jedzenie

 0    282 fiszki    damianwilma
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie Odpowiedź
urodziny
rozpocznij naukę
il compleanno
narzeczony
rozpocznij naukę
il fídanzato
niespodzianka
rozpocznij naukę
la sorpresa
kuchnia śródziemnomorska
rozpocznij naukę
Cucina mediterranea
taras
rozpocznij naukę
la terrazza
kolacja
rozpocznij naukę
la cena
nazwisko
rozpocznij naukę
il cognome
świeca
rozpocznij naukę
la candela
widok
rozpocznij naukę
la vista
właściciel
rozpocznij naukę
il proprietario
kelner
rozpocznij naukę
il cameriere
zachód słońca
rozpocznij naukę
il tramonto
przystawka
rozpocznij naukę
l'antipasto
pierwsze danie
rozpocznij naukę
primo piatto/il primo
drugie danie
rozpocznij naukę
secondo piatto/il secondo
deser
rozpocznij naukę
il dessert / il dolce
ryba
rozpocznij naukę
il pesce
łosoś
rozpocznij naukę
salmone (m.)
filet z ryby
rozpocznij naukę
il filetto di pesce
ośmiornica
rozpocznij naukę
il polpo/la piovra
małże
rozpocznij naukę
le cozze
skała
rozpocznij naukę
la roccia / lo scoglio
ruszt
rozpocznij naukę
la griglia
zioła
rozpocznij naukę
le erbe
lody
rozpocznij naukę
il gelato (m)
truskawka
rozpocznij naukę
la fragola
tort
rozpocznij naukę
la torta
ciasteczko bezowe
rozpocznij naukę
la meringa
nakrycie
rozpocznij naukę
il coperto
zamówienia
rozpocznij naukę
l’ordinazione
warzywa
rozpocznij naukę
le verdure
drut, nić
rozpocznij naukę
il filo
parmezan
rozpocznij naukę
il parmigiano
płatki parmezanu
rozpocznij naukę
Scaglie di parmigiano
warstwa
rozpocznij naukę
lo strato
rukola
rozpocznij naukę
la rucola
specjalnosc szefa kuchni
rozpocznij naukę
specialità dello chef
talerz
rozpocznij naukę
il piatto
butelka
rozpocznij naukę
la bottiglia
rachunek
rozpocznij naukę
il conto
zapraszać
rozpocznij naukę
invitare
jeść poza domem
rozpocznij naukę
mangiare fuori
zarezerwować stolik
rozpocznij naukę
prenotare un tavolo
zdecydować się coś zrobić
rozpocznij naukę
decidere di fare qualcosa
podobać się
rozpocznij naukę
piacere
potwierdzać
rozpocznij naukę
confermare
wskazywać
rozpocznij naukę
indicare
siadać
rozpocznij naukę
sedersi
podziwiać
rozpocznij naukę
ammirare
przyjąć zamówienie
rozpocznij naukę
prendere l’ordinazione
doradzać
rozpocznij naukę
consigliare
wspaniały, cudowny
rozpocznij naukę
splendido
wspaniały, świetny
rozpocznij naukę
stupendo
mieszany
rozpocznij naukę
misto
surowy
rozpocznij naukę
crudo
krojony
rozpocznij naukę
tagliato
cienki
rozpocznij naukę
sottile
kremowy
rozpocznij naukę
cremoso
słodki
rozpocznij naukę
dolce
pyszny, wyśmienity
rozpocznij naukę
squisito
na brzegu morza
rozpocznij naukę
in riva al mare
Jeśli jest to możliwe
rozpocznij naukę
se è possibile
na zewnątrz
rozpocznij naukę
di fuori
w blasku świecy
rozpocznij naukę
a lume di candela
chętnie
rozpocznij naukę
volentieri
na pewno
rozpocznij naukę
senz’altro
w międzyczasie
rozpocznij naukę
nel frattempo
Tawerna/restauracja
rozpocznij naukę
l’osteria/la trattoria
stołówka
rozpocznij naukę
la mensa
sklep z kanapkami
rozpocznij naukę
la paninoteca
posiłek
rozpocznij naukę
il pasto
śniadanie
rozpocznij naukę
la colazione
obiad
rozpocznij naukę
il pranzo
kolacja
rozpocznij naukę
la cena
uroczysta kolacja
rozpocznij naukę
il cenone
przekąska
rozpocznij naukę
lo spuntino
podwieczorek
rozpocznij naukę
la merenda
smacznego
rozpocznij naukę
buon apetito
przyprawa
rozpocznij naukę
il condimento
przyprawy
rozpocznij naukę
le spezie
zioła
rozpocznij naukę
le erbe
rozmaryn
rozpocznij naukę
il rosmarino
szałwia
rozpocznij naukę
la salvia
mięta
rozpocznij naukę
la menta
tymianek
rozpocznij naukę
il timo
bazylia
rozpocznij naukę
il basilico
Oregano
rozpocznij naukę
l’origano
sól
rozpocznij naukę
il sale
pieprz
rozpocznij naukę
il pepe
chili
rozpocznij naukę
il peperoncino
cynamon
rozpocznij naukę
la cannella
cukier
rozpocznij naukę
lo zucchero
czosnek
rozpocznij naukę
l’aglio
olej
rozpocznij naukę
l’olio
oliwa z oliwek
rozpocznij naukę
l’olio d’oliva
ocet
rozpocznij naukę
l’aceto
ocet balsamiczny
rozpocznij naukę
l’aceto balsamico
ocet winny
rozpocznij naukę
l’aceto di vino
sztućce
rozpocznij naukę
le posate
widelec
rozpocznij naukę
la forchetta
nóż
rozpocznij naukę
il coltello
łyżka
rozpocznij naukę
il cucchiaio
łyżeczka
rozpocznij naukę
il cucchiaino
głęboki/płaski talerz
rozpocznij naukę
il piatto fondo/piano
filiżanka
rozpocznij naukę
la tazza
szklanka, kieliszek
rozpocznij naukę
il bicchiere
kufel
rozpocznij naukę
il boccale
obrus
rozpocznij naukę
la tovaglia
serwetka
rozpocznij naukę
il tovagliolo
wykałaczka
rozpocznij naukę
lo stuzzicadenti
garnek
rozpocznij naukę
la pentola
patelnia
rozpocznij naukę
la padella
pokrywka
rozpocznij naukę
il coperchio
butelka wody gazowanej
rozpocznij naukę
una bottiglia di aqua gassata/frizzante
butelka wody niegazowanej/naturalnej
rozpocznij naukę
una bottiglia di aqua liscia/naturale
sok
rozpocznij naukę
il succo
sok swiezo wyciskany
rozpocznij naukę
la spremuta
herbata
rozpocznij naukę
il tè
kawa
rozpocznij naukę
il caffè
piwo beczkowe
rozpocznij naukę
la birra alla spina
wino czerwone/białe
rozpocznij naukę
il vino rosso / bianco
wino musujące
rozpocznij naukę
il vino spumante
wino wytrawne
rozpocznij naukę
il vino secco
wino słodkie
rozpocznij naukę
vino dolce
likier ziołowy
rozpocznij naukę
il liquore alle erbe
gotowanie
rozpocznij naukę
la cottura
krwisty
rozpocznij naukę
al sangue
niedogotowany/lekko usmażony
rozpocznij naukę
poco cotto
dobrze ugotowane/wysmażony
rozpocznij naukę
ben cotto
pieczony
rozpocznij naukę
arrosto
pieczeń
rozpocznij naukę
il arrosto
wędzony
rozpocznij naukę
affumicato
gotowane na parze
rozpocznij naukę
cotto al vapore
duszony
rozpocznij naukę
brasato
gotowany
rozpocznij naukę
bollito
grillowany
rozpocznij naukę
alla griglia
smak
rozpocznij naukę
il gusto
o smaku truskawkowym
rozpocznij naukę
al gusto di fragola
smak
rozpocznij naukę
il sapore
zapach
rozpocznij naukę
il profumo
gorzki
rozpocznij naukę
amaro
kwasny/cierpki
rozpocznij naukę
aspro
kwaśny
rozpocznij naukę
acido
słodki
rozpocznij naukę
dolce
słony
rozpocznij naukę
salato
pikantny
rozpocznij naukę
piccante
ciepły
rozpocznij naukę
caldo
zimno
rozpocznij naukę
freddo
ciepły
rozpocznij naukę
tiepido
ryż długoziarnisty
rozpocznij naukę
il riso a chicco lungo
ziarnko
rozpocznij naukę
il chicco
krewetka
rozpocznij naukę
il gambero
ogony krewetek
rozpocznij naukę
le code di gamberi
cukinia
rozpocznij naukę
la zucchina
cebula
rozpocznij naukę
la cipolla
marchew
rozpocznij naukę
la carota
łodyga selera naciowego
rozpocznij naukę
la costa di sedano
pęczek
rozpocznij naukę
un mazzo
szczypiorek
rozpocznij naukę
l’erba cipollina
gotować
rozpocznij naukę
lessare
obfity
rozpocznij naukę
abbondante
wrzący
rozpocznij naukę
bollente
słony
rozpocznij naukę
salato
obierać
rozpocznij naukę
sbucciare
siekać
rozpocznij naukę
tritare
umyć
rozpocznij naukę
lavare
kroić, ciąć
rozpocznij naukę
tagliare
w kostkę
rozpocznij naukę
a dadini
w plastreki
rozpocznij naukę
a rondelle
cienki
rozpocznij naukę
sottile
obierać krewetki
rozpocznij naukę
sgusciare
na małe kawałki
rozpocznij naukę
a pezzetti
dusić
rozpocznij naukę
stufare
łączyć
rozpocznij naukę
unire
gotować
rozpocznij naukę
cuocere
około
rozpocznij naukę
circa
dodawać
rozpocznij naukę
aggiungere
solić
rozpocznij naukę
salare
pieprzyć, doprawiać pieprzem
rozpocznij naukę
pepare
do smaku
rozpocznij naukę
a piecere
odcedzić
rozpocznij naukę
scolare
krótko podsmażyć
rozpocznij naukę
saltare
miska
rozpocznij naukę
la ciotola
posypać
rozpocznij naukę
spolverare
serwować, podawać
rozpocznij naukę
servire
obierać
rozpocznij naukę
sbucciare
przekroić na pół
rozpocznij naukę
tagliare a metà
na kawałki
rozpocznij naukę
a pezzetti
w kostkę
rozpocznij naukę
a cubetti
usunąć nasiona/drylować
rozpocznij naukę
eliminare i semi
siekać
rozpocznij naukę
tritare
drobno
rozpocznij naukę
finemente
grubo (posiekany)
rozpocznij naukę
grossolanamente
odcedzić
rozpocznij naukę
scolare
wysysać/odcedzić
rozpocznij naukę
sgocciolare
gotować / gotować
rozpocznij naukę
lessare / bollire
podgrzać
rozpocznij naukę
scaldare
łączyć
rozpocznij naukę
unire
łączyć, mieszać
rozpocznij naukę
mescolare
ugasić/wyłączyć gaz/ ogień / płomień
rozpocznij naukę
spegnere il fuoco/la fiamma
przyprawiać
rozpocznij naukę
condire/insaporire
zostawić do ostygnięcia/ostudzić
rozpocznij naukę
lasciare raffreddare
rozsmarować masło
rozpocznij naukę
spalmare il burro
gotować na małym ogniu
rozpocznij naukę
cuocere a fiamma dolce
na średnim ogniu
rozpocznij naukę
a fiamma moderata
na dużym ogniu
rozpocznij naukę
a fiamma alta
banan
rozpocznij naukę
la banana
wiśnia
rozpocznij naukę
l’amarena
czereśnia
rozpocznij naukę
la ciliegia
truskawka
rozpocznij naukę
la fragola
owoce leśne
rozpocznij naukę
i frutti di bosco
malina
rozpocznij naukę
il lampone
porzeczka
rozpocznij naukę
il ribes
żurawina
rozpocznij naukę
il mirtillo rosso
borowka amerykanska
rozpocznij naukę
il mirtillo
jeżyna
rozpocznij naukę
la mora
brzoskwinia
rozpocznij naukę
la pesca
morela
rozpocznij naukę
l’albicocca
jabłko
rozpocznij naukę
la mela
gruszka
rozpocznij naukę
la pera
śliwka
rozpocznij naukę
la prugna
owoce cytrusowe
rozpocznij naukę
gli agrumi
pomarańcza
rozpocznij naukę
l’arancia
grejpfrut
rozpocznij naukę
il pompelmo
cytryna
rozpocznij naukę
il limone
mamdarynka
rozpocznij naukę
il mamdarino
melon
rozpocznij naukę
il melone
arbuz
rozpocznij naukę
l’anguria
kokos
rozpocznij naukę
il cocco
winogrona
rozpocznij naukę
l’uva
kiwi
rozpocznij naukę
il kiwi
figa (owoc figi)
rozpocznij naukę
il fico (frutto di fico)
granat
rozpocznij naukę
il melograno
strączek/rośliny strączkowe
rozpocznij naukę
il legume/i legumi
pomidor
rozpocznij naukę
il pomodoro
papryka
rozpocznij naukę
il peperone
ogórek
rozpocznij naukę
il cetriolo
dynia
rozpocznij naukę
la zucca
cukinia
rozpocznij naukę
la zucchina
bakłażan
rozpocznij naukę
la melanzana
ziemniak
rozpocznij naukę
la patata
cykoria
rozpocznij naukę
l’insalata belga
sałata
rozpocznij naukę
la lattuga
kapusta
rozpocznij naukę
il cavolo
brukselka
rozpocznij naukę
il cavolo di Bruxelles
kalafior
rozpocznij naukę
il cavolfiore
seler
rozpocznij naukę
il sedano
por
rozpocznij naukę
il porro
ciecierzyca
rozpocznij naukę
i ceci
fasolki
rozpocznij naukę
i fagioli
fasolka szparagowa
rozpocznij naukę
i fagiolini
groszek
rozpocznij naukę
i piselli
kukurydza
rozpocznij naukę
il mais
rzodkiewka
rozpocznij naukę
il ravanello
ząbek czosnku
rozpocznij naukę
uno spicchio d'aglio
głowa czosnku
rozpocznij naukę
una testa d'aglio
burak
rozpocznij naukę
la barbabietola
szparag
rozpocznij naukę
l’asparago
cebula
rozpocznij naukę
la cipolla
szpinak
rozpocznij naukę
gli spinacci
brokuły
rozpocznij naukę
il broccolo
pietruszka
rozpocznij naukę
il prezzemolo
orzech włoski
rozpocznij naukę
la noce
orzech laskowy
rozpocznij naukę
la nocciola
orzeszki ziemne
rozpocznij naukę
gli arachidi
pistacje
rozpocznij naukę
i pistacchi
migdał
rozpocznij naukę
la mandorla
rodzynki
rozpocznij naukę
l’uvetta
majonez
rozpocznij naukę
la maionese
jajko, jajka
rozpocznij naukę
l’uovo, le uova
olej słonecznikowy
rozpocznij naukę
l’olio di semi di girasole
masło
rozpocznij naukę
il burro
margaryna
rozpocznij naukę
la margarina
boczek
rozpocznij naukę
la pancetta
smalec
rozpocznij naukę
lo strutto
słonina
rozpocznij naukę
il lardo
dżem
rozpocznij naukę
la marmellata
tuńczyk
rozpocznij naukę
il tonno
sos
rozpocznij naukę
il sugo
sos pomidorowy do makaronu
rozpocznij naukę
il sugo di pomodoro per la pastasciutta
sos
rozpocznij naukę
la salsa
musztarda
rozpocznij naukę
la mostarda

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.