Moja lekcja

 0    5 fiszek    guest3692879
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
Co to jest fermentacja
rozpocznij naukę
Proces rozkładu cukrów przez drożdże lub bakterie beztlenowe, np. kiszenie ogórków, produkcja jogurtu.
Co to jest denaturacja białek?
rozpocznij naukę
Zmiana struktury białek pod wpływem temperatury, np. ścinanie się jajka.
Co to są procesy chemiczne w żywności?
rozpocznij naukę
Zmiany chemiczne zachodzące podczas przygotowywania, przechowywania i trawienia jedzenia.
Co to jest karmelizacja?
rozpocznij naukę
Rozkład cukrów pod wpływem wysokiej temperatury, np. tworzenie karmelu z cukru.
Co to jest hydroliza skrobi?
rozpocznij naukę
Rozkład skrobi na cukry proste, np. dzięki enzymom w ślinie (amylaza).

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.