Moja lekcja

 0    140 fiszek    michalina58
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie Odpowiedź
(In)soluble
rozpocznij naukę
(Nierozpuszczalny
(In)chlorinated
rozpocznij naukę
(Nie)chlorowany
(Vegetable) shortening
rozpocznij naukę
(Roślinny) tłuszcz
Acidity
rozpocznij naukę
Kwasowość
Additives
rozpocznij naukę
Dodatki
Alcohol by volume (ABV)
rozpocznij naukę
Zawartość alkoholu objętościowo (ABV)
Antioxidants
rozpocznij naukę
przeciwutleniacze
Barley
rozpocznij naukę
Jęczmień
Baker’s yeast
rozpocznij naukę
Drożdże piekarskie
Barrel
rozpocznij naukę
Beczka
Batch
rozpocznij naukę
Partia
Berry fruits
rozpocznij naukę
Owoce jagodowe
Best before...
rozpocznij naukę
Najlepiej spożyć przed...
Bitter
rozpocznij naukę
Gorzki
Blend
rozpocznij naukę
Mieszanka
Brewer’s yeast
rozpocznij naukę
Drożdże piwowarskie
Brewery
rozpocznij naukę
Browar
Butyric acid
rozpocznij naukę
Kwas masłowy
Canola oil=rapeseed oil
rozpocznij naukę
Olej rzepakowy = olej rzepakowy
Choline
rozpocznij naukę
Cholina
Chronic diseases
rozpocznij naukę
Choroby przewlekłe
Citric acid
rozpocznij naukę
Kwas cytrynowy
Clarification
rozpocznij naukę
Wyjaśnienie
Cloudy
rozpocznij naukę
Pochmurny
Cole storage
rozpocznij naukę
Przechowywanie kapusty
Cold pressed
rozpocznij naukę
Tłoczony na zimno
Contaminated
rozpocznij naukę
Zanieczyszczone
Cooler
rozpocznij naukę
Chłodnica
Crushing
rozpocznij naukę
Miażdżący
Dehydration
rozpocznij naukę
Odwodnienie
Diarrhea
rozpocznij naukę
Biegunka
Dilution
rozpocznij naukę
Roztwór
Dissolved
rozpocznij naukę
Rozpuszczony
Distillery
rozpocznij naukę
Destylarnia
Dry (wine, gin)
rozpocznij naukę
Wytrawne (wino, gin)
Dye
rozpocznij naukę
Barwnik
Egg white
rozpocznij naukę
Białko jajka
Egg yolk
rozpocznij naukę
Żółtko jaja
Essential oils
rozpocznij naukę
Olejki eteryczne
Expiry date
rozpocznij naukę
Data wygaśnięcia
Flavo(u)r
rozpocznij naukę
Smak
Flavo(u)rings
rozpocznij naukę
Pierścienie smakowe
Flaxseed
rozpocznij naukę
Siemię lniane
Flaxseed oil
rozpocznij naukę
Olej lniany
Foam
rozpocznij naukę
Piana
Folate
rozpocznij naukę
Kwas foliowy
Folic acid
rozpocznij naukę
Kwas foliowy
Food adulteration
rozpocznij naukę
Zafałszowanie żywności
Food label
rozpocznij naukę
Etykieta żywności
Formation of sth
rozpocznij naukę
Tworzenie czegoś
Formulation
rozpocznij naukę
Sformułowanie
Freezer
rozpocznij naukę
Zamrażarka
Freezing
rozpocznij naukę
Zamrażanie
HDL, high density lipoprotein
rozpocznij naukę
HDL, lipoproteina o dużej gęstości
Health hazard
rozpocznij naukę
Zagrożenie dla zdrowia
Heat treatment
rozpocznij naukę
Obróbka cieplna
Heavy metals
rozpocznij naukę
Metale ciężkie
Hops
rozpocznij naukę
Chmiel
Hydrogenated fat
rozpocznij naukę
Tłuszcz uwodorniony
Infusion
rozpocznij naukę
Napar
Juniper
rozpocznij naukę
Jałowiec
Lard
rozpocznij naukę
Smalec
LDL, low density lipoprotein
rozpocznij naukę
LDL, lipoproteina o małej gęstości
Lemon peel
rozpocznij naukę
Skórka cytrynowa
Linoleic acid
rozpocznij naukę
Kwas linolowy
Linolenic acid
rozpocznij naukę
Kwas linolenowy
Malic acid
rozpocznij naukę
Kwas jabłkowy
Malt
rozpocznij naukę
Słód
Malting
rozpocznij naukę
Słodowanie
Mo(u)ld
rozpocznij naukę
Pleśń
Moderate
rozpocznij naukę
Umiarkowany
Modified atmosphere packaging
rozpocznij naukę
Opakowanie w atmosferze modyfikowanej
Nitrates
rozpocznij naukę
Azotany
Non compliance with standards
rozpocznij naukę
Niedostosowanie się do norm
Off flavo(u)r
rozpocznij naukę
Niesmak(i)
Olive oil
rozpocznij naukę
Oliwa z oliwek
Organic food
rozpocznij naukę
Jedzenie organiczne
Palmitic acid
rozpocznij naukę
Kwas palmitynowy
Preservation
rozpocznij naukę
Ochrona
Preservation
rozpocznij naukę
Ochrona
Prior to sth
rozpocznij naukę
Przed czymś
Rancid
rozpocznij naukę
Zjełczały
Rancidity
rozpocznij naukę
Zjełczałość
Recommended Dietary Allowance (RDA)
rozpocznij naukę
Zalecane dzienne spożycie (ZDS)
Relevant
rozpocznij naukę
Istotnych
Residual sugars
rozpocznij naukę
Cukry resztkowe
Residue
rozpocznij naukę
Pozostałość
Rosating
rozpocznij naukę
Rosating
Room temperature storage
rozpocznij naukę
Przechowywanie w temperaturze pokojowej
Saccharide
rozpocznij naukę
Sacharyd
Saffron
rozpocznij naukę
Szafran
Saturated fatty acids
rozpocznij naukę
Kwasy tłuszczowe nasycone
Sediment
rozpocznij naukę
Osad
Shelf life
rozpocznij naukę
Okres ważności
Sieve
rozpocznij naukę
Sito
Smoke point
rozpocznij naukę
Punkt dymienia
Solids
rozpocznij naukę
Ciała stałe
Sorbate
rozpocznij naukę
Sorbinian
Specific gravity
rozpocznij naukę
Środek ciężkości
Spirits
rozpocznij naukę
Duchy
Staple (food)
rozpocznij naukę
Podstawowy artykuł spożywczy
Sulfites, sulphites
rozpocznij naukę
Siarczyny, siarczyny
Tallow
rozpocznij naukę
Łój
Tannin
rozpocznij naukę
Tanina
Tartaric acid
rozpocznij naukę
Kwas winowy
Technical standard
rozpocznij naukę
Norma techniczna
To assess sth
rozpocznij naukę
Aby ocenić coś
To brew
rozpocznij naukę
Warzyć
To chill to...
rozpocznij naukę
Aby się zrelaksować...
To condense
rozpocznij naukę
Skondensować
To dilute sth
rozpocznij naukę
Rozcieńczyć coś
To distil
rozpocznij naukę
Destylować
To enhance
rozpocznij naukę
Ulepszyć
To extract sth
rozpocznij naukę
Wydobyć coś
To filter sth
rozpocznij naukę
Aby filtrować coś
To go rancid
rozpocznij naukę
Zjełczeć
To heat sth to... °C
rozpocznij naukę
Podgrzać coś do... °C
To interactive
rozpocznij naukę
Do interaktywnego
To inoculate
rozpocznij naukę
Zaszczepić
To preserve sth
rozpocznij naukę
Aby coś zachować
To refine
rozpocznij naukę
Udoskonalić
To reveal
rozpocznij naukę
Ujawnić
To rinse
rozpocznij naukę
Spłukiwać
To sample sth
rozpocznij naukę
Próbować czegoś
To seal
rozpocznij naukę
Aby zapieczętować
To steep
rozpocznij naukę
Zaparzyć
To strain
rozpocznij naukę
Odcedzić
To substitute sth with sth
rozpocznij naukę
Zastąpić coś czymś
To vaporize=vaporise
rozpocznij naukę
Odparować = wyparować
Trace amounts
rozpocznij naukę
Ilości śladowe
Trace element
rozpocznij naukę
Mikroelement
Treatment
rozpocznij naukę
Leczenie
Triglycerides
rozpocznij naukę
Trójglicerydy
Unsaturated fatty acids
rozpocznij naukę
Nienasycone kwasy tłuszczowe
Vat
rozpocznij naukę
Faktura VAT
Vegetable oil
rozpocznij naukę
Olej roślinny
Vessel
rozpocznij naukę
Naczynie
Vinegar
rozpocznij naukę
Ocet winny
Volume
rozpocznij naukę
Tom
Wort
rozpocznij naukę
Brzeczka

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.