
składowanie
Mo(u)ld
rozpocznij naukę
pleśń
Moderate
rozpocznij naukę
umiarkowany
Modified atmosphere packaging
rozpocznij naukę
pakowanie w atmosferze modyfikowanej
Nitrates
rozpocznij naukę
azotany
Non
niezgodność, nieprzestrzeganie norm
rozpocznij naukę
compliance with standards
Off
nieporządny zapach/aromat
rozpocznij naukę
flavo(u)r
Olive oil
rozpocznij naukę
oliwa z oliwek
Organic food
rozpocznij naukę
żywność ekologiczna
Palmitic acid
rozpocznij naukę
kwas palmitynowy
Preservation
rozpocznij naukę
konserwowanie
Preservation
rozpocznij naukę
środek konserwujący
Prior to sth
rozpocznij naukę
przed czymś
Rancid
rozpocznij naukę
zjełczały
Rancidity
rozpocznij naukę
jełczenie
Recommended Dietary Allowance (RDA)
rozpocznij naukę
zalecane dzień w spożycie
Relevant
rozpocznij naukę
istotny, merytoryczny
Residual sugars
rozpocznij naukę
cukier resztkowy
Residue
rozpocznij naukę
pozostałość
Rosating
rozpocznij naukę
prażenie
Room temperature storage
rozpocznij naukę
przechowywanie w temperaturze pokojowej
Saccharide
rozpocznij naukę
sacharyd, węglowodan, cukier
Saffron
rozpocznij naukę
szafran
Saturated fatty acids
rozpocznij naukę
nasycone kwasy tłuszczowe
Sediment
rozpocznij naukę
osad
Shelf life
rozpocznij naukę
okres przechowywania
Sieve
rozpocznij naukę
sito
Smoke point
rozpocznij naukę
punkt dymienia
Solids
rozpocznij naukę
części stałe
Sorbate
rozpocznij naukę
sorbinian
Specific gravity
rozpocznij naukę
ciężar właściwy
Spirits
rozpocznij naukę
alkohole wysokoprocentowe
Stalowa (food)
rozpocznij naukę
podstawowy produkt spożywczy, podstawą diety (w danym regionie)
Sulfites, sulphites
rozpocznij naukę
siarczyny
Tallow
rozpocznij naukę
łój
Tannin
rozpocznij naukę
tanina
Tartaric acid
rozpocznij naukę
kwas winowy
Technical standard
rozpocznij naukę
Norma techniczna
To assess sth
rozpocznij naukę
oceniać coś
To brew
rozpocznij naukę
warzyć (piwo)
To chill to...
rozpocznij naukę
schłodzić do...
To condense
rozpocznij naukę
skraplać (się)
To dilute sth
rozpocznij naukę
rozcieńczyć
To distil
rozpocznij naukę
destylować
To enhance
rozpocznij naukę
zwiększać, wzmacniać (przenośnie)
To extract sth
rozpocznij naukę
ekstrahować
To filter sth
rozpocznij naukę
filtrować
To go rancid
rozpocznij naukę
zjełczeć
To jest shy to... °C
rozpocznij naukę
podgrzać do
To interactive
rozpocznij naukę
dezaktywować
To inoculate
rozpocznij naukę
zaszczepić (np. kulturami starterowymi)
To preserve sth
rozpocznij naukę
zachować, zakonserwować
To refine
rozpocznij naukę
rafinować, oczyszczać
To reveal
rozpocznij naukę
ujawnić
To rinse
rozpocznij naukę
wypłukać
To sample sth
rozpocznij naukę
pobierać próbki
To seal
rozpocznij naukę
zamknąć szczelnie, hermetycznie
To steep
rozpocznij naukę
macerować, moczyć
To strain
rozpocznij naukę
odsączyć
To substitute sth with sth
rozpocznij naukę
zastąpić coś czymś
To vaporize=vaporise
rozpocznij naukę
odparować
Trace amounts
rozpocznij naukę
ilości śladowe
Trace element
rozpocznij naukę
pierwiastek śladowy
Treatment
rozpocznij naukę
poddanie działaniu jakiegoś czynnika
Triglycerides
rozpocznij naukę
trójglicerydy
Unsaturated fatty acids
rozpocznij naukę
nienasycone kwasy tłuszczowe
Vat
rozpocznij naukę
kadź, zbiornik
Vegetable oil
rozpocznij naukę
olej roślinny
Vessel
rozpocznij naukę
naczynie
Vinegar
rozpocznij naukę
ocet
Volume
rozpocznij naukę
objętość
Wort
rozpocznij naukę
brzeczka
Stwórz fiszki
English
Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.
×
Główne
Pasek postępu
Zegar
Wymuś dobrą odpowiedź
Treści
Tekst
Tekst przykładu
Obrazki
Nagrania
Nagrania przykładu
Nagrania ojczyste
Podkreślenia gramatyczne
Opcje przepisywania
ignoruj:
spacje
znaki narodowe
nawiasy
interpunkcję
wielkość liter
brak rodzajnika
unifikuj skróty
kolejność
zgłoś błąd
Dziękujemy za zgłoszenie :)
1
2
3
4
sprawdź
dalej
mam rację ↑
(
Tip:
wciśnięcie
enter
uzna odpowiedź jako
złą
Tip2:
żeby z powrotem zobaczyć pytanie, kliknij na polu fiszki )
nie wiem
wiem
pokaż odpowiedź
sprawdź
dalej
mam rację ↑
(
Tip:
wciśnięcie
enter
uzna odpowiedź jako
złą
Tip2:
żeby z powrotem zobaczyć pytanie, kliknij na polu fiszki )
Brawo, świetnie Ci idzie:)
Twórcą tych fiszek jest Michalinadlugosz.
Kliknij, aby stworzyć własne fiszki:)
Jeśli wolisz gotowe, wypróbuj nasze profesjonalne kursy.
Słownictwo angielskie do matury podstawowej
wypróbuj za darmo
500 najważniejszych czasowników po angielsku
wypróbuj za darmo
Powtórz wszystkie
Powtórz trudne
Koniec rundy
1
Podsumowanie
runda
wiem
nie wiem
1
(
)
(
)
Następna runda
powtórz to, czego nie wiedziałeś
`
1
2
3
4
5
6
7
8
9
0
-
=
English
American English
Français
español
Nederlands, Vlaams
Deutsch
Norsk
język polski
português
русский язык
Svenska
українська мова
italiano
gjuha shqipe
العربية
euskara
беларуская мова
български език
中文, 汉语, 漢語
hrvatski jezik
český jazyk
dansk
Esperanto
eesti keel
føroyskt
suomen kieli
galego
ελληνικά
ქართული
עברית
हिन्दी, हिंदी
Bahasa Indonesia
Íslenska
日本語, にほんご
ייִדיש
ಕನ್ನಡ
català, valencià
Қазақша
isiXhosa
한국어, 韓國語, 조선어, 朝鮮語
latine
lietuvių kalba
latviešu valoda
Lëtzebuergesch
македонски јазик
bahasa Melayu, بهاس ملايو
Malti
Papiamento
فارسی
Português brasileiro
rumantsch grischun
limba română
српски језик
Setswana
slovenský jazyk
slovenski jezik
Gàidhlig
ไทย
Xitsonga
Türkçe
اردو
magyar
Tiếng Việt
isiZulu
q
w
e
r
t
y
u
i
o
p
[
]
\
a
s
d
f
g
h
j
k
l
;
'
z
x
c
v
b
n
m
,
.
/
Ctrl + Alt
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
×
Zaznacz prawidłową odpowiedź
nowy test
×
Odkryj wszystkie pary w najmniejszej liczbie ruchów!
0
kroków
Nowa gra:
4x3
5x4
6x5
7x6
×
log in
log in
Zaloguj się
Login lub Email
Hasło
Zaloguj się
Zapomniałeś hasła?
Nie masz konta?
log in
log in
Załóż konto
Na dobry początek kurs w prezencie :)
Za darmo. Bez zobowiązań. Bez spamu.
Twój adres email
Załóż konto
Masz już konto?
Akceptuję
regulamin
i
politykę prywatności