Pytanie |
Odpowiedź |
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
Z jakich pieriwastkow są zbudowane sacharydy? rozpocznij naukę
|
|
Sacharydy są zbudowane z H, O,C
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
Sacharydy powstają w procesie fotosyntezy przeprowadzanym przez organizmy autotroficzne
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
Monosacharydy, oligosacharydy i polisacharydy
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
Cukry proste o słodkim smaku, rozpuszczalne w H2O, mają w cząsteczkach od 3-8 atomów węgla
|
|
|
Czy cukry proste mają jakąś grupę/grupy? rozpocznij naukę
|
|
Tak, cukry proste mają wiele grup hydroksylowych(-OH) i jedną grupę karbonylową (aldehydową -CHO lub ketonową -CO-)
|
|
|
Jak nazywamy cukry proste które zawierają grupę aldehydową? rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
Jak nazywamy monosacharydy zawierające grupę ketonową? rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
Jakie są dwie postacie monosacharydów i ilu cząsteczkowe monosacharydy te dwie postacie zawierają? rozpocznij naukę
|
|
Pierścieniowa i łańcuchowa, pentozy(5węglowe) i heksozy(6węglowe)
|
|
|
Jak odróżnić aldoze od ketozy? rozpocznij naukę
|
|
Różnica jest przy węglu 1 w przypadku aldoz, a u ketoz przy węglu 2
|
|
|
Jakie mamy monosacharydy 3-węglowe (triozy)? rozpocznij naukę
|
|
Aldehyd 3-fosfoglicerynowy
|
|
|
Funkcje aldehydy3-fosfoglicerynowego rozpocznij naukę
|
|
produkt pośredni oddychania komórkowego i produkt ostateczny fotosyntezy
|
|
|
Jakie mamy monosacharydy 5-węglowe(pentozy) rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
Składnik kwasu nukleinowego DNA, nośnik inf. gen. u organizmów i wielu wirusów
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
Wchodzi w skład kwasu nukleinowego RNA, uczestniczy w odczytywaniu inf. gen organizmow i syntezie białka, jest składnikiem inf. gen u niektórych wirusów, oprócz tego jest składnikiem wolych nukleotydów które są przenośnikami energii np. ATP i NAD+
|
|
|
Jakie mamy monosacharydy zawierające 6 cząsteczek węgla?(heksozy) rozpocznij naukę
|
|
Glukoza, Galaktoza, Fruktoza
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
podstawowy substrat w oddychniu komórkowym, monomer wielu oligosacharydow i polisacharydow, forma transportowa cukrow u zwierząt
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
pełni funkcję źródła energii poniewaz łatwo prekształca się w glukozę, wchodzi w skład wielu polisacharydów i oligosacharydów
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
Element budulcowy disacharydu laktozy, wchodzi w skład niektórych polisacharydów
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
składają się od 2 do 10 cząsteczek monosacharydów połączonych wiązanie 1,4-glikozydowym to wiązanie tworzy się między węglem 1 jednej cząsteczki a 4 węglem drugiej cząsteczki
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
Wiązania alfa sa łatwo rozkładane przez wszystkie org., wiązania beta są rozkładane przez nieliczną ilość org.
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
Należą do oligosacharydów, są one roduktami kondensacji dwóch cząsteczek cukrów prostych, oligosacharydy o dłuższych łańcuchach mogą się łączyć z białkami/lipidami w wyniku czego tworzą związki które budują blony komórkowe
|
|
|
Najważniejsze disacharydy rozpocznij naukę
|
|
Sacharoza, maltoza, galaktoza
|
|
|
Funkcje sacharozy i budowa rozpocznij naukę
|
|
wiązanie 1,2alfa glikozydowe cząsteczka glukozy i fruktozy, sub. zapasowa bo jest w trzcinie cukrowej burakach cukrowych, forma transportowa u roślin
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
wiązane 1,4 glikozydowe cząsteczka glukozy i galaktozy, wchodzi w skład mleka ssaków wiec pełni funkcję odżywczą
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
wiązanie 1,4-glikozydowe 2 cząsteczki glukozy!!!, powstaje w wyniju trawienia skrobii i glikogenu, występuje w nektarze niektórych roślin aby wabić owady
|
|
|
Cukry redukujące (próba Fehlinga) rozpocznij naukę
|
|
majA w swoich cząsteczkach wolną grupę aldehydową dlatego mozna je odróżnić od innych cukrów za pomocą próby Fehlinga, utlenianie aldoz za pomocą Cu(OH)2 do kwasów organicznych, Cu(OH)2 o niebieskiej barwie redukuję się do Cu2O o ceglastoczerwoej barwie
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
Te cukry które nie mają wolnej grupy aldehydowej to nie ulegają probie Fehlinga i ich roztwór nie zmienia zabarwienia. Właściowosci redukujące mają w większości monosacharydy + fruktoza która jest ketoza, maltoza i laktoza też natomiast sacharoza nie!
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
(wielocukry) nierozpuszczalne w wodzie, ALE MOGĄ BYĆ ROZKŁADANE ZA PPMOCĄ ENZYMÓW, powstają na skutek łączenia się wielu cukrów prostych w jedną długą cząsteczkę, nie wykazują właściwości red. wykrywamy je jodyną lub płynem Lugola
|
|
|
Polisacharydy o funkcji zapasowej rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
Polisacharydy o funkcji budulcowej rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
materiał zapasowy zwierząt i grzybów, magazynowany w wątrobie i mięśniach, wiązania 1,4alfa ALE co 8-12 reszt glukozowych jest rozgałęzienie łańcucha dzięki wiązaniom 1,2 alfa
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
materiał zapasowy protistów i roślin, składa się z amylozy 20% i amylopektyny 80%
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
prosty łańcuch zbudowany z kilkuset reszt glukozowych połączonych wiązanem 1,4 alfa SPIRALNE SKRĘTY
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
Kilka tyś. reszt glukozy, rozgałęzienia łańcucha są co ok 25 reszt podobna budowa do glikogenu
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
główny składnik ściany komórkowej u roślin i niektórych protistow, kilka tyś reszt glukozy połączonych wiązaniem 1,4 beta, pomiędzy łańcuchami celulozy tworzą sie liczne wiązania wodorowe—> mikrofibryle, tylko niektóre mikroorg. rozkładają celulozę
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
główny składnik szkieletów stawonogów oraz ściany komórkowej u grzybów, kika tyś. reszt N-acetyloglukozaminy polączonych wiązaniami 1,4 beta glikozydowymi, niektóre mikroorg. rozkładają chityne
|
|
|