Moja lekcja

 0    23 fiszki    michalsworowski07
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie Odpowiedź
Bigos staropolski
rozpocznij naukę
Zawiera trzy rodzaje mięs, kiełbasę, śliwki, miód, grzyby i przyprawy.
Gulasz wołowy
rozpocznij naukę
Trzy złociste placki ziemniaczane z aromatycznym gulaszem z wołowiny, duszonym z papryką, włoszczyzną i czosnkiem, doprawionym majerankiem i podanym ze śmietaną.
Rolada Śląska
rozpocznij naukę
Kiszone ogórek, boczek, musztarda, górna zrazowa – duszone w warzywach i sosie. Podawana z kluskami śląskimi i modrą kapustą.
Żeberko w miodzie i piwie
rozpocznij naukę
Marynowane w miodzie i piwie, BBQ, z ziemniakiem zapiekanym w folii. Najlepsze z surówką z białej kapusty.
Grillowany stek
rozpocznij naukę
Polędwica marynowana w oliwie i przyprawach. Z ziemniakami zapiekanymi w folii, otulona dymem olchowo-bukowym.
Sandacz po polsku
rozpocznij naukę
Filet z sandacza duszony w białym winie z masłem, czosnkiem i cebulą, z selerem naciowym, marchewką i natką pietruszki.
Półmisek Wrocławskiej
rozpocznij naukę
żeberka w glazurze miodowo-piwnej kotlet schabowy grillowana pierś z indyka bigos wrocławski ziemniaki po staropolsku sałatka z warzyw modra kapusta
Wielka Golonka Wrocławskiej
rozpocznij naukę
Długo pieczona golonka wieprzowa, marynowana w piwie, miodzie, warzywach i ziołach. Podawana z ziemniakami po staropolsku, chrzanem i musztardą piwną. Aromatyczna i sycąca.
Schabowe
rozpocznij naukę
Smażone na smalcu, przed smażeniem moczone w mleku dla miękkości i soczystości.
Żeberka w glazurze miodowo-piwnej
rozpocznij naukę
Pieczone żeberka wieprzowe w słodko-piwnej glazurze z nutą miodu. Podawane z ziemniakami i surówką.
Zupa cebulowa
rozpocznij naukę
Kremowa zupa z karmelizowanej cebuli, z dodatkiem grzanek i żółtego sera.
Tatar woł
rozpocznij naukę
Klasyczny z selekconowanej polskiej polędwicy wołowej siekany
Grill ser wędzowny
rozpocznij naukę
Ser w grillowane grzanki na maśle zioł-czosnk sos żurawinowy
Gzik
rozpocznij naukę
Zapiekany ziemniak z twarożkiem
ŻUrek
rozpocznij naukę
Wro zakwas na mące żytniej i z grzybam,i
Hekele
rozpocznij naukę
musztarda jajko czerwona kapucha ogór cebula chips z boczku
Zupa z raków
rozpocznij naukę
Grzanki szyjki rakowe rak seler naciowy marchew pomidor żółtko
Bigos wro
rozpocznij naukę
Czerwona kapucha 3 rodzaje mięs jabłko rodzynki czerwone wino
Śląskie niebo
rozpocznij naukę
Schab i boczek w owocach duszone(śliwki morele jabłka) goździki i migdały
Sałatka z indykiem
rozpocznij naukę
mix sałat oliwki pomidor papryka vinegret
Camembert
rozpocznij naukę
MIx salat ser oliwa
Sałatka z burakiem
rozpocznij naukę
Marynowany burak i szparagi miks warzyw oliwa truflowa
Sandacz po polsku
rozpocznij naukę
Filet duszony w biuałym winie z masłem czosnkiem cebulą i selerem naciowym marchewką i natką

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.