Moja lekcja

 0    28 fiszek    guest3812443
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
makroelementy
rozpocznij naukę
>0,01% suchej masy (C, O, N, S, F,H)
pierwiastki biogenne węgiel
rozpocznij naukę
tworzy szkielety węglowe i wiązania z innymi pierwiastkami.
pierwiastki biogenne azot
rozpocznij naukę
składnik białek i kwasów nukleinowych.
Pierwiastki biogenne siarka
rozpocznij naukę
w niektórych aminokwasach.
Pierwiastki biogenne fosfor
rozpocznij naukę
składnik nukleotydów, kwasów nukleinowych, fosfolipidów i fosfoprotein.
Związki nieorganiczne
rozpocznij naukę
woda i sole mineralne
Związki organiczne
rozpocznij naukę
związki węgla (sacharydy, lipidy, białka, kwasy nukleinowe).
woda i jej właściwości
rozpocznij naukę
Stanowi 60–70% organizmu, u niektórych organizmów nawet do 98%. Jest dipolem, tworzy wiązania wodorowe. Główne właściwości:
substancje wody
rozpocznij naukę
hydrofilowe – polarne, jonowe (np. NaCl, cukry, alkohole), * hydrofobowe – niepolarne (np. tłuszcze, węglowodory).

sole mineralne
rozpocznij naukę
Występują jako jony w roztworze lub kryształy.
funkcje soli mineralnych
rozpocznij naukę
* regulują uwodnienie komórek (Na⁺, K⁺, Ca²⁺, Mg²⁺), * aktywują enzymy, * uczestniczą w wymianie substancji, * warunkują przewodzenie impulsów nerwowych, * tworzą układy buforowe (np. bufor węglanowy).

przyklady soli mineralnych
rozpocznij naukę
Przykłady: kationy Ca²⁺, Mg²⁺, Na⁺, K⁺; aniony Cl⁻, HCO₃⁻, H₂PO₄⁻.
Budulcowa rola soli mineralnych
rozpocznij naukę
fosforany i węglany wapnia w szkielecie.
sacharydy
rozpocznij naukę
to cukry i węglowodany
powstawanie sacharydów
rozpocznij naukę
powstaje głównie w procesie fotosyntezy (u organizmów autotroficznych)
budowa sacharydów
rozpocznij naukę
Zbudowane są z węgla (C), wodoru(H) i tlenu (O), czasem także z innych pierwiastków na przykład azotu (N)
podział sacharydów
rozpocznij naukę
* monosacharydy - cukry proste * Oligosacharydy - 2-10 cząsteczek cukrów prostych * Polisacharydy - wielocukry zbudowane są z wielu cząsteczek cukrów prostych
Cechy monosacharydów
rozpocznij naukę
* słodki smak, dobrze rozpuszczalne w wodzie * Zawierają od 3 do 8 atomów węgla: triozy (C), tetrozy (C), pentozy (C), heksozy (C) itd. * Mają kilka grup -OH i jedną grupę karbonylową
Cechy monosacharydów
rozpocznij naukę
* w roztworach mogą występować w formie łańcuchowej lub pierścieniowej (obie formy przechodzą w siebie nawzajem) * Mogą mieć róże formy pierścieniowe — anomer α
— anomer β * Ważną grupę stanowią disacharydy (dwucukry).
przemiana glukozy
rozpocznij naukę
* Powstaje z przemian innych monosacharydów (np. galaktozy). * Jest substratem do syntezy:
 * innych monosacharydów (np. rybozy → deoksyrybozy) * disacharydów (np. maltozy), * polisacharydów (np. skrobi, glikogenu).
oligosacharydy
rozpocznij naukę
* Powstają przez połączenie od 2 do 10 monosacharydów wiązaniem O-glikozydowym. * Najczęściej tworzy się wiązanie 1,4-glikozydowe (między C₁ a C₄ dwóch cukrów). * Mogą występować wiązania:
disacharydy
rozpocznij naukę
* α-glikozydowe – łatwo rozkładane, * β-glikozydowe – rozkładane tylko przez nieliczne organizmy.

cukry redukujące
rozpocznij naukę
* wszystkie monosacharydy (w tym fruktoza, bo łatwo przechodzi w glukozę), * niektóre disacharydy: maltoza, laktoza (jeden z pierścieni się otwiera).
polisacharydy
rozpocznij naukę
* Zbudowane z wielu cząsteczek glukozy. * Nierozpuszczalne w wodzie, brak właściwości redukujących. * Mogą pełnić funkcje zapasowe lub budulcowe. * Wykrywanie: jodyna lub płyn Lugola – skrobia barwi się na granatowo.
funkcje zapasowe polisacharydów
rozpocznij naukę
* Zbudowane z wielu cząsteczek glukozy. * Nierozpuszczalne w wodzie, brak właściwości redukujących. * Mogą pełnić funkcje zapasowe lub budulcowe. * Wykrywanie: jodyna lub płyn Lugola – skrobia barwi się na granatowo.
funkcje zapasowe polisacharydów
rozpocznij naukę
Glikogen – materiał zapasowy zwierząt i grzybów, gromadzony w wątrobie i mięśniach. amylozy (20%) amylopektyny (80%)
funkcje budulcowe polisacharydów
rozpocznij naukę
* Celuloza – składnik ścian komórkowych roślin, kilka tysięcy glukoz połączonych wiązaniami 1,4-β, tworzy mocne mikrofibryle. * Chityna – składnik pancerzy stawonogów i ścian komórkowych grzybów, zbudowana z N-acetyloglukozaminy (pochodna glukozy).
inne wazne polisacharydy
rozpocznij naukę
* Kwas hialuronowy (hialuronian) – wiąże wodę, zapewnia sprężystość i odporność tkanek.
 * Występuje w skórze, chrząstce stawowej (amortyzacja), gałce ocznej.
 * Wykorzystywany w medycynie i kosmetologii (np. wypełnianie zmarszczek).

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.