Moja lekcja

 0    16 fiszek    guest3802770
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
surowiec
rozpocznij naukę
materiały wyjściowe, z których po przerobieniu otrzymuje się półprodukty lub produkt gotowy
półprodukt
rozpocznij naukę
wyrób, który przeszedł już I etap procesu technologicznego i jest materiałem wyjściowym do wytworzenia innych towarów
produkt (wyrób gotowy)
rozpocznij naukę
służy do bezpośredniego użytku i ma pełną wartość użytkową
używki
rozpocznij naukę
substancje lub ich mieszaniny nie zawierające składników odżywczych lub zawierające je w ilościach nie mających znaczenia dla odżywiania organizmu ludzkiego, które jednak ze względu na swoje działanie fizjologiczne lub ceche organoleptyczne są np. kawa
substancj obce
rozpocznij naukę
są to substancje nie odpowiadające warunkom określającym środki żywnościowe i używki np. zanieczyszczenia mechaniczne
potrawa
rozpocznij naukę
wyrób kulinarny przeznaczony do bezpośredniej komsumpcji np. surówka, frytki, bigos, kotlet mielony
posiłek
rozpocznij naukę
zestaw potraw lub półproduktów spożywanych w określonych porach dnia np. - kotlet panierowany z drobiu + ziemniaki + surówka = posiłek obiadowy, - pieczywo + ser + dżem + masło + wędlina + kakao = śniadanie
danie
rozpocznij naukę
zestaw jednej lub kilku potraw np. DANIE I zestaw obiadowy - zupa, DANIE II zestaw obiadowy - gulasz, kasza gryczana na sypko, sałatka z buraków
dieta
rozpocznij naukę
całodzienne wyżywienie składa się z trzech posiłków głównych (śniadanie, obiad, kolacja) i dwóch dodatkowych (śniadanie II, podwieczorku)
racjonalne żywienie
rozpocznij naukę
regularne dostarczanie orgaznizmowi wszystkich składników w odpowiednich ilościach i proporcjach. do prawidłowego wzrostu i funkcjonowania nasz organizm potrzebuje pokarmów, które są źródłem energii, białek, tłuszczów, cukrów i witamin
proces technologiczny
rozpocznij naukę
ma na celu przerób surowca na półprodukty i gotowe wyroby; składa się z dwóch etapów: I etap - obróbka wstępna, II etap - obróbka cieplna (termiczna)
degustacja - próbowanie potrawy
rozpocznij naukę
zmniejszenie ryzyka zakażenia: 1próbke do degustacji pobierać czystą łyżką lub widelcem na talerzyk 2nie przeprowadzać degustacji bezpośrednio nad potrawą 3nie pobierać potrawy sztućcem, którym próbowano potrawę 4nie dodawać niespożytej próbki do potrawy
asortyment/sortyment
rozpocznij naukę
asortyment - grupy towarów mających wspólne cechy. poszczególne elementy składają się na asortyment to sortyment
zakażenie krzyżowe
rozpocznij naukę
zakażenie(zanieczyszczenie) krzyżowe definiuje się jako przeniesienie bakterii lub innych mikroorganizmów z jednej substancji na drugą. może się to zdarzyć na każdym etapie produkcji żywności
niedopuszczalne jest używanie tego samego sprzętu do różnych produktów np. warzyw i mięsa. jeśli używa się tego samego sprzętu do surowego drobiu i owoców może się zdarzyć zakażenie krzyżowe
mise en place
rozpocznij naukę
stan przygotowania stanowiska pracy określa francuska faza mine en place - wszystko na miejscu. w gastronomii oznacza to zgromadzenie w jednym miejscu surowców narzędzi i naczyń niezbędnych do przygotowania potrawy/potraw oraz ich właściwe rozmieszczenie
Tu as quel âge?(Tu a kel aż)
rozpocznij naukę
Ty masz ile lat

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.